avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Reincredintarea custodiei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Reincredintarea custodiei

M-am inscris pe acest site pentru a incerca sa aflu un raspuns la situatia in care ne aflam:

Sotul meu are o fetita dintr-o casatorie anterioara. Fetita avea 8 ani la pronuntarea divortului si i-a fost incredintata mamei (ca in mai toate cazurile de divort).
Acum fetita are aproape 12 si ar dori sa vina sa locuiasca cu noi, in SUA. Ea este foarte atasata de tatal ei care a fost cel care practic s-a ocupat in exclusivitate de ea pina la data divortului.

Intrebarea este: ce sanse de reusita avem in cazul in care am deschide un proces pentru reincredintarea custodiei?
In cazul in care mama ei nu doreste sa o lase sa vina sa locuiasca cu tatal ei, copilul ar putea apela la Oficiul de Protectie a Copilului pentru a cere desfasurarea unei anchete sociale? Daca ancheta sociala ar avea loc, care ar fi gradul ei de influenta in pronuntarea deciziei de reincredintare a copilului?

(Mentionez ca mama copilului are o situatie materiala buna, ea fiind ofiter)

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
La ce data anume a ramas definitiva si irevocabila hotararea de divort?
Da, legea se aplica si destul de bine, nua sta e o problema... Dar nu inteelg toate motivatiile, e greu sa-mi fac o imagine de ansamblu... Ba nu e maltratat fizic, ba e batut copilul... care e adevarul, cum stau exact lucrurile?

E important si sa ne descrieti ce ati facut la divprt ca sa luati copila, cat timp ati petrecut cu ea in ultimii ani.

La 12 ani, toti copiii vor libertate... Nu e o dovada a maltratarii, de aceea caut alte dovezi.
As dori sa raspund in ordine.

In legatura cu legea pe care mi-o descrieti, o cunosc destul de bine, dar nu stiu daca se aplica sau nu. Am inteles de la diversi avocati ca mai mult se aplica in procese fostul cod al familiei (sau asa ceva), legea aceasta pe care o amintiti nici macar nu e luata in consideratie. In Romania totul este “interpretabil”, in general legile sint pentru cei care sint saraci si care nu au pile. Eu sint déjà plecat de 3 ani si din informatiile pe care le am se pare ca situatia nu s-a imbunatatit, ba dimpotriva. Ma tot intreb daca as putea gasi un avocat acolo care sa faca dreptate.

Pina la divort copilul nu isi dorea altceva decit sa stea cu mine. Cu 2 saptamini inainte, a fost luata in vacanta la mare de bunici si de mama ei si, in urma unei “indoctrinari” foarte professional facuta a cedat si mi-a spus ca ar vrea sa ramina cu mama ei. Atunci i-am spus ca ii respect dorinta si am schimbat toate hirtiile pentru tribunal, in sensul ca renunt la cererea de a pastra copilul. Chiar daca m-a durut, a trebuit sa o fac – era dorinta ei iar eu am avut taria sa i-o respect. Partea hazlie este ca mi-a povestit de ce a facut asta. In afara de faptul ca i s-a spus ca mama ei o sa moara, ca bunica la fel, ca toate neamurile o sa crape daca ea o sa plece (lucru foarte impresionabil pentru un matur, dar pentru un copil de aproape 9 ani!!!!) a mai fost dusa in fiecare seara la restaurante, terase si alte cele si i s-a aratat ce viata buna o sa aiba daca ramine cu ei. Curind, dupa proces, s-au dovedit toate. A inceput din nou sa fie ignorata, restaurantele si terasele s-au rarit si totul a revenit la normal. In afara de asta bunicii si tatal erau blamati in fiecare zi, blestemati si facuti in fel si chip. Daca ea incerca sa contracareze ineptiile care i se spuneau era certata si batuta pina nu mai stia de ea. Foarte multe lucruri mi le-a ascuns o perioada, dar cind m-am intors in Romania mi le-a spus. Am citeva inregistrari cu ea, in care descrie pe indelete “tratamentele” la care a fost supusa, tratamente de spalare a creierului si indobitocire.

