Tot vad pe aici vehiculata ideea (mai ales de doamna Elga, vad ca in postul asta reveniti la sentimente mai buna fata de izolare) conform careia indiferent daca ai sau nu izolate tevile ce trec prin apartament tot atat platesti, pentru ca a disparut din noua legislatie acea prevedere cu privire la tevile izolate. Eu personal am frunzarit noua legislatie si am mai intrebat si nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. Noua legislatie se bazeaza pe SET (suprafata echivalent termic) care depinde de materialele din care este realizat acel corp si de gradul de izolare. Pana acum trebuie sa se fi realizat inventarul SET al al corpurilor de incalzire dintr-un bloc (fie ele individuale sau comune). Am mai vazut afirmatia aberanta conform careia chiar daca ai izolat tevile cu vata si in rigips caldura tot in spatiul tau se duce. Complet gresit, o teava izolata de jur imprejur cu vata de exemplu va transmite mult mai putina caldura in spatiul exterior. Va exista o transmisie de caldura, dar va fi mult mai mica, din aceasta cauza in cazul tevilor izolate SET recalculat nu va fi 0 ci o valoare mai mica de cat cea initiala, depinzand si de performanta izolarii. O izolatie nu este degeaba, ea isi face efectul in ambele sensuri, altfel nu s-ar mai izola tevile exterioare de exemplu sau blocurile. Eu va sfatuiesc urmatoarele:
- cand achizitionati materialele izolatoare pentru tevi luati si fisele tehnice/certificatele de conformitate din care sa reiasa performanta izolatoare a materialelor;
- incepeti izolarea tevilor si inainte de incheierea lucrarilor (de exemplu inainte de montarea rigipsului) solicitati administratorului sa vina si sa ia la cunostinta de lucrarile executate printr-un proces verbal. In procesul verbal treceti corpurile izolate, tipul de izolatie si grosimea acesteia, performanta materialelor utilizate (anexati fise tehnice produse utilizate). Intocmiti PV in trei exemplare, unul pentru dvs, unul pentru asociatie si unul pentru firma ce face calculele de repartitie caldura. Am vazut cazuri in care chiar firma vine si face constatarile, elaborand PV tip pentru aceste situatii (vezi aici
[ link extern ] );
- daca firma de calcul nu a fost prezenta, faceti cerere scrisa catre Asociatie prin care informati despre lucrarile executate, si solicitati Asociatiei sa se adreseze firmei cu calculele pentru reinventarierea SET la tevile izolate. Anexati doua exemplare PV la cerere. Eventual puteti sari peste si sa va duceti drect la firma respectiva, dar nu recomand pentru ca nu aveti dvs contract cu firma. In cerere solicitati ca firma respectiva sa va transmita valorile SET initiale si cele rezultate dupa izolare.
- urmariti comparativ doua fise de calcul transmise de firma respectiva pentru a vedea daca apar modificari.
Personal recomand sa faceti acest lucru in lunile fara agent termic, ca sa nu riscati sa platiti la fel pentru niste tevi izolate, pentru ca nu a fost timp sa se opereze modificarile. Plus ca cei de la firma de clacul sunt supraglomerati in sezonul rece.
Eu personal intentionez sa fac acest lucru chiar daca nu am centrala termica, pentru ca mi se pare aberant sa nu am control asupra costurilor de incalzire din apartamentul meu, platind mai mult pe tevile comune decat la calorifere. Mai incet nu pot sa le dau, dar sa le opresc aproape de tot da. Si o sa compensez din calorifere, cand si cum am nevoie. Plus ca am in apartament 6 randuri de coloane si imi vine caldura pe ele de ma satur, desi sunt camere unde nu am nevoie de caldura de la acele tevi.