Buna ziua,
va rog sa ma lamuriti ca in cazul in care la nivel de unitate exista un sindicat nereprezentativ angajatorul ce obligatii/drepturi are fata de acel sindicat?
Ce drepturi are un sindicat nereprezentativ la participarea in viata unitatii, reducerera timpul de munca etc.?
De orice sindicat fie el reprezentativ sau nereprezentativ ...Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus = Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem
Daca sindicatul nereprezentativ nu participa la negocieri privind CCM,etc. atunci rolul sau este unul decorativ, prin urmare singurii care se pot salva in cazul concedierilor colective sunt liderii sai.
Prin urmare textul legii care spune ca "Pe toata durata exercitarii mandatului, reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediati pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate " este o aiureala.
Speta - intr-un departament sunt 6 locuri de munca. In urma restructurarii, schema mai cuprinde 3 posturi.
In urma selectiei de personal rezultatul este urmatorul:
-1 post rezultat al notelor obtinute la examen
- 2 posturi ocupate de liderii sindicatului nereprezentativ (sefi de grupe sindicale).
- 1 post ocupat pe caz social(desi departajarea trebuia sa se faca numai la egalitate de note)
Nu este o aiureala ... textul mentionat nu face nicio distinctie intre un sindicat reprezentativ si unul nereprezentativ ... asadar, Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus.
Si unde este problema in situatia expusa de dvs ? ...
Am citit tot acest subiect si inca nu am inteles foarte clar situatia si as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta.
Pentru situatia in care exista o fabrica si un punct de lucru al aceleiasi fabrici , unde exista 2 sindicate , cel nereprezentativ daca se afiliaza la aceeasi federatie, din acelasi sector de activitate, unde este deja afiliat sindicatul reprezentativ, poate fi reprezentat la negocierea CCM?
Deci, vorbim despre doua sindicate , acelasi CCM si aceeasi federatie.
Sau varianta a 2-a, Sindicatul reprezentativ, prin modificarea statutului, poate suspenda activitatea unui reprezentat al salariatilor tinand cont de faptul ca deja acest sindicat reprezentativ are 3 c.i.m. suspendate (presedinte, vice si secretar) ? Sau e nevoie de o negociere cu angajatorul prinsa in C.C.M. , legata de acest subiect?
La nivel de angajator nu poate exista decat un singur sindicat reprezentativ.
Salariatii sunt reprezentati la negocierea colectiva , astfel : la nivel de unitate, de către sindicatele legal constituite şi reprezentative. În cazul în care sindicatul nu este reprezentativ, reprezentarea se face de către federaţia la care este afiliat sindicatul, dacă federaţia este reprezentativă la nivelul sectorului din care face parte unitatea; acolo unde nu sunt constituite sindicate, de către reprezentanţii aleşi ai angajaţilor.
Sindicatul nu poate dispune suspendarea activitatii unui reprezentant al salariatilor decat pentru activitatea sindicala, nu pentru raporturile de munca cu angajatorul.