in urma cu ceva timp am achizitionat de la o persoana o bijuterie despre care am fost convins ca este din aur, am verificat-o la bijutier si am fost convins si de catre bijutier ca e din aur. am cumparat-o pe un pret mic si am fost incantat ca as putea sa fac o afacere. am fost la o casa de amanet si am amanetata bijuteria, inca odata, acolo confirmandu-se calitatea bijuteriei, angajata casei de amanet spunandu-mi ca este din aur. dupa o perioada de timp am fost contactat de catre un angajat al casei de amanet ca trebuie sa vin sa ridic bijuteria fiindca aceasta nu este din aur. intrebarea mea este, ce consecinte as putea avea eu in conditiile in care ei au acceptat bijuteria si au confirmat prin contract ca este din aur, ce pot face eu acum?
Chiar daca vi se va face plangere pt infractiunea de inselaciune nu veti fi acuzata deoarece va aflati in eroare de fapt(cauza care inlatura caracterul penal al faptei) cu privire la autenticitatea bijuteriei si de asemenea lipseste latura subiectiva a infractiunii de inselaciune, adica intentia dumneavoastra de a induce in eroare casa de amanet.
Cea inselata sunteti dumneavoastra de catre cel de la care ati cumparat bijuteria, incercati sa faceti chiar dumneavoastra o plangere penala cu privire la acest aspect.
Dar pana atunci, duceti-va si ridicati bijuteria si dati banii inapoi pt a evita complicarea situatiei.
Trebuie in primul rand sa va recunoasteti bijuteria,iar daca este cea pe care ati dat-o casei de amanet ,ridicati bijuteria si mergeti la politie si faceti plangere impotriva persoanei care va vandut-o, daca stiti persoana.
asta e problema, ca nu cunosc persoana de la care am luat bijuteria si nici nu prea am bani sa o recuperez de la amanet, initial eu daia am si amanetat-o, din nevoia de bani.Am crezut ca fac o afacere. Oare pot fi acuzata de inselaciune ?
1.Daca nu stiati ca bunul este produsul unei infractiuni , nu va fi angajata raspunderea penala a dumneavoastra. Opereaza eroarea de fapt, cauza exoneratoare de raspundere penala.A dobandi un bun , cunoscand ca este rezultatul unei activitati infractionale reprezinta elementul constitutiv al infractiunii de tainure.
Tainurea intre soti si rude apropiate nu se pedepseste.
2.Inselaciunea concretizata prin producerea unei pagube , cu intentie , casei de amanet este retinuta numai daca ati cunoscut aspectele sus mentionate despre respectiva bijuterie.
Si cum pot dovedi ca nu am stiut de acea bijuterie ca nu este din aur sau cum poate dovedi politia ca am stiut?? Aici e dilema mea, mi-e firca ca nu o sa ma creada nimeni...daca reusesc sa fac rost de bani ma duc sa scot bijuteria si probabil ca voi ramane cu paguba...dar nu mai am banii...
Inselaciune amanet
AlexHo
Buna.
Nu demult am deschis un amanet, inca sunt la inceput si mai am multe de invatat.
Am fost tepuit de doua ori, ambele contracte sunt inca valabile.
1. ... (vezi toată discuția)
Urgent!
allyynnutza
Buna ziua. Am o mica problema si as dori sa ma lamureasca cineva, cat de putin, cu privire la acest asptect. Lucrez la o casa de schimb valutar si amanet, ... (vezi toată discuția)