avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinul 343 ANRSC 2010 si apartamente cu centrale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinul 343 ANRSC 2010 si apartamente cu centrale termice si tevi comune izolate

Am o mare dilema legata de interpretare. Eu am inteles ca daca ai centrala termica si tevile de caldura verticale trec prin apartamentul tau platesti agentul termic (indiferent daca tevile sunt izolate sau nu) .
La noi in bloc nu este asa .... unii care au centrale termice nu platesc deloc. Desi am centrala termica si tevile izolate am de plata pentru luna aprilie cea mai mare suma din bloc adica 20% din consumul total al scarii!!!!!
Sunt 20 de apartamente dintre care 12 au centrale termice proprii. In luna aprilie a.c. vecinul de dedesubt cu tevi verticale si calorifer are de plata vreo 60 de lei iar eu cu CT proprie platesc pentru tevile verticale aproape 400 de lei. Pai daca el, singurul de pe coloana fara CT, nu a consumat caldura, nici in calorifer si nici in tevi cum de am consumat eu? Vecina de deasupra cu CT proprie nu are nimic de plata ca este izolata, cea de deasupra ei 300 de lei, iar cel de la etajul 4 nimic ca nu mai are tevi in casa. Ce tip de izolare poate avea cineva la etaj intermediar, la tevile comune astfel incat sa nu plateasca deloc?
Nu am primit de la firma de citiri nici o nota de consum individual pe ultimele 2 luni.
Cel mai recent răspuns: Selenus , utilizator 12:03, 27 Ianuarie 2012
Diferenta provine din regularizarea unui consum estimat anterior si regularizat in luna unde ati observat dv. diferenta.
Nu este o pagubire a tuturor, ci o regularizare. Consumul anterior estimat a fost mai mic fata de un consum real.

In asociatia mea se procedeaza ca in aprilie si octombrie toata lumea plateste la pausal (ca sa evitam plata comisionului in lunile pe jumatate cu caldura). In aceste luni acest consum pausal este, privind din perspectiva lunii noiembrie, cand facem regularizarea, un consum estimat.
In noiembrie, in tabelul centralizator, fiecare apartament va aparea cu consumul pe trei luni (aprilie, octombrie si noiembrie), dar pe listele de intretinere fiecarui apartament i se scade valoarea caldurii achitate la pausal in aprilie si octombrie, rezultand cu totul alte sume decat in tabelul centralizator.
La dv. a fost probabil invers. S-a estimat prea putin sau deloc si la regularizare s-a completat cu ce nu se pusese in listele de intretinere in lunile anterioare, dar consumat in mod real.
Ma lupt cu morile de vant si ma intreb daca nu este mai bine sa renunt.

Nu stiu daca m-am exprimat clar. Nota de consum la finalul sezonului (regularizare) pentru agentul termic are inscrisa o suma de bani de sa zicem 99... dar cand adunam sumele platite de proprietari (cf. listei de intretinere) reiese alta suma incasata de asociatie (de 103). Adica s-a incasat mai mult decat ar fi trebuit.

Am aflat detalii noi ... sefa de bloc si presedintele asociatiei au dorit sa modifice proportia consum comun si consum individual .... dar s-au gandit ca era prea mult sa distribuie suma celor racordati la sistemul centralizat asa ca au distribuit-o celor cu centrale termice care nu erau izolati de un anumit tip .... intre timp prietenii sefei de bloc au fost anuntati sa se izoleze corespunzator ... s-a mers la baiatul de la firma de repartitoare ... i s-a prezentat varianta rezilierii contractului de prestari servicii. Acesta destept a rezolvat partea tehnica si argumentele ca sa fie pe placul opc sau al celor care ar fi venit sa verifice, s-a facut asa zisa regularizare dand banii inapoi sefei de bloc si anturajului acesteia izolati dupa incheirea sezonului ... administratorul mi-a declarat ca de fapt sefa de bloc m-a indicat ca nu as avea izolare de un anumit tip (desi fusese la inventariere la inceput de sezon) si tot ea este cea ca nu mi-ar fi dat intentionat nota de consum. Chiar daca par afirmatii subiective din nota globala de consum pe luna ianuarie reiese clar ca la mijlocul sezonului aveam mult mai multi acelasi tip de izolare decat la final.
Au preferat sa isi fure vecinii ... ca sa nu plateasca 200 de lei pe sezon au incarcat cu 600 de lei pe oamenii prea ocupati ca cate un job ca sa stea zi lumina la povesti pe bancile din fata blocului cu sefa de bloc.

