avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract comercial de vanzare-cumparare.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract comercial de vanzare-cumparare.

un contract de furnizare produse medicale.

1. pot pune o dobanda de 2% pe zi in cazul nerespectarii termenului de plata de catre cumparator?
2. in cazul nerespectarii clauzelor de confidentialitate de catre cumparator, ii pot percepe acestuia daune de 10.000 de euro de exemplu?

Cel mai recent răspuns: ContSters60274 , utilizator 18:59, 11 Iulie 2008
Conform alin 2 al art 4 Legea nr.469/2002, in contractele comerciale dintre partile contractante, indiferent de forma in care acestea se incheie, in afara penalitatilor contractuale prevazute la alin. 1, pentru compensarea prejudiciului suferit de catre creditor ca urmare a indeplinirii cu intarziere sau a neindeplinirii obligatiilor asumate de debitor, se pot include si daune-interese pentru neexecutarea totala sau partiala a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
Partile contractante au dreptul legal prin exprimarea acordului lor de vointa de a stabili cu prilejul incheierii contractului, intinderea prejudiciului si cuantumul daunelor-interese pe care acestea il stipuleaza in conventie inainte ca acesta sa se fi produs.Penalitatile de intarziere trebuie prevazute in contracte, conform legii, pentru fiecare zi de intarziere.De pilda, penalitati in cuantum de 2% pentru fiecare zi de intarziere.
Se poate insera in contract si clauza care sa prevada faptul da penalitatile pot depasi valoarea contractului.
Art. 4 legea 469/02

(1) În contractele încheiate, părţile pot prevedea ca, în cazul neîndeplinirii până la scadenţă sau până la un alt termen convenit a obligaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1), debitorii să plătească, în afara sumei datorate, penalităţi pentru fiecare zi de întârziere, începând cu prima zi lucrătoare după data scadenţei.
(2) În contractele comerciale dintre părţile contractante, indiferent de forma în care acestea se încheie, în afara penalităţilor contractuale prevăzute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de către creditor ca urmare a îndeplinirii cu întârziere sau a neîndeplinirii obligaţiilor asumate de debitor, se pot include şi daune-interese pentru neexecutarea totală sau parţială a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
(3) Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul.

Ca o completare la ce au spus deja colegii, in ceea ce priveste clauza de confidentialitate se poate insera o astfel de clauza deplin valabila in sensul ca daca se incalca obligatia de confidentialitatea, partea, independent de forma de vinovatie si de dovedirea vreunui prejudiciu, sa plateasca daune ce nu pot fi mai mici de .... Euro. In acest fel va asigurati ca vor avea mare grija de informatiile considerate confidentiale, iar in situatia in care veti ajunge in instanta pt asta veti obtine minim suma trecuta in contract cu titlu de daune, afara daca prejudiciul dovedit de dvs nu e mai mare ;)
Dar daca in contract nu se specifica exact ce anume este considerat incalcare o obligatiei de confidentialitate , o stfel de clauza mai poate avea efecte practice si cum s-ar face dovada incalcarii ,doar simplul fapt ca informatia a ajuns la cunostinta tertilor? Nu cumva oricum trebuie sa dovedesti raportul de cauzalitate dintre ca actiunea contractantului si dezvaluirea informatiilor?
In cazul in care cu intentie sau din culpa, se divulga informatii, date sau documente confidentiale exista obligatia sa despagubeasca corespunzator prejudiciilor care s-au produs.
Pentru a putea fi antrenata, raspunderea necesita :
1. existenta unei fapte ilicite, prin care se incalca o anumita obligatie, aducandu-se, prin aceasta, o atingerea unui drept subiectiv ;
2. savarsirea cu vinovatie a acestei fapte, caracteristica raspunderii contractuale,
3. existenta unui prejudiciu;
4. un raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu.

Alte discuții în legătură

Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Penalitati asandra2004 asandra2004 Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata? (vezi toată discuția)
In urma abrogarii legii 469/2002 prin legea 246/2009... g.florin g.florin mai exista vreo prevedere valabila care sa stipuleze ca penalitatile nu pot depasi valoarea contractului ? multumesc. (vezi toată discuția)