M-am inscris pe acest site pentru a incerca sa aflu un raspuns la situatia in care ne aflam:
Sotul meu are o fetita dintr-o casatorie anterioara. Fetita avea 8 ani la pronuntarea divortului si i-a fost incredintata mamei (ca in mai toate cazurile de divort).
Acum fetita are aproape 12 si ar dori sa vina sa locuiasca cu noi, in SUA. Ea este foarte atasata de tatal ei care a fost cel care practic s-a ocupat in exclusivitate de ea pina la data divortului.
Intrebarea este: ce sanse de reusita avem in cazul in care am deschide un proces pentru reincredintarea custodiei?
In cazul in care mama ei nu doreste sa o lase sa vina sa locuiasca cu tatal ei, copilul ar putea apela la Oficiul de Protectie a Copilului pentru a cere desfasurarea unei anchete sociale? Daca ancheta sociala ar avea loc, care ar fi gradul ei de influenta in pronuntarea deciziei de reincredintare a copilului?
(Mentionez ca mama copilului are o situatie materiala buna, ea fiind ofiter)
Daca are sub 10 ani, autoritatea competenta (instanta de judecata) poate sa nu considere necesara audierea, asta se apreciaza de la caz la caz.
Daca are peste 10 ani, exista sanse ca acel copil sa nu poata fi adus la instanta din cauza refuzului unuia dintre parinti etc. E mult sa va explic, se dispune aducerea lui, se amendeaza parintele... caci audierea e obligatorie peste 10 ani.
Din pacate insa, nu stiu cat puteti miza pe audiere, intrucat in septembrie 2005 copilul putea fi audiat, chiar daca nu avea 10 ani... deci e greu sa faceti o reincredintare, caci aceleasi dovezi de azi le puteati folosi si atunci, inclusiv ascultarea minorului.
Astfel, ca sa aveti sanse, ar trebui sa dovediti ca situatia de fapt s-a modificat din 2005 pana azi, ca ati crezut ca minora va fi bine ingrijita si nu e...
Va sfatuiesc sa vorbiti cu un avocat ca sa va evaluati sansele de a dovedi aceste lucruri...