avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Ce poate si ce nu poate o P.F.A.
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Ce poate si ce nu poate o P.F.A.

Am vazut ca recent a aparut og 46/2011 de modificare a og 44/2008 ; prin urmare o PFA va putea angaja terte persoane , cu cim, prin modificarea art 17 din og 44:

"Art. 17
(1) PFA îşi poate desfăşura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat în condiţiile legii."

( in preambulul og 46 se explica faptul ca este o situatie extraordinara , ca se vizeaza interesul general si imediat , mai cu seama al pfa beneficare de fonduri nerambursabile )

-----
Alt aspect :
Legea 52 privind exercitarea activitatilor cu caracter ocazional desfasurate de zilieri , defineste beneficiarul de lucrari ca fiind , citez " persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional "

Daca PFA nu are(sau are ?) personalitate juridica , atunci legea 52 nu poate fi aplicata .
----
OG 44/2008 este aplicabila tuturor celor care nu au profesii liberale .
Cei care au profesii liberale se inregistreaza prin organismul profesional de care apartin ( contabilii , avocatii, medicii, notarii, arhitectii atc )

----
Am citit raspunsul ORC(publicat mai demult pe site avocatnet) privind posibilitatea ca un economist sa aiba PFA prin registru,(cu limitarea cunoscuta pentru clienti ,sub 35.000 euro cifra de afaceri si active) ,deci in afara CECCAR .

Intrebari :
1. Un contabil , membru CECCAR , PFA, va putea angaja cu CIM o terta persoana ?
As zice ca nu, pentru ca nu s-a inregistrat prin og 44, prin urmare art 17 de mai sus nu ii este aplicabil .
Si atunci, nu cumva e o anomalie : aceeasi profesie ( pana la urma e aceeasi profesie , cea de contabil ) , daca se inregistreaza prin OG 44 poate angaja, daca e membru CECCAR - nu poate angaja ?

2. PFA are sau nu are personalitate juridica ? Ii este aplicabila legea 52 sau nu ?
Daca nu , de ce ? Ca in fond, poate angaja cu CIM , deci se comporta ca o persoana juridica oarecare ; de ce totusi nu beneficiaza de acelasi tratament si din acest punct de vedere ?
Nu cumva e si aici o anomalie ?

:coffee:
dar atunci de ce notari publici (una profesie liberala) nu pot functiona fara secretara? hai sa fim seriosi pt unul muma pt altu cima? sunt expert contabil(membru CECCAR-unul ravratit ma intreb cat voi mai cotiza la ei!!!) nu am avut nevoie de la inchiderea SC de contabilitate de ajutor permanent dar daca era nevoie angajam cu CIM o persoana si gata
PracticMan a scris:

Deci un PFA poate desfasura orice fel de activitate ? Se poate preta pentru vanzarea (ocazionala sau nu )cu amanuntul in magazin , stand sau pe internet de produse comandate din afara UE ?
Nu am nici un fel de cunostinte in domeniu.
Cand se recomanda infiintarea unui PFA si cand se recomanda infiintarea unui SRL.
Ca la noi la nimeni pe site-ul oficial ONRC nu functioneaza cautarea.


diferenta intre PFA si SRL este calificarea in calitate de PFA va autorizati in baza calificari si experientei, in calitate de SRL va obligati sa aveti salariati sau colaboratori specializati autorizati pentru activitatea ceruta ca desfasurare.

ex. dechideti un magazin specializat atunci dvs. titular de PFA aveti nevoie de studii de comert si experienta si puteti angaja ca sa va inlocuiasca mai multe persoane cu acesta calificare , dar daca infiintati un SRL va obligati ca angajatul sa aiba aceste studii si experienta care puteti fi chiar si DVS. DIFERENTA este fiscala , daca optati pentru impozit pe profit nu merita sa faceti SRL, daca optati pentru impozit pe venit 3% atunci nu merita SRL, dar nu platiti la stat si platiti ECONOMISTUL sau EXPERTUL CONTABIL, si amenziile care sincer nimeni nu le poate evita mai ales cele minime indiferent ce deschide: PFA /SRL.

Foarte multi scot in evidenta diferenta juridica dar practic daca nu platesti si ai datorii oricum consecintele sunt grave si uneori chiar penale, de acee puneti accent managerial-fiscal, incasez atat platesc atata la stat , salarii si eu cu cat raman ?
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2011
oana76, utilizator
Când doreşti să dai un "tun" derulezi "artileria" printr-un SRL cu cel puţin 2 asociaţi, deoarece răspunderea cu averea proprie poate fi atrasă după un lung proces în instanţă şi aceasta numai după ce se dovedeşte că aceasta poate fi atrasă peste limita capitalului social vărsat.
Când doreşti să fi loial faţă de clientelă şi eşti de bună credinţă şi VREI să reuşeşti şi totuşi să nu cheltuieşti aiurea şi totuşi să ai acces imediat la fructul activităţii, dar şi să poţi angaja terţe persoane şi de asemenea să desfăşori varii activităţi, atunci se recomanda să-ţi înfiinţezi ca Titular o Intreprindere Individuală.

Un întreprinzător individual înregistrat fiscal (indiferent cum a ajuns să fie înregistrat, ca comerciant la ORC.T ori prin lege specială direct la AFP.T) nu este personă juridică-ca subiect de drept civil, ci numai contribuabil-ca subiect de drept fiscal, răspunderea civilă integral cu averea personală şi nu numai cu aportul patrimonial la derularea activităţii înregistrate. În consecinţă nefiind persoană juridică nu are cum să emită legal un CIM (Contract Individual de Munca) şi nici unde să-l înregistreze, dar este obligat să fie contribuabil la Asig.Sanatate şi dacă nu este ANGAJAT cu CIM să contribuie la CAS(fondul de pensii), optional poate fi contributor şi la Fondul de Somaj.
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2011
Mircea SCALAT, Contabil
poate parea o intrebare banala insa am vazut topicul si am zis ca e locul potrivit.legat de statutul pfa: exista sau se poate atribui un cod IBAN ? in ideea platii taxelor si etc in mediul online.va multumesc
Nu cunosc sa existe obligatia ca PFA sa aiba cont bancar deschis pe numele PFA ; poate fi utilizat pentru operatiuni de incasari si plati contul bancar al persoanei fizice ( daca exista ) .
Pe alta parte, daca activitatea este complexa , apare de la sine nevoia de a delimita cele doua conturi, contul persoanei fizice fata de contul persoanei fizice autorizate .
E important sa poata fi determinat din rulaj care anume sunt ch. aferente PFA si care nu ...
Unii au doar un cont bancar , din motive de costuri (comisioane, administrare etc ) .

Alte discuții în legătură

Ordin de compensare cristinadri cristinadri Se poate face ordin de compensare intre SRL si PFA? (vezi toată discuția)
Pfa este persoana juridica? Origo Origo Ma intereseaza daca ca PFA am personalitate juridica. Ma interesez pentru urmatoare problema. Ma ocup de comercializarea de anvelope si ca srl daca intoduc pe ... (vezi toată discuția)
Ajutor! og. 119/2007? av.T.M. av.T.M. Buna. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta. Am contract ccomercial intre un SRL care vinde la un PFA si de la scadenta a trecut 1 an. Nu s-au emis facturi. ... (vezi toată discuția)