avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA achizitie intracomunitara autoturism second-hand
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

achizitie intracomunitara autoturism second-hand

O societate comerciala(platitoare de TVA si inregistrata in registrul operatorilor intracomunitari) doreste sa achizitioneze un autoturism second-hand din Germania. Am cautat autoturisme la mai multe firme din Germania si am intalnit doua situatii:
1. o firma imi spune ca imi intocmeste factura cu TVA 19% si voi putea recupera TVA de la statul german. In acest caz se aplica regimul special pt. bunuri secon-hand?ce presupune acest lucru? chiar voi putea sa-mi recuperez tva-ul si daca da cum?
2. o alta firma imi spune ca imi face factura fara tva(i-am trimis codul de tva); Se pot intalni ambele situatii? Totul depinde de furnizor?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 10:35, 19 August 2012
Corecta este situatia a doua si, de asemenea, cea mai avantajoasa.

Recuperarea T.V.A. de la statul german este greoaie si presupune cheltuieli adiacente.
Sa inteleg ca varianta 1 nu este prea corecta atata timp cat eu ii furnizez un cod valid de TVA?
Ar mai fi o alta varianta ca furnizorul sa aplice regimul special de vanzare second, caz in care ar aplica un tva de 19 % la marja lui de profit (tva inclus care nu apare pe factura si care nu poate fi dedus). In acest caz mai trebuie sa aplic taxare inversa si sa declar achizitia intracomunitara in D390?????
sunt corecte ambele variante.

1.daca furnizorul aplica tva la marja de profit, tva nu poate fi dedusa (nu apare pe factura) si nu se aplica taxare inversa si implicit nu se declara in 390 vies, operatiunea fiind taxata in germania sub regim special.

2.daca nu sunt indeplinite conditiile de aplicare a regimului special pentru bunuri second hand, furnizorul va emite o factura fara tva (in baza codului dvs. de tva), operatiunea fiind taxabila in romania. se aplica taxare inversa si se raporteaza in decl. 390 vies.
in acest caz se pune problema limitarii dreptului de deducere (50%) si diferentei de cota tva dintre romania si germania.

parerea mea este ca iesiti mai ieftin in prima varianta.
In cazul celei de a 2 variante va trebui sa colectez 50% din tva (si implicit il voi plati)?
Care va fi nota contabila 635 = 4426?
Sa presupunem ca autoturismul are valoarea de 10.000 lei, facturata cu taxare inversa in Germania (bineinteles, in euro).

Inregistrarea achizitiei mijlocului fix:
2133 = 401 cu 10.000 lei;
4426 = 4427 cu 2.400 lei.

Inregistrarea 50% T.V.A. nedeductibila:
2133 = 4426 cu 1.200 lei.

Alte discuții în legătură

Achiziții intracomunitare de autovehicule uzate. cum se stabilește tva la revânzare, și ce trebuie să conțină factura? yme yme Suntem un SRL platitor de TVA si mportam masini SH in scopul revanzarii acestora . Facturile externe nu contin TVA . La revanzarea catre o persoana fizica ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara auto second-hand (detalii tva) Ovidiu_minos Ovidiu_minos Buna ziua, as dori, va rog, sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: Doresc sa achizitionez un autoturism second hand (de la o firma specializata in ... (vezi toată discuția)
Achizitie masina germania misaaa misaaa revin din nou cu aceeasi speta: - PFA norma de venit ,prestari servicii intracomunitare, inregistrat in scopuri de TVA si inscris in ROI , am cod valid de ... (vezi toată discuția)