De vazut, ne vedem o data pe an cind vin in vacanta in Romania (anul asta o sa fie o exceptie pentru ca dupa certuri groaznice, batai si alte cele, ea a sunat la Protectia Copilului – a luat numarul dintr-un manual scolar – si a vrut sa spuna care ii este situatia. In timpul asta mama ei a auzit-o unde suna, i-a smuls telefonul din mina, l-a aruncat pe jos si a sunat imediat pe parintii ei sa le dea raportul. In urma consulatarii avocatului lor, la vreo 2 zile i-au spus ca o lasa, dar acoperita de tot felul da hirtii notariale si doar in compania parintilor mei. Eu am fost fericit si asa.) Ne mai vedem cam la 1-2 sapatamini la computer si vorbim o gramada in weekenduri, o sun la citeva zile pe telefonul celular, ne trimitem scrisori… In general sintem foarte apropiati, dar ea sufera enorm ca nu sintem impreuna. De nenumarate ori mi-a spus ca cea mai mare greseala a ei a fost ca a ramas cu mama ei. Ieri mi-a spus ca vrea sa isi recapete copilaria pe care a avut-o alaturi de mine... Ce pot sa mai spun...

Nu stiu daca am fost suficient de explicit. SInt atitea lucrui de spus...
:(
Nu-mi place sa ma afund intr-o discutie offtopic, dar se pare ca cei plecati in afara tarii nu cunosc prea bine lucrurile.
Acele dezinformatii - pentru ca nu pot sa le consider informatii - ar trebui sa fie cumva probate de cel care a afirmat asa ceva. Legea de care faceam referire chiar se aplica si nicidecum se judeca dupa un cod vechi :-/.

Sunt destui avocati care va pot ajuta in aceasta privinta , mai ales pe acest forum unde s-au discutat faorte multe probleme din domeniul dreptului familial, drepturilor copiilor. Incercati sa fiti mai optimist si pana la urma veti gasi pe cineva care sa va aduca soarele pe strada dvs. :)
Domnul meu, avocat care sa faca dreptate nu va doresc sa gasiti, ca nu asta e scopul unui avocat sa faca dreptate... si nu e prea avocat acela care isi aroga acest drept sau aceasta putere...

Cu privire la legea in cauza, sunt 100% de acord cu Elis, nu am auzit sa nu se aplice legea in cauza... In toate dosarele, si daca parintii sunt de acord pe diverse chestiuni, se audiaza copilul ca e obligatoriu conform legii de care spuneti...
Nu am auzit nimic de vreun cod vechi al familiei si fac dreptul familiei de ceva timp, am chiar multe cauze in domeniu, nu am auzit nimic de un cod vechi...
Codul familiei e din '93 si se aplica... la fel legea privind protectia si drepturile copilului, regulamente si acorduri, conventii internationale...
Cand v-am citit mesajul m-am simtit ca intr-un film american in care eu, roman, sunt intrebat daca avem lumina in tara noastra... :))

Ideea este sa vreti, sa va inarmati cu rabdare, sa-i spuneti si fiicei dv. ce presupune asta (cel mai probabil un razboi) si, mai ales, sa nu va pierdeti obiectivitatea...
Cu referire la acest ultim aspect, mentionez faptul ca v-am intrebat punctual, explicit, la ce data anume a ramas hotararea de divort definitiva si... v-ati axat numai pe aspecte de fapt...
Ajutati-ne sa va ajutam, ok?
In cazul nostru nu se poate spune ca “parintii pot fi de accord in anumite chestiuni”. Daca pot refuza dreptul copilului de a-si exprima dorinta in tribunal, o vor face fara cea mai mica ezitare. Legea poate permite asta? Cine apreciaza daca copilul poate vorbi sau nu?

(5) Orice copil poate cere sa fie ascultat conform dispozitiilor alin. (2)si (3). In caz de refuz, autoritatea competenta se va pronuna printr-o decizie motivata.”


Sa inteleg din asta ca “autoritatea competenta” poate refuza dreptul copilului de a vorbi?
Eu intreb toate astea pentru ca vad ca legea este foarte interpretativa.

Divortul s-a pronuntat in Septembrie 2005.

Cam cit ar dura un asemenea proces?

Alte discuții în legătură

Audiere minor in varsta de 5 ani??? marap marap Buna ziua! Este posibila si practicabila incuviintarea audierii unei minore de 5 ani? Este vorba de o actiune de exercitare a autoritatii parintesti a tatalui, ... (vezi toată discuția)
Incredintare minori popescu bianca daniela popescu bianca daniela Vreau sa stiu daca exista posibilitatea de a fi incredintati minorii mamei, in cazul in care aceasta, a parasit Romaina in martie 2010 pentru a munci in ... (vezi toată discuția)
Cerere reincredintare minor alemate1974 alemate1974 Am rugamintea de a ma ajuta cu o informatie. Am ofetita de 8 ani care a fost incredintata spre crestere si educare mamei. Mama s-a recasatorit si locuieste ... (vezi toată discuția)