avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incurcatura - rog ajutor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incurcatura - rog ajutor

Va rog mult, un sfat pentru urmatoarea speta:

-Bunicul meu, decedat in aprilie 1991
-Bunica vitrega, decedata in mai 1991- nu a avut alte rude in afara unor nepoti, unul decedat si el in 1999, vaduva in viata si unul despre care nu stim decat ca este in strainantate, nu a tinut legatura cu familia.
Dupa bunici nu s-a facut succesiune, pentru ca nu au existat bunuri de impartit, doar obiectele casnice, carti etc, la care nepotul bunicii vitrege nu a avut nici un fel de pretentii.

In 1995, in baza Legii 18/1991se restituie o mica suprafata de teren arabil ce a apartinut mamei bunicului ( decedata in 1969) si, cum se obisnuieste, in hirtia respectiva apar mostenitorii, respectiv bunicul meu ( decedat si el, dupa cum am mentionat)si surorile sale.

Precizez ca tatal meu este singurul copil al bunicului. Acum se doreste de catre mostenitorii terenului mentionat mai sus iesirea din indiviziune, insa problema noastra este ca nu stim cum sa procedam. Am fost la 3 notari si ne-au dat solutii diferite si care se contrazic una pe cealalta( nu le enumar, pentru a nu va ocupa timpul).

Intrebarea mea este urmatoarea: este corect sa presupunem ca eventualii mostenitorii ai sotiei bunicului nu au drepturi la acea suprafata de teren, tatal meu devenind mostenitor prin reprezentarea tatalui sau decedat, nu ca rezultat al unei succesiuni ?

V-as fi extrem de recunoscatoare pentru o clarificare, pentru ca deja am cheltuit pe vizite la notar mai mult decat valoreaza terenul respectiv si nu vrem decat sa rezolvam problema.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:56, 15 Iulie 2008
Cam dificil pentru ca nu redati toate informatiile. Ce inseamna Bunica vitrega? Nu este mama tatalui dumneavoastra?

Tatal dumneavoastra va mosteni tot ce a lasat bunicul dumneavoastra in situatia in care a fost adoptat de bunica vitrega sau a fost fiul ei natural. In aceste situatii la succesiunea bunicului vor veni tatal dvs. si bunica vitrega iar la decesul acesteia cota sa va reveni tatalui.

Daca insa tatal dvs nu a fost fiul bunicii, natural sau adoptat, atunci mostenirea acesteia va reveni nepotilor sai.
Nu ati inteles pentru ca nu ati citit cu atentie ceea ce am scris. Bunica vitrega poate insemna un singur lucru- ca nu era mama tatalui meu. Imi cer scuze, poate sunt prea acida, insa nu stiu ce fel de avocat sunteti daca spuneti ca un om ar putea fi fiul natural al mamei sale vitrege. :-/ Am un respect deosebit pentru profesionistii de pe acest forum, le urmaresc raspunsurile documentate si acesta este motivul pentru care m-am hotarat sa cer o parere aici.

Revenind la subiect, bunicul nu a lasat nimic, pentru simplul fapt ca dreptul de proprietate respectiv a fost reconstituit 4 ani dupa data decesului sau, pe numele mamei sale ( deci a strabunicii mele). Practic, daca e vorba de succesiune, s-ar face dupa strabunica.

Am consultat juristi care au opinat ca pur si simplu calitatea de mostenitor a bunicului de pe urma mamei sale se transmite tatalui meu, ca descendent.
Deoarece terenul a fost acordat moștenitorilor străbunicii dv., mama bunicului dv., și anume bunicului dv. și surorilor lui, bunicul fiind decedat în locul său va veni la moștenire tatăl dv. ca unic descendent al bunicului. În locul surorilor bunicului, vor veni descendenții acestuia și soții supraviețuitori, dacă mai sunt în viață.
Este corect că eventualii mostenitorii ai sotiei bunicului nu au nici un drept asupra acelei suprafeţe de teren, deoarece soţia bunicului nu mai era în viaţă la data reconstituirii dreptului de proprietate asupra terenului pe numele străbunicii, astfel că aceasta nu avea calitatea de moştenitor al bunicului, prin urmare moştenitorii soţiei decedate a bunicului nu au nici un drept. ;)
:offtopic:Matusa mea are un sot care avea, la data casatoriei, un copil. Pentru el, matusa era mama vitrega.
El a fost insa adoptat cu efecte depline, insa noi toti ii spunem tot mama vitrega... E mai mult in glume decat serios, ca l-a crescut cui mare drag...

Nu stim ce intelege un om sau altul din unii termeni juridici, de aceea cerem clarificari.
In plus, ne relaxam pe acest forum si nu suntem chiar atenti asa cum ne solicitati dv. Va rugam sa nu mai faceti atacuri personale la adresa celor care incearca sa va ajute. Atacati ideea, dar nu persoana! Nu dorim discriminari pe forum.
Multumim pentru intelegere.

O consultatie juridica notariala e 50-100 de lei... Cam ieftin terenul ca sa va bateti atata capul cu el!
Cora, daca bunica a depus cerere inainte de deces, consider ca e mostenitoare. Sau daca a fost depusa o cerere in numele ei. E legea 18, daca avea dreptul strabunica atunci, avea si bunicul dreptul mostenit deci, chiar daca nu exista pamantul in patrimoniul bunicului, exista dreptul eventual.
Daca sunt neclara sau bat campii, zi-mi. :(
Multumesc, Avlil. Va urmaresc de mult pe forumuri si am respect pentru prestatia dumneavoastra, dar daca cititi postarea pe care am comentat-o, trebuie sa recunoasteti ca am dreptate.
Aveti dreptate cu preturile :)) e vorba de ceva mai putin de 1 ha de teren arabil, care la pretul de azi nu valoareaza cat cele 3 consultatii la notar + taxe, cadastru, obtinut diverse certificate, deplasari in alte orase si tot ce mai trebuie facut. Plus impozitul platit. Dar nu avem incotro, trebuie rezolvata problema.

Dupa cum am mentionat, bunica vitrega a decedat la o luna dupa bunicul, si asta se intimpla inainte de aparitia Legii 18. Dreptul de proprietate a fost reconstituit 4 ani mai tarziu, pe numele strabunicii. Doi dintre notarii consultati au dat solutia corei2006.

Multumesc inca o data tuturor.

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate, neclaritati vulpys vulpys buna seara,strabunicii mei sunt decedati,strabunicul a detinut un teren de 5 ha extra si 2000 mp intra,a fost improprietarit dupa razboi,avand 5 copii,la ... (vezi toată discuția)
Titlu proprietate cf. legii 18 toricelli toricelli Buna seara si La Multi Ani tuturor! Va scriu cu rugamintea sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: In 1991 tatal meu si fratele lui in numele bunicii ... (vezi toată discuția)
Anulare titlu de proprietate ionut daniel ionut daniel Un titlu de proprietate emis in anul 1994 cu legea 18/1991,pe un teren revendicat de bunica mea poate fi atacat in instanta acum de fratii vitregi ai tatalui ... (vezi toată discuția)