avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza formare profesionala

daca angajatorul il trimite pe salariat la un training, asta poate face obiectul unei clauze de formare profesionala?
aveti vreun model de astfel de clauza?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Danyella_tm , utilizator 08:00, 9 Iunie 2011
In Codul Muncii, este instituita o perioada minima in care salariatii care beneficiaza de programele de formare profesionala nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca. Aceasta perioada minima are o durata de 3 ani, ceea ce inseamna ca prin actul aditional avand ca obiect formarea profesionala se poate stabili si o durata mai mare.
Programul de formare profesionala initiat de catre angajator trebuie sa aiba o durata mai mare de 60 de zile.
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2011
george-neagu, moderator
george_neagu a scris:
Programul de formare profesionala initiat de catre angajator trebuie sa aiba o durata mai mare de 60 de zile.


@ george_neagu: cu tot regretul, Codul muncii s-a modifcat in aceasta privinta. In noua forma, nu mai exista o retrictie cu privire la durata pe care trebuie sa o aiba cursul.
monik a scris:

daca angajatorul il trimite pe salariat la un training, asta poate face obiectul unei clauze de formare profesionala?
aveti vreun model de astfel de clauza?
multumesc!


Da, poate face obiectul unei clauze de formare profesionala.
Un astfel de model gasiti aici
[ link extern ] /
Am primit completarea.
Prin trimiterea unui salariat la un training profesional, angajatorul suporta niste costuri, costuri ce trebuie amortizate.
Prin acest program, angajatorul isi pregateste personalul in vederea desfasurarii activitatilor, de aici rezultand un dublu castig, atat pentru salariat (perfectionare continua) cat si pentru angajator.
Este norma ca angajatorul sa se protejeze si sa solicite un act aditional la contractul de munca, pentru asi proteja "investitia".
In caz contrar, poate aparea urmatoarea situatie: angajatul X, proaspat scolarizat, isi gaseste la 5 zile de la finalizare curs, un alt job, mai bine renumerat (poate avand la baza proaspata scolarizare) si pleaca prin demisie....
Ce face angajatorul: pierde banii de curs si o persoana pregatita?...specializata!!

De regula, actul aditional, se semneaza inainte de inceperea cursurilor de specializare. Asfel angajatul, decide in cunostinta de cauza semnarea actului aditional si plecarea la curs, sau refuza plecarea.

Alte discuții în legătură

Măsuri de compensare pentru cursuri și training angajați: cum mă pot asigura că voi fi despăgubit pentru investiția în pregătirea viitorilor angajați, în caz că vor să plece? calin_tm calin_tm Am infiintat relativ recent o companie cu profil IT (dezvoltare software, cod CAEN 6201) si de asemenea si un PFA (activitati de training, cod CAEN 8559). ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala Ice68 Ice68 Buna ziua, Am scolarizat cativa soferi de ctg.B pentru a obtine ctg.C si E, pe banii societatii. In Codul muncii scrie doar ca le pot face un act aditional ... (vezi toată discuția)
Clauza profesionala vladislav05 vladislav05 Buna ziua, Sunt angajat la o companie cu capital german. Problema este ca pentru a-mi putea desfasura activitatea am fost trimis la compania mama, unde am ... (vezi toată discuția)