In cazul unei plangeri contraventionale ptr o fapta prevazuta de OUG 195/2002 , s-a solicitat odata cu formularea acesteia , si judecarea in lipsa , cu mentiunea ca instanta sa comunice actele procedurale la domiciliul procedural ales de petent . Petentul a fost legal citat inainte de primul termen . La primul termen de judecata , petentul neprezentandu-se la sedinta de judecata intrucat solicitase judecarea in lipsa , instanta procedeaza la respingerea plangerii . In cazul de fata nu i s-a comunicat intampinarea , conform procedurii . Tinand cont ca sentinta instantei de fond este definitiva , ce cale extraordinara de atac s-ar putea promova intrucat prin necomunicarea intampinarii formulate de intimat i s-a incalcat dreptul la aparare ?
Sa o luam pe rind:
1. nu sint de acord cu punctul de vedere anterior, experienta mea proprie mi-a dovedit contrariul : in situatia de mai sus intimpinarea trebuia comunicata si dat un alt termen. Cred ca este un subiect de discutie interesant asa incit voi posta imediat acest topic.
2.problema in speta nu este aceea ca a fost eliminata calea de atac a recursului, Legea din 2010 a mai eliminat si recursul impotriva sentintei de mentinere rezolutiei n.u.p. in penal si altele... Daca asta a fost vointa legiuitorului , asta este, singura cale de atac ar fi exceptia de neconstitutionalitate (declarati totusi recurs si invocati exceptia ref. admisibilitatea recursului).
Dar nici Curtea Constitutionala nu cred ca ar admite -o, au mai fost decizii prin care s-a apreciat ca este la latitudinea legiuitorului cite cai de atac legifereaza...
Mai ales ca este un caz de foarte mica importanta.
3. Insa aspectul esential pe care il vad eu asa cum am scris mai inainte este acela ca in tem. art13 al Conventiei o hotarire irevocabila trebuie sa poata fi desfiintata atunci cind a fost solutionata cu incalcarea dreptului la un proces echitabil 6.1.
Ceea ce c.pr.civ. national la contestatia in anulare nu permite !
Voi relua acest subiect de care m-am lovit si care ma preocupa de mai multa vreme.
In ceea ce priveste hotarirea mea m-am referit la faptul ca hotarirea de fond nu a avut calea de atac a apelului ci numai cea a recursului, si nu pentru ca este cerinta c.pr.civ ci pentru ca asa a fost gindirea legiuitorului c.pr.civ.
va propun sa lamurim mai intii punctul 1. cu comunicarea intimpinarii pe topicul pe care il deschid acum.
Cred ca punctul 1. a fost intre timp lamurit de domnii avocati care au raspuns si carora le multumim.
Trecem la punctul 2 . si mai deschidem un topic legat de constitutionalitatea sau nu a noii reglementari din c.pr.civ. conf. careia se poate ca o sen. fond judecatorie sa nu mai poata fi atacata nici chiar cu recurs.