Buna ziua!
In urma unui control de la ITM, am primit amenda pentru munca la negru, pentru trei contracte de munca (se aplicata vechiul Cod). In momentul in care a venit Itm-ul, cele trei persoane aveau contract de munca, incheiat cu 2 saptamani inainte. Aprox. jumatate de luna, aceste persoane au lucrat cu contract de prestari servicii (nu sunt persoane fizice autorizate, dar se incadreaza in locatiunea ,,prin care persoanele se obliga a pune lucrarile lor in serviciul altora''), munca desfasurata de ei s-a incadrat in cerintele unui astfel de contract si nu in cerintele unui contract individual de munca. Dupa aceasta perioada de jumatate de luna, la propunerea noastra si cu acordul acestor trei persoane am decis sa le angajam cu CIM pe o alta activitate, corespunzatoare obiectului nostru de activitate.
ITM-ul a decis sa incadreze aceasta perioada de jumatate de luna la ,,munca la negru'' si aduc ca proba condica de prezenta. Aceste persoane, in perioada de jumatate de luna, s-au semnat uneori si in condica de prezenta- prin exces de zel, cu valoare partiala pentru noi, deoarece evidenta stricta o tinem pe baza de pontaj, lucru declarat si in Regulamentul intern. Aceasta condica nu a fost data de nici un reprezentant al societatii noastre inspectorilor ITM, ci de catre o terta persoana.
As dori sa stiu pe ce ar trebui sa ne bazam, in formularea contestatiei, impotriva deciziei inspectorilor ITM.
S-a creat o confuzie..eu discut despre Art. 260, alin 1, lit e, care face referire la regulamentul intern. Inspectorii au mentionat acest articol in urmatorul context, in cadrul PV:
,,Fata de contraventiile constatate, contravientul se sanctioneaza cu amenda de 9000 lei, conf. Art. 260, alin 1, lit e, din L. 53/2003 modif.''
Desi ar fi trebuit sa sune asa:
,,Fata de contraventiile constatate, contravientul se sanctioneaza cu amenda de 9000 lei, conf. Art. 276, alin 1, lit e, din L. 53/2003 modif.''
Dar acest aspect nu atrage nulitatea PV.
Nu fac nicio confuzie , art.260 alin.1 lit.e din Codul Muncii republicat are urmatorul continut :
Art.260 (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
...
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
.....
Codul Muncii a fost republicat si prin urmare s-a dat o noua numerotare articolelor.
Procesul verbal a fost incheiat pe 23.05.2011. In dreptul sumei de 9000 lei, inspectorii fac referire la L 53/2003 modificata si nu republicata. Perioada pe care o considera munca la negru, este martie- aprilie 2011. In luna mai, aceste persoane figureaza cu CIM. Cred ca au aplicat vechiul Cod, pragul minim pentru fiecare angajat.
In 23.05.2011 deja era in vigoare Codul muncii republicat ... faptul ca au scris modificata in loc de republicata nu cred ca are vreo importanta majora in anularea PV asa cum doriti dvs.
Pentru perioada respectiva trebuie sa explicati instantei ca acestia isi desfasurau activitatea in baza unei conventii de prestari servicii intrucat activitatea desfasurata are un caracter ocazional si caracter de continuitate.
Conventia civila este ilegala cat timp este semnata cu o persoana fizica neautorizata. Acestea mascheaza contractele de munca si nu ofera protectie salariatului, fiind un raport de drept civil, si nu de dreptul muncii.
Sunt exclusi contabilii, traducatorii, avocatii, consultantii fiscali, notarii, pentru ca acestia exercita profesii independente reglementate prin legi speciale.
Contract de munca
sor_ile
Buna ziua !
Fac contabilitate primara de cateva luni pentru o firma de fast food dar inca nu mi-au facut contract de munca. Intrebarea mea este: daca vine ... (vezi toată discuția)
Munca la negru
dorana
Buna ziua
Lucrezi de 2 saptamani si inca nu am contractu de munca.A venit acuma control de la ITME,am raspuns la ceva intrebri....intrebarea mea este ,,Pot sa ... (vezi toată discuția)