avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sindicat nereprezentativ
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sindicat nereprezentativ

Buna ziua,
va rog sa ma lamuriti ca in cazul in care la nivel de unitate exista un sindicat nereprezentativ angajatorul ce obligatii/drepturi are fata de acel sindicat?

Ce drepturi are un sindicat nereprezentativ la participarea in viata unitatii, reducerera timpul de munca etc.?

Multumesc mult, Hajnalka
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:11, 4 Martie 2017
Art. 223 din Legea nr.62/2011 : Reprezentativitatea organizatiilor patronale si sindicale constatata pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi produce efecte dupa data intrarii in vigoare a acesteia numai in conditiile in care intruneste criteriile de reprezentativitate prevazute de prezenta lege.

In art.221 alin.1 se dispune ca, îndeplinirea conditiilor de reprezentativitate se constata prin hotarare judecatoreasca.
Prin urmare, instanta de judecata este cea care constata indeplinirea conditiilor de reprezentativitate.
Asa i-am sfatuit si eu pe presedintii de sindicat sa faca insa sefii mei mi-au sarit in cap la inceput si acum ma bucur ca am avut dreptate. Le-am spus din start faptul ca art. 223 este o capcana.
Mai mult, ITM IASI la seminarele pe care le-a facut cu privire la modificarile legislative in domeniul muncii "ne-a sugerat sa mergem la ei sa inregistram vechile hotarari de reprezentativitate " ca si cum ITM-ul ar fi competent sa se pronunte asupra reprezentativitatii.
De asemenea, federatiile mi-au sarit in cap si m-au trimis pe mine in instanta sa obtin reprezentativitatea sindicatelor prin afiliere...ceea ce nu mai este posibil potrivit noii legi...
Cea mai buna cale e ca fiecare sindicat care indeplineste (in continuare) conditiile sa se duca in instanta si sa obtina o noua hot de reprezentativitate conf. noii legi.
irol a scris:

Angajatorul nu va putea concedia presedintele, vicepresedintele si secretarul general (functii eligibile intr-un organism sindical) pe durata exercitarii mandatului cu exceptia abaterilor disciplinare grave/repetate. art 60 lit h C. muncii.

Nu aveti dreptate. La TVR sindicatul nereprezentativ a reusit evitarea concedierii a 23 membri aducand ca argument structura organizatiei sindicale.
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2013
Concediatu, utilizator
Art.220 C.mun
...
(2) Pe toata durata exercitarii mandatului, reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediati pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate.
..

Prin urmare, pentru abateri disciplinare pot fi concediati ....
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:

Art.220 C.mun
...
(2) Pe toata durata exercitarii mandatului, reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediati

In articolul citat, este vorba de orice sindicate, sau numai de cel(e) reprezentativ(e)?

Alte discuții în legătură

Reprezentativitate sindicat mancipri mancipri Va rog sa imi spuneti daca nu au trecut 4 ani de la obtinerea reprezentativitatii sindicatului pe legea 130/1996, trebiue sa obtinem in instanta o noua ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat dorucristina dorucristina buna ziua doresc sa ma ajutati sa inteleg baza legala in cazul in care ,daca in cadrul unei societati exista doua sindicate, unul nereprezentativ dar ... (vezi toată discuția)
Ce se poate pierde din contractul colectiv de muncă daca sindicatul ... scoica_80 scoica_80 Ce se poate pierde din contractul colectiv de muncă daca sindicatul nu mai are reprezentativitate( nu mai are număr suficienti membrii pentru a ne mai putea ... (vezi toată discuția)