avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociatul unic care este si administratorul SRL se ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociatul unic care este si administratorul SRL se poate angaja cu Contract de munca la aceasta societate?

Buna ziua,

Va rog foarte mult lamuriti-ma si pe mine cu problema aceasta : Sunt asociat unic si administratorul unui SRL. Se poate ca sa ma angajez cu carte de munca la aceasta societate? Am inteles ca s-a modificat legea si este posibil insa contabila mea spune ca nu este posibil decat in cazul asociatilor unici care nu sunt administratori ai societatilor respective.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:02, 25 Octombrie 2008
Nimeni nu face confuzia intre un parinte si copilul lui (oricine VEDE aici doua persoane distincte: pe Ion si pe Ionuţ).

Dar cand vine vorba despre PERSOANA JURIDICA SC Avantul-Prabusirea SRL infiintata de PERSOANA FIZICA Ionescu Ion, toata lumea capata orbul gainilor si nu mai vede diferenta dintre ION si Avantul-Prabusirea.

Cand SC A-P SRL este parte contractanta, Ion (unic asoc si admin) semneaza pentru SC A-P SRL (care nu are cutie craniana si nici maini, dar care isi exprima vointa prin organele sale, adica prin Ion) in calitate de REPREZENTANT LEGAL.

Cand SC incheie un contract cu ION, atunci Ion semneaza de doua ori: dar in drepata in calitate de reprezentant al SC si in stanga in nume propriu . (nu e deloc aceeasi calitate... decat in capul cui nu vede distinctia dintre Ion si persoana juridica infiintata si condusa de Ion).

Pe la inceputul lui 2007, legea 31/1990 zicea ca:

(3) Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societăţii cu răspundere limitată al cărui asociat unic este, cu excepţia cazului în care are calitatea de administrator

Aceasta exceptie a fost inlaturata iar acum legea suna asa:

(3) Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societăţii cu răspundere limitată al cărui asociat unic este. PUNCT

Mi se pare absurd, ca, pe cale de interpretare sa ajung sa reintroduc exceptii pe care legea tocmai ce le-a inlaturat.
Legea in foma actuala nu distinge (intre asociatul cu ochii verzi sau albastri ori cel care mai are sau n-are te miri ce alte calitati). Asa ca nici eu, interpretul nu trebuie sa disting.

Aici chiar cunosc un principiu: ubi lex non distinquit nec nos distinquere debemus. Dar principiul despre care vorbeati dvs mai sus nu-l cunosc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Octombrie 2008
romascanu, moderator
Redrake a scris:

Si totusi un principiu de drept spune ca nu poti incheia un contract in dubla calitate, in situatia de fata si de angajator si de angajat. Dupa parerea mea, art 196 indice 1 lasa doar posibilitatea unui asociat unic de a fi angajat in propriul SRL. Dar in acelasi timp nu este absolut necesar ca asociatul unic sa cumuleze si functia de administrator. Prin urmare consider ca un asociat unic care este si administrator nu poate incheia contract cu sine insusi.


Oare ???
Raportul juridic de munca nu este incheiat intre aceleasi persoane ... persoana juridica in calitate de angajator nu poate fi confundata cu persoana fizica in calitate de angajat ... legislatia muncii este un pic mai complicata ;)
Prin urmare, contractul individual de munca este incheiat intre societatea comerciala , in calitate de angajator si persoana fizica , in calitate de angajat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajati srl nicoletastoian11 nicoletastoian11 Buna ziua, In cadrul unui SRL al carui asociat unic este si administrator, acest asociat unic se poate angaja in cadrul propriului SRL? Poate avea si alti ... (vezi toată discuția)
Nelamurire! stanceni stanceni Poate sa-mi spuna si mie cineva daca pana la urma urmelor, cu toate modificarile Legii31/1990 este posibil ca asociatul unic/administratorul sa fie salariat ... (vezi toată discuția)
Cod cor pentru administrator srl Ice68 Ice68 Buna ziua, 1. Intr-un SRL cu 2 asociati, se poate angaja unul din ei Administrator? Daca da, ce act normativ reglementeaza aceasta situatie, fiindca stiu ca ... (vezi toată discuția)