avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... mediator
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

mediator

Am introdus actiune de divort in martie 2011 si am primit termenul de ianuarie 2012. Intrebarea mea este : pentru a termina mai repede ,ne putem adresa unui mediator ? (am ajuns de acord la aproape toate cererile formulate ,mai putin programul de vizita al minorului pe care il avem impreuna).Daca da, ce se va intampla cu dosarul care este deja depus?
Cel mai recent răspuns: aft_adriana , utilizator 15:41, 2 Iunie 2011
Intrucat aveti un copil , divortul il poate solutiona numai instanta si va ramane acelasi termen chiar daca mergeti la mediator, putetio spune si instantei ca v-ati inteles pe toate capetele de cerere .Oricum se va judeca la primul termen . Aveti grija sa se faca ancheta sociala.
Puteti solicita instantei preschimbarea termenului de judecata pentru motive temeinice , sau faceti o cerere de incredintarea minorului pe calea ordonantei presedintiale pana la divort , asa incat termenul nu va deranjeaza. Toate instantele dau termen lungi.
Chiar daca aveti copii divortul si problemele legate de copii pot fi solutionate prin intermediul medierii:
CAP. 6
Dispoziţii speciale privind medierea unor conflicte

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii speciale privind conflictele de familie

ART. 64
(1) Pot fi rezolvate prin mediere neînţelegerile dintre soţi privind continuarea căsătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.
ART. 65
Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii să nu contravină interesului superior al copilului, va încuraja părinţii să se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilităţii părinteşti, separaţia în fapt sau divorţul să nu impieteze asupra creşterii şi dezvoltării acestuia.
ART. 66
(1) Înainte de încheierea contractului de mediere sau, după caz, pe parcursul procedurii, mediatorul va depune toate diligenţele pentru a verifica dacă între părţi există o relaţie abuzivă ori violentă, iar efectele unei astfel de situaţii sunt de natură să influenţeze medierea şi va decide dacă, în asemenea circumstanţe, soluţionarea prin mediere este potrivită. Dispoziţiile art. 54 sunt aplicabile în mod corespunzător.
(2) Dacă, în cursul medierii, mediatorul ia cunoştinţă de existenţa unor fapte ce pun în pericol creşterea sau dezvoltarea normală a copilului ori prejudiciază grav interesul superior al acestuia, este obligat să sesizeze autoritatea competentă.

Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2011
ContSters202274, utilizator
Dosarul deja depus va merge inainte pana la solutionarea divortului prin acord, la primirea hotararii definitive si irevocabile aveti datoria sa atasati o copie la dosarul initial.
Prin acord divortul se termina mult mai repede, fiind ordonanta presedintiala instanta da termene scurte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord cu trei copii calinaei calinaei Care este procedura cea mai simpla si rapida pentru divort in conditia in care amandoi ne dorim acest lucru. In urma casatoriei au rezultat trei copii, acestia ... (vezi toată discuția)
Divort culpa comuna marinescucorneliu marinescucorneliu buna ziua, sotia mea a depus actele de divort din culpa comuna. Pe instiintarea de divort e trecut la probatoriu ancheta sociala,( avem un copil impreuna) ... (vezi toată discuția)
Medierea si divortul georgianapop georgianapop Buna ziua tuturor! Am o intrebare directa si concreta legat strict de ce ar fi cel mai potrivit si conform legii sa fac in cadrul unui proces de divort ... (vezi toată discuția)