avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Ce poate si ce nu poate o P.F.A.
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Ce poate si ce nu poate o P.F.A.

Am vazut ca recent a aparut og 46/2011 de modificare a og 44/2008 ; prin urmare o PFA va putea angaja terte persoane , cu cim, prin modificarea art 17 din og 44:

"Art. 17
(1) PFA îşi poate desfăşura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat în condiţiile legii."

( in preambulul og 46 se explica faptul ca este o situatie extraordinara , ca se vizeaza interesul general si imediat , mai cu seama al pfa beneficare de fonduri nerambursabile )

-----
Alt aspect :
Legea 52 privind exercitarea activitatilor cu caracter ocazional desfasurate de zilieri , defineste beneficiarul de lucrari ca fiind , citez " persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional "

Daca PFA nu are(sau are ?) personalitate juridica , atunci legea 52 nu poate fi aplicata .
----
OG 44/2008 este aplicabila tuturor celor care nu au profesii liberale .
Cei care au profesii liberale se inregistreaza prin organismul profesional de care apartin ( contabilii , avocatii, medicii, notarii, arhitectii atc )

----
Am citit raspunsul ORC(publicat mai demult pe site avocatnet) privind posibilitatea ca un economist sa aiba PFA prin registru,(cu limitarea cunoscuta pentru clienti ,sub 35.000 euro cifra de afaceri si active) ,deci in afara CECCAR .

Intrebari :
1. Un contabil , membru CECCAR , PFA, va putea angaja cu CIM o terta persoana ?
As zice ca nu, pentru ca nu s-a inregistrat prin og 44, prin urmare art 17 de mai sus nu ii este aplicabil .
Si atunci, nu cumva e o anomalie : aceeasi profesie ( pana la urma e aceeasi profesie , cea de contabil ) , daca se inregistreaza prin OG 44 poate angaja, daca e membru CECCAR - nu poate angaja ?

2. PFA are sau nu are personalitate juridica ? Ii este aplicabila legea 52 sau nu ?
Daca nu , de ce ? Ca in fond, poate angaja cu CIM , deci se comporta ca o persoana juridica oarecare ; de ce totusi nu beneficiaza de acelasi tratament si din acest punct de vedere ?
Nu cumva e si aici o anomalie ?

:coffee:
Deci un PFA poate desfasura orice fel de activitate ? Se poate preta pentru vanzarea (ocazionala sau nu )cu amanuntul in magazin , stand sau pe internet de produse comandate din afara UE ?
Nu am nici un fel de cunostinte in domeniu.
Cand se recomanda infiintarea unui PFA si cand se recomanda infiintarea unui SRL.
Ca la noi la nimeni pe site-ul oficial ONRC nu functioneaza cautarea.
Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2011
PracticMan, utilizator
Magda Staicu a scris:

Si totusi , ma gandesc ca statutul de entitate juridica cu patrimoniu distinct nu este tot una cu ceea ce inseamna persoana juridica .
Am sau nu dreptate ?
:)


"Legiuitorul prin O.U.G. nr.44/2008 a reglementat regimul juridic al persoanelor fizice autorizate.

Potrivit dispoziţiilor art.2 pct.j din acest act normativ, bunurile, drepturile şi obligaţiile persoanei fizice autorizate, afectate scopului exercitării unei activităţi economice reprezintă un patrimoniu de afectaţiune.

Prin art.20 se prevede că PFA (persoana fizică autorizată) răspunde pentru obligaţiile sale cu patrimoniul de afectaţiune, dacă acesta a fost constituit şi în completare cu întreg patrimoniul său, iar în caz de insolvenţă va fi supusă procedurii simplificate prevăzută de Legea nr.85/2006 dacă are calitatea de comerciant, potrivit art.7 din Codul comercial.

Din aceste dispoziţii legale se apreciază că persoana fizică autorizată are un statut de entitate juridică distinct de cel al persoanei fizice şi că persoana fizică autorizată are un patrimoniu de afectaţiune distinct de cel al persoanei fizice."
[ link extern ]



DECRET 31 DIN 30/01/54 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice

"ART. 26
SINT, in conditiile legii, PERSOANE JURIDICE:
...
e) orice alta organizatie socialista care are o organizare de sine statatoare si un patrimoniu propriu afectat realizarii unui anume scop in acord cu interesul obstesc."
[ link extern ]

eu ma gandesc ca pfa-u' este persoana juridica:rolleyes::)


Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2011
ContSters123067, utilizator
D-l Popu.. cei 222 lei se trec pe cheltuieli si deci vei plati impozit pe venit mai mic.Deci se poate spune ca practic pentru tine platesti cu cat mai mult acum ,cu atat mai bine va fi in viitor. Si asa suma e fff mica si la calcularea punctului de pensie va iesi foarte mic... Ce sa mai iasa la cele 2 ore la care te bucuri acum ca platesti mai putin...? la viitor nu te gandesti ? pe urma o sa dai vina pe nu stiu cine.... pe sistemul politic.. ca nu ai pensie onorabila....
Kolea, iti multumesc ca mi-ai atras atentia! Nu o sa incerc sa fac chestia asta, nu vreau sa-mi fac CIM pe 2 ore la PFA-ul din dotare, stai linistit, astept cu nerabdare sa ies la pensie sa ma bucur de cei 31.3% * 35% * venitul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea ....(lunga denumire) / luna; mai bine da-ti cu parerea si spune daca PFA-ul e OBLIGAT / POATE sa-si faca CIM - daca-i obligat se poate trezi cu amenda de la ITM deoarece nu si-a facut! Daca POATE nu are rost sa-si faca, nu exista absolut nici un castig, doar bataie de cap...
1. PFA nu-si face CIM pentru ca nu are nici un sens. Toate contributiile le va plati ca si PFA si nu in baza CIM (sanatate, somaj, impozit pe profit, etc)
2. Orice persoana fizica, deci si o PFA poate sa incheie CIM cu o alta persoana

Alte discuții în legătură

Ordin de compensare cristinadri cristinadri Se poate face ordin de compensare intre SRL si PFA? (vezi toată discuția)
Pfa este persoana juridica? Origo Origo Ma intereseaza daca ca PFA am personalitate juridica. Ma interesez pentru urmatoare problema. Ma ocup de comercializarea de anvelope si ca srl daca intoduc pe ... (vezi toată discuția)
Ajutor! og. 119/2007? av.T.M. av.T.M. Buna. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta. Am contract ccomercial intre un SRL care vinde la un PFA si de la scadenta a trecut 1 an. Nu s-au emis facturi. ... (vezi toată discuția)