Lucrez din 2007, acesta fiind primul meu job. Angajatorul mi-a comunicat recent ca nu a intocmit un carnet de munca pe numele meu. Este corect? Pe baza carei legi s-a decis aceasta? Am contract de munca inregistrat la ITM.
Nu judec pe nimeni, dar fiind un simplu angajat intr-o tara in care legislatia se schimba foarte des. Si foarte sunt ingrijorata.
Ce mi se va elibera acum in loc de cartea de munca? Mi s-a oferit varianta unei adeverinte. Este valabila?
Multumesc.
Nu mai puteti cere crearea unui astfel de carnet pentru ca nu mai exista carnete de munca.
Incepand cu 01.01.2011 au fost abrogate dispozitiile Decretului nr.92/1976 privind carnetul de munca.
In situatia dumneavoastra sunt foarte multi salariati, insa adeverinta de vechime este perfect valabila.
Totusi, in CM, articolul Art. 279. [dispozitii tranzitorii cu privire la vechimea in munca] se spune ca "
(1) Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
(2) Dupa data abrogarii Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogarii Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se vor solutiona potrivit dispozitiilor acestui act normativ."
O asemenea adeverinta va fi valabila conform acestor alineate?
Anagajatorul imi cere acum o declaratie pe proprie raspundere cum ca nu am avut si nu am carnet de munca. Mi se pare ceva incorect: eu pot cel mult declara pe proprie raspundere ca nu am avut carnet de munca la data angajarii, dar nu este responsabilitatea firmei de a da un act in care sa afirme ca nu mi-au emis carnet de munca?
Cand am spus de viza ITM-ului m-am referit la perioada lucrata din 2007 pana in 31.12.2010.
Angajatorul este obligat sa incheie situatia cartilor de munca/adeverintelor de vechime, pana la aceasta data.
Desigur vechimea care incepe cu 01.01.2011 nu se mai vizeaza de ITM ci se certifica prin adeverinta eliberata de angajator, D112 si REVISAL.
Angajatorul trebuie sa va elibereze o adeverinta de vechime care se refera la perioada de la data angajarii pana la data de 01.01.2011 si care trebuie sa fie vizata de ITM, avand acedasi regim ca si carnetele de munca pe care le vizeaza ITM, cu activitatea de pana la data de 01.01.2011 cand se abroga decretul 92 privind carnetul de munca.:)
Carnet de munca
Dinush
Daca nu am carnet de munca, mi se poate elibera o adeverinta de la ITM cu veniturile cumulate? daca imi cumpar un carnet de munca imi poate si trece ... (vezi toată discuția)