avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... abuz de incredere?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

abuz de incredere?

Fapta de a vinde un produs pe care il detii in regim de consignatie si a nu mai da banii apoi catre proprietarul bunului respectiv este considerata infractiunea de abuz de incredere? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Vasile Mihaela , Consilier juridic 17:18, 6 Iunie 2011
Ok. Inteleg ce spuneti si va multumesc pentru raspuns.
Dar, totusi, esential in acest caz e faptul ca banii respectiv reprezinta contravaloarea unui bun ce a fost proprietatea mea. De exemplu, eu pot sa ma duc acum la consignatarul meu si sa ii cer inapoierea tuturor bunurilor. Acesta are obligatia contractuala, dar mai ales legala (pentru ca proprietarul bunurilor sunt eu) sa mi le inapoieze. Avand in vedere ca el nu le mai are, desigur, va fi in imposibilitatea de a mi-l inapoia.
Mai mult, Codul Penal prevede ca infractiunea de abuz de incredere consta in "insusirea unui bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui".
Consider ca si in acest caz se poate aplica acest articol. Consignatarul, prin fapta sa de a vinde bunul si de a refuza inapoierea sa sau a contravalorii lui, comite infractiunea de abuz de incredere.
robertsega32 a scris:

Mai mult, Codul Penal prevede ca infractiunea de abuz de incredere consta in "insusirea unui bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui".
Consider ca si in acest caz se poate aplica acest articol. Consignatarul, prin fapta sa de a vinde bunul si de a refuza inapoierea sa sau a contravalorii lui, comite infractiunea de abuz de incredere.

nu cred,in contractul de consignatie dv i-ati predat bunul in vederea comercializarii,deci dispunerea nu a fost facuta pe nedrept!
aveti deschisa calea actiunii civile pentru nerespectarea clauzelor contractuale!
Ceea ce va semnaleaza si colegul @sebannu, dumneavoastra i-ati incredintat bunul pt a-l vinde nu spre a- l inapoia. Ceea ce era el obligat sa va inapoieze este suma de bani convenita, el a respectat conventia l-a vandut insa nu si-a indeplinit obligatia de plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cu incredere am jmprumutat o brățară de aur DanCristian199 DanCristian199 Buna ziua! Am împrumutat cuiva o brățară de valoare monetară și sentimentală sa se foloseasca de ea si sa mi o înapoieze,nu sa si o însușească sau ... (vezi toată discuția)
Bunuri instrainate si nerecuperate HenryHayes HenryHayes Buna ziua, Am cumparat acum cateva luni un produs media (vorbesc de un televizor) de la un magazin din Bucuresti, iar ulterior l-am imprumutat unui prieten ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere elena744 elena744 Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti unde trebuie sa ma adresez in urmatoarea situatie :in data de 01.07.2011 am dat unei persoane suma de 700 euro pentru a-mi ... (vezi toată discuția)