In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru intabulare este nevoie totusi de incheiere de autentificare a notarului?
Spuneti-mi, va rog, actul de constituire a dreptului de superficie se obtine de la proprietarul terenului? Trebuie facut un contract cu proprietarul terenului prin care el imi permite in schimbul unei sume platite lunar sa folosesc in continuare terenul de sub si din jurul casei care imi apartine? Sau ce fel de act e asta?
Terenul a apartinut inainte primariei si ea mi-a dat dreptul sa construiesc si sa folosesc terenul (am contract de concesionare).
Acum proprietar e cel caruia i s-a retrocedat terenul de sub casa, dar vad ca nu-l prea intereseaza sa-si intre in drepturi, ca nu ia legatura cu noi (dispozitia prin care a fost improprietarit a fost data acum aproape 2 ani).
Pot sa fac intabularea casei folosindu-ma de actele facute cu primaria sau trebuie refacut totul cu noul proprietar?
Dacă noul proprietar s-a întabulat în cf anterior dv., atunci nu veţi putea întabula construcţia pe terenul altuia fără a încheia un act privind terenul cu proprietarul tabular.
În această situaţie, veţi întabula simultan construcţia şi contractul de folosinţă sau vânzare al terenului aferent construcţiei. ;)
Conform legii 7/1996 si a Ordinului 633 din 2006 emis de Directorul general a l ANCPI, extrasul de carte funciara este de 2 categorii: de informare care poate fi solicitat de orice persoana si care nu poate fi uzitat la autentificarea inscrisurilor transaltive de drepturi reale tabulare. Extras de autentificare solicitat si eliberat in temeiul unei cereri de indisponibilizare a cartii funciare prin intermediul notarului public. Competenta de a solicita acest extras de autentificare apartine exclusiv notar publica dar cererea trebuie sa fie semnata de catre proprietarul bunului imobil inscris
In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru intabulare este nevoie totusi de incheiere de autentificare a notarului?
DA este nevoie si de notar.
Solicitarea de intabulare a constructiei se face doar prin notar.