Nu stiu cat este adevarat din ce au declarat oamenii astia din conducerea asociatiei ... erau atat de mirati ca nu am primit copii dupa acte, ca nu am primit nota .... ca sigur presedintele isi asuma vina de a nu-mi fi raspuns 6 luni dar e si el nou in functie si nu stie ... ba chiar ma intreba la ce se refera legea 230 din 2007.

Pe de alta parte mi-au trimis notificare prin avocat ca voi fi data in judecata daca nu platesc ... un tabel cu toate lunile ... desi eu am platit tot la zi in contul asociatie cu exceptia sumei pentru care nu mi-au dat acte justificative...

Mai ai vreo sansa sa inving sau trebuie sa renunt ca sa limitez pierderile ... ce ma sfatuiti? Sa zic "am infrant " si sa uit tot? Nimeni dintre vecini nu vrea sa se lupte cu asociatia.
Ultima modificare: Joi, 1 Decembrie 2011
dalias, utilizator
Dv. povestiti de izolarea tevilor, dar aceasta izolare nu intra in calcul decat daca aceasta este facuta cu materiale corespunzatoare, astfel incat sa nu permita nicicum transferul de caldura spre exterior. Am mari indoieli ca vreunul si-a izolat in felul acesta tevile care ii trec prin apartament. Probabil si-au pus o masca de rigips si cu asta au zis ca au facut izolarea tevilor. Nu, acest tip de izolare nu se ia in calcul la scutirea de repartizarea caldurii la comun.

Destul de incurcata povestea dv., dar extragand din ea numai aceasta idee cu izolarea tevilor, conchid ca este o furaciune, o marlanie si o incorectitudine de la cap la coada.
Cu atat mai mult cu cat este facuta de cei care "au pixul in mana" si decid sa-si fure vecinii.
Rusinos!
Daca vecinii dv. nu sunt interesati sa va sprijine, atunci puteti sa luati chestiunea pe cont propriu.
- mergeti la firma de calcul si intrebati acolo cum au facut intregul calcul pe tot sezonul;
- mergeti la primarie la Biroul de relatii cu asociatiile de proprietari si reclamati clar problema cu repartizarea caldurii la comun;
- scrieti la ANRSC si intrebati despre izolarea tevilor si repartizarea caldurii la comun;
- solicitati conducerii asociatiei sa faca o comisie in care sa fiti si dv. inclusa care sa verifice in ce fel sunt izolate tevile din apartamentele ale caror proprietari pretind ca au facut acest lucru, in lumina informatiilor primite de la ANRSC;
- dati in judecata asociatia pentru faptul ca nu va informeaza transparent asupra calculelor cotelor la intretinere, avand in vedere art.10 din Legea 230/2007.

Trebuie sa fiti informata corect si clar asupra modului de repartizare a facturii de caldura, pe baza a ce acte normative, in primul rand de firma de calcul si apoi de asociatia de proprietari.
Daca dupa ce va lamuriti mai considerati ca vi s-a facut o nedreptate puteti merge mai departe.
Ultima modificare: Joi, 1 Decembrie 2011
elga50, moderator
Aveti dreptate si va multumesc pentru sfaturi. Aproape ca imi venea sa renunt.

Merg mai departe. Vreau sa obtin toate informatiile posibile inainte de a merge in instanta.

Firma care producea agentul termic (blocul s-a debransat din acest sezon) a raspuns prompt cererii mele si mi-a transmis informatiile solicitate (nr. gigacalorii si costul acestora).
Nr. de gigacalorii repartizat de firma de repartitoare este mai mare decat cel consumat de bloc.
Voi merge mai departe la firma de repartitoare sa obtin raspunsuri si am inaintat alta cerere asociatiei (adica am revenit la hartia de acum 6 luni la care nu au raspuns). Mai au cateva zile sa imi ofere datele dupa care voi merge iar la primarie.

Sefa blocului si-a dat demisia ... printr-o o fituica lipita de usa blocului (nu este inregistrata oficial la asociatie deci se poate razgandi).

