avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Import China prin Germania
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Import China prin Germania

Buna,
Ce parere avet de urmatoarea situatie: import marfa din China dar transportul se face via Hamburg, in Hamburg facandu-se si formalitatile vamale.
Am citit si este operatie intracomunitara, am sunat la Finante si mi s-a confirmat ca fiind operatie intracomunitara... dar concret cum procedez.
In 390 declar partenerul din Germania, respectiv comisionarul vamal (asta mi s-a spus la Finante). Dar in conta marfa eu o introduc ca fiind din China de la partenerul meu, deci este tratata ca import si in jurnale apare ca import.
Este suficient sa declar in 390 si in decont ca este achizitie intracomunitara dar ce fac ca decontul nu da cu Jurnalele de TVA. Cum sa procedez?
Mutumesc.

Cel mai recent răspuns: infoconsult , Consultant fiscal 10:11, 31 August 2015
cine efectueaza transportul si cine actioneaza ca importator?
V-au spus prostii cei de la Finante.

Dvs. realizati in Germania un import de marfuri (daca Dvs. actionati ca importator, in fuctie de Incoterms), caz in care aveti obligatia de plata a TVA aferent importului. Pentru asta, ori va inregistrati in scopuri de TVA in Germania ori va desemnati un reprezentant fiscal care sa efectueze el in numele Dvs. obligatiile de plata (si declarative) a TVA.
Mai departe, transportul marfurilor din Germania in Romania de catre Dvs. este considerat a fi in Germania un transfer asimilat unei livrari intracomunitare (echivalentul in legislatia din Germania art. 128 alin. 10 din Codul Fiscal). Corelativ, in Romania acest transfer este asimilat unei achizitii intracomunitare.
Adica asta inseamna ca Dvs. in Germania declarati livrarea intracomunitara (in D390) cu codul de TVA de Germania (sau cu a reprezentantului fiscal daca ati optat pentru aceasta) tot catre Dvs. cu codul de TVA de Romania. In Romania, declarati in D390 achizitia de la Dvs. (codul de TVA de Germania sau a reprezentantului fiscal).

Succes!
Multumesc pt raspuns. De importul in Germania se ocupa un comisionar vamal, eu nu am platit TVA. Am primit DVI din Germania si am declarat in 390 partenerul german (reprezentantul). De asemenea declar si in Intrastat ca marfurile au origine China dar ca sunt din Germania (am sunat la INtrastat si asa mi s-a spus sa procedez).
Problema mea cum fac in conta in conditiile in care corect ar fi sa imi trec partenerul extracomunitar (din China) deoarece catre el fac si plata, dat facand asa imi apare tva de plata in decont. Deci ma gandesc sa imi trec partenerul din China dar sa fac taxare inversa pt a da conta, jurnalele cu declaratia 390 si decontul.
Ce parere aveti?
Faceti o confuzie: importul de la partenerul din China il inregistrati in Germania (acolo realizati importul), doar ca nu o faceti Dvs. direct ci o face comisionarul in numele si pe seama Dvs. Asta e importul.

Mai departe, transportul marfurilor din Germania in Romania e considerat de art. 128 alin. 10 ca fiind un transfer asimilat unei livrari/achizitii intracomunitare. Deci tot Dvs. realizati in Germania livrarea intracomunitara si tot Dvs. realizati in Romania achizitia intracomunitara. Adica Dvs. (prin reprezentantul dvs. din Germania) cu codul sau de TVA va depune in Germania in numele Dvs. D390 prin care va declara livrarea intracomunitara catre firma Dvs. cu codul de TVA de Romania pe care il aveti. Practic, firma Dvs. cu codul de TVA a reprezentantului va declara in Germnaia livrarea intracomunitara tot catre firma Dvs. cu codul de TVA de Romania.
Iar ce trebuie sa faceti Dvs. e sa declarati in D390 in Romania achizitia intracomunitara si sa declarati tot firma Dvs ca furrnizor, insa cu codul de TVA al reprezentantului din Germania.
Asta inseamna transferul asimilat unei livrari intracomunitare: cel care declara livrarea declara si achizitia.
Deci nu il declarati pe reprezentant ci va declarati tot pe Dvs. (cu codul e TVA al reprezentantului).

E mai clar acuma?
Multumec. M-am lamurit referitor la 390.

Alte discuții în legătură

Intracomunitar sau nu? lucianrom lucianrom Buna ziua, Am urmatoarea problema: O firma din ro platitoare de tva face un import din china in austria. Firma din ro primeste ca documente dvi de pe ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitare ContSters131703 ContSters131703 buna seara. va prezint urmatoarea speta si sper sa ma ajute cineva. sunt PFA si in acelasi timp reprezentant fiscal pentru o societate din germania, care ... (vezi toată discuția)
Tva la marfa second-hand kerekesmargo kerekesmargo Buna ziua ! art.1522 din codul fiscal - regimul special pentru bunurile second-hand- se refera si la haine. ,exista ceva reglementari speciale in privinta ... (vezi toată discuția)