avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... procent ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

procent ore suplimentare

Ce procent se acorda la calculul orelor suplimentare efectuate in zilele de repaus saptamanal (sambata, duminica), 75% sau 100%? Care este articolul din Codul Muncii care face referire la procentul acordat pt. orele suplimentare efectuate in week-end? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:48, 2 Iunie 2011
Codul muncii

Art. 132
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia inte-resul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
Si daca societatea nu are contract colectiv de munca si in contractul individual de munca nu este specificat?
Art. 137 C.mun. :
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

In situatia in care nu exista asemenea prevederi stipulate fie in ccm aplicabil angajatorului , fie in c.i.m. puteti sa le prevedeti in R.I. ca drepturi ale salariatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repaus saptamanal veterin veterin In fiecare sambata si duminica lucrez cate 4 ore. cum poate angajatorul sa imi dea 2 zile libere consecutive pe saptamana cu respectarea normei medii de 40 ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)
Munca sambata Claark Claark Buna Ziua! La locul meu de munca (firma privata), in ultima vreme s-a format o noua \\"moda\\". Normal orele suplimentare si zilele de lucru sambata sunt ... (vezi toată discuția)