avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... durata recurs
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

durata recurs

Care este perioada in care se poate face recurs dupa pronuntarea unui proces civil?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:22, 31 Mai 2011
Depinde si de obiectul litigiului ... in general, termenul de recurs este de 15 zile de la data comunicarii hotararii.
15 zile de la data cand vi se comunica hotararea judecatoreasca. aveti grija sa il si motivati recursul.
Termenul de 15 zile este termneul de drept comun pentru exercitarea caii de atac a recursului, insa exista si termen speciale pentru exercitarea recursului.
Sintagma „dacă legea nu dispune altfel”, folosită în partea finală a tezei I a art.301 C.proc.civ., admite existenţa excepţiilor de la regula stabilită prin acest test şi impune condiţia ca aceste excepţii să fie expres prevăzute de lege. Astfel că, prin Codul de procedură civilă sau prin legi speciale, legiuitorul poate să dispună altfel, fie în ceea ce priveşte durata termenului de recurs, fie în ceea ce priveşte punctul de plecare al acestui termen, după cum derogările pot să privească în acelaşi timp atât durata cât şi punctul de plecare ale termenului de recurs.
Exemple de termene speciale:
- art.582 alin.1 - ordonanţa este supusă recursului în termen de 5 zile de la pronunţare, dacă s-a dat cu citarea părţilor, şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor;
- art.619 alin.1 - termenul de recurs împotriva hotărârii de divorţ este de 30 zile şi curge de la comunicarea hotărârii ;
- termenul de recurs împotriva hotărârilor pronunţate în conflictele de drepturi este de 10 zile şi curge de la data comunicării hotărârii - art.215 din Legea nr.62/2011 ... etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recursul la ordonanta presedintiala Irina S. Irina S. Cum pot motiva recursul impotriva unei OP respinse atat timp cat nu primesc motivarea in acest termen scurt de 5 zile de la pronuntare?? Pot suna la arhiva sa ... (vezi toată discuția)
Divort mocanuviorel mocanuviorel Buna hotararea judecatoreasca de divort in cat timp devine irevocabila si definitiva , care este timpul in care poate fii atacata ? MULTUMESC . (vezi toată discuția)
termen 15 zile pentru apel? lucasica lucasica termen 15 zile pentru apel de la comunicare ,cauza program vizitare copil stabilit prin sentinta? multumesc/ (vezi toată discuția)