Tot vad pe aici vehiculata ideea (mai ales de doamna Elga, vad ca in postul asta reveniti la sentimente mai buna fata de izolare) conform careia indiferent daca ai sau nu izolate tevile ce trec prin apartament tot atat platesti, pentru ca a disparut din noua legislatie acea prevedere cu privire la tevile izolate. Eu personal am frunzarit noua legislatie si am mai intrebat si nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. Noua legislatie se bazeaza pe SET (suprafata echivalent termic) care depinde de materialele din care este realizat acel corp si de gradul de izolare. Pana acum trebuie sa se fi realizat inventarul SET al al corpurilor de incalzire dintr-un bloc (fie ele individuale sau comune). Am mai vazut afirmatia aberanta conform careia chiar daca ai izolat tevile cu vata si in rigips caldura tot in spatiul tau se duce. Complet gresit, o teava izolata de jur imprejur cu vata de exemplu va transmite mult mai putina caldura in spatiul exterior. Va exista o transmisie de caldura, dar va fi mult mai mica, din aceasta cauza in cazul tevilor izolate SET recalculat nu va fi 0 ci o valoare mai mica de cat cea initiala, depinzand si de performanta izolarii. O izolatie nu este degeaba, ea isi face efectul in ambele sensuri, altfel nu s-ar mai izola tevile exterioare de exemplu sau blocurile. Eu va sfatuiesc urmatoarele:
- cand achizitionati materialele izolatoare pentru tevi luati si fisele tehnice/certificatele de conformitate din care sa reiasa performanta izolatoare a materialelor;
- incepeti izolarea tevilor si inainte de incheierea lucrarilor (de exemplu inainte de montarea rigipsului) solicitati administratorului sa vina si sa ia la cunostinta de lucrarile executate printr-un proces verbal. In procesul verbal treceti corpurile izolate, tipul de izolatie si grosimea acesteia, performanta materialelor utilizate (anexati fise tehnice produse utilizate). Intocmiti PV in trei exemplare, unul pentru dvs, unul pentru asociatie si unul pentru firma ce face calculele de repartitie caldura. Am vazut cazuri in care chiar firma vine si face constatarile, elaborand PV tip pentru aceste situatii (vezi aici [ link extern ] );
- daca firma de calcul nu a fost prezenta, faceti cerere scrisa catre Asociatie prin care informati despre lucrarile executate, si solicitati Asociatiei sa se adreseze firmei cu calculele pentru reinventarierea SET la tevile izolate. Anexati doua exemplare PV la cerere. Eventual puteti sari peste si sa va duceti drect la firma respectiva, dar nu recomand pentru ca nu aveti dvs contract cu firma. In cerere solicitati ca firma respectiva sa va transmita valorile SET initiale si cele rezultate dupa izolare.
- urmariti comparativ doua fise de calcul transmise de firma respectiva pentru a vedea daca apar modificari.
Personal recomand sa faceti acest lucru in lunile fara agent termic, ca sa nu riscati sa platiti la fel pentru niste tevi izolate, pentru ca nu a fost timp sa se opereze modificarile. Plus ca cei de la firma de clacul sunt supraglomerati in sezonul rece.
Eu personal intentionez sa fac acest lucru chiar daca nu am centrala termica, pentru ca mi se pare aberant sa nu am control asupra costurilor de incalzire din apartamentul meu, platind mai mult pe tevile comune decat la calorifere. Mai incet nu pot sa le dau, dar sa le opresc aproape de tot da. Si o sa compensez din calorifere, cand si cum am nevoie. Plus ca am in apartament 6 randuri de coloane si imi vine caldura pe ele de ma satur, desi sunt camere unde nu am nevoie de caldura de la acele tevi.

Alte discuții în legătură

Caldura platita pentru tevile care trec printr-un apartament debransat maxim constantin maxim constantin Va rog sa ma ajutati cu o problema.Luna aceasta la asociatie pe langa cele obisnuite am de platit si caldura,pentru tevile care trec prin apartament[explicatia ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)
Plata incalzire in bloc danaluminita danaluminita Locuiesc intr-un bloc cu mai multe apartamente, din care mai mult de 50% sunt cu incalzire cu centrala proprie de apartament. restul apartamentelor sunt ... (vezi toată discuția)