avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot renunta,unilateral, la dreptul de a avea pauza de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot renunta,unilateral, la dreptul de a avea pauza de masa?

Codul muncii(art 130) imi da dreptul, ca angajat, la pauza de masa dar nu ma obliga s-o iau! Intrebarea mea este daca pot renunta, unilateral, la acest drept sau daca pot sa-mi oblig angajatorul sa-mi reduca pauza de masa de la 30 min la 15 min? Precizez, ca sa nu risc astfel de reactii:stunned:, ca pauza imi este acordata doar pe foaia de pontaj, practic, din cauza conditiilor speciale de lucru, ea neputand fi efectuata.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:22, 3 Iunie 2011
MuresanD a scris:

Codul muncii(art 130) imi da dreptul, ca angajat, la pauza de masa dar nu ma obliga s-o iau! ............, ea neputand fi efectuata.



Daca asa stau lucrurile, nu ati avea la ce renunta...
Dar.. daca doriti ca programul dvs de lucru sa fie scurtat cu cele 30 minute ce reprezinta pauza de masa care de fapt nu e pauza... nu cred ca puteti obliga angajatorul. Acum depinde si de ce sta scris in contractul individual de munca.
Puteti sa obtineti dreptul de a se respecta intr/un fel pauza de masa, sesizand ITM ,daca discutiile cu angajatorul nu dau roade
Salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

In situatia expusa de dvs, ar trebui sa cadeti de comun acord asupra programului de munca cu angajatorul ...
Multumesc ptr raspuns, dar rog o lamurire suplimentara. Daca din 8 h lucrate efectiv, pontate sunt doar 7h si 30 min, restul reprezentant asa zisa pauza de masa, si daca aceasta regula este trecuta in regulamentul intern al firmei (care nu ne-a fost adus la cunostinta), eu ca angajat pot sa renunt la pauza de masa (care, repet, e un drept nu o obligatie) si astfel sa-mi oblig angajatorul sa ma ponteze 8 h pe care de fapt le si lucrez? Varianta cu sesizarea ITM e doar teorie, stiti ca in realitate te lovesti de tot felul de prevederi ale CM sau RI#-o sau de angajatori
,, intangibili,,!
Da, se poate sa renuntati la o astfel de prevedere daca nu doriti sa aveti pauza de masa .... nu inteleg de ce sunteti pontati 7 h 30 min..in loc de 8 ore ? ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere pentru nesemnare ri? raluky22 raluky22 Poate fi desfacut CIM pe motiv ca nu am semnat RI? Eu am semnat RI la angajare dar au elaborat altul intre timp. Ne-au zis sa il semnam dar am fost in ... (vezi toată discuția)
Obligativitate pauza de masa anonim20192019 anonim20192019 Buna seara. Am un contract de 40 ore distribuite inegal , 8 h sau 6.4. In contract vine specificat ca programul poate suferi modificari in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Obligativitate pauzâ masă Cati Tudi Cati Tudi Bună ziua, Sunt angajată de aprilie 2017 cu program de lucru de 8 ore pe zi. Astăzi am fost informată că trebuie să stau 8 ore și 30 min pentru că ... (vezi toată discuția)