avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... abuz de incredere?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

abuz de incredere?

Fapta de a vinde un produs pe care il detii in regim de consignatie si a nu mai da banii apoi catre proprietarul bunului respectiv este considerata infractiunea de abuz de incredere? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Vasile Mihaela , Consilier juridic 17:18, 6 Iunie 2011
Nu, dumneavoastra detineti bunul in scopul de a-l vinde, ceea ce nu reprezinta infractiunea de abuz de incredere. Insa cred ca intre dumneavoastra si cel de la care aveti bunul exista un contract, nerespectarea acestui contract atrage sanctiuni civile.
Multumesc pentru raspuns. Dar, totusi, avand in vedere ca bunul pe care il incredintez unui comerciant in regim de consignatie ramane proprietatea mea, faptul ca acel consignatar isi insuseste contravaloarea bunului si refuza sa imi dea banii respectivi cred ca depaseste putin domeniul civil. NU mi se pare corect, avand in vedere ca, pana la data la care el imi vinde bunul eu detin un drept real, apoi nu sunt decat un simplu creditor al consignatarului. Ceva nu suna bine in toata chestiunea asta.
dmpdv, este infractiunea de abuz de incrdere. banii pe care ii refuzati a-i inapoia inlocuiesc bunul material. iar posesia asupra bunului echivaleaza cu "detinerea" la care face referire art. 213 c.p.
Multumesc. O precizare totusi: eu sunt consignantul, deci nu sunt eu infractorul :)
Nu trebuie confundata obligatia de restituire a bunului detinut precar, cu obligatia de a restitui o suma de bani, care face obiectul unui raport de drept civil si in caz de neexecutare a obligatiei, creditorul se poate indrepta impotriva debitorului care refuza restituirea sumei, numai in instanta civila.
In cazul dumneavoastra cel caruia i-ati incredintat bunul nu trebuia sa va restituie bunul ci banii obtinuti din vanzare, aceasta obligatie este nascuta din contractul pe care il aveati cu respectiva persoana.
Iar raspunderea in acest caz este contractuala si nu penala.

Alte discuții în legătură

Conditii functionare firma de amanet johnnyb999 johnnyb999 Buna ziua, Am incercat sa apelez la un avocat , contabil, dar se pare ca numeni nu stie exact ce si cum, si as dori sa deschid firma la sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Cu incredere am jmprumutat o brățară de aur DanCristian199 DanCristian199 Buna ziua! Am împrumutat cuiva o brățară de valoare monetară și sentimentală sa se foloseasca de ea si sa mi o înapoieze,nu sa si o însușească sau ... (vezi toată discuția)
Bunuri instrainate si nerecuperate HenryHayes HenryHayes Buna ziua, Am cumparat acum cateva luni un produs media (vorbesc de un televizor) de la un magazin din Bucuresti, iar ulterior l-am imprumutat unui prieten ... (vezi toată discuția)