avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Act aditional CIM - codul muncii 2011
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Act aditional CIM - codul muncii 2011

Buna ziua ,


Dupa cum stim toti, au intervenit unele shimbari in CIM, privind previzul ( demisie, concediere) , intrebarea mea este: trebuie sa fac act aditional pentru toti salariatii care au avut contract de munca incheiat inainte de 01.mai.2011?

Multumesc ,
M.
Cel mai recent răspuns: Mariralu , utilizator 10:58, 8 Iunie 2011
Mariralu a scris:

referitor la raspunsul Dvs. , eu sunt in dubii, deoarece:
1. la art. 73 erau mentionate " ...ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare " , acum sunt trecute :" ...ce nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare " .
2. demisia inainte era art. 79 4) "...nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pt executie , respectiv 30 de zile calendaristice pentru functii de conducere " , acum sunt 20 de zile pt executie si 45 pentru conducere.
prin urmare la concediere inainte erau minim 15 zile lucratoare , nu 20 .

Am colegi care au facut acte aditionale la CIM prin care au adus la cunostinta salariatiilor ca s-au facut modificari conform noului cod al muncii , introducandu-se la CIM la lit. M -obligatia de a se supune obiectivelor de performanță individuale impuse, precum și criteriilor de evaluare a realizării acestora – stabilite prin fisa postului, si la lit. L problema cu zile demisie si concediere.


In cazul concedierii preavizul era 20 de zile conform art.74 CCMN. Daca aveati inscris mai putin ati fost sub lege de atunci.
In cazul demisiei 15 zile existente (din prevederea veche) se incadreaza in "nu poate fi mai mare de 20 zile"

Obiectivelor de performanță individuale, precum și criteriilor de evaluare a salariatului fac obiectul unui act aditional la vechiul CIM sau sunt cuprinse in noile CIM-uri.

Cu ITM veti avea probleme daca in cazul demisiei solicitati o perioada de peste 20/45 zile sau, in cazul concedierii, veti acorda un preaviz mai mic de 20 de zile (repet, atata era minim si pana la 31 dec. 2010 conform CCMN).
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2011
ContSters42179, utilizator
"In cazul concedierii preavizul era 20 de zile conform art.74 CCMN. Daca aveati inscris mai putin ati fost sub lege de atunci.
In cazul demisiei 15 zile existente (din prevederea veche) se incadreaza in "nu poate fi mai mare de 20 zile"

Eu cred ca ati gresit, privind codul Muncii 2003, preaviz concediere :"
Dreptul la preaviz

Art. 73. - (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare."

si preaviz demisie art. 79 ;"(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere. "




Potrivit noii legi 40/2011 se modifica :
"La articolul 73, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 73. - (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare." La articolul 79, alineatele (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere."
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2011
Mariralu, utilizator
Eu fac referire la Codul muncii am contracte individuale de munca nu colective, pana acum am avut angajari si plecari ( intr-un an am avut peste 3 inspectori pt firma mea ) si control ITM si nu am avut probleme in niciun fel.
Pe scurt ca sa concluzionez :
Concediere inainte: "ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare" dupa : "ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare".
Demisie inainte :"nu poate fi mai mare de 15/30 zile calendaristice" dupa :
nu poate fi mai mare de 20/45 de zile lucrătoare
"


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz gina1973 gina1973 Buna ziua.Revin cu o alta intrebare.Preavizul pentru desfacerea CIM este de 15 sau 20 zile lucratoare?Multumesc. (vezi toată discuția)
De cand se ia in considerare cererea de demisie? vanda85 vanda85 Am o intrebare...tocmai mi-am dat demisia si mi s-a comunicat ca cererea de demisie se ia in considerare cu o zi dupa dupa data depunerii demisiei..asa este? (vezi toată discuția)
Durata preaviz Android324 Android324 In cazul concedierii (motive neimputabile),care este in conformitate cu normele in vigoare durata preavizului?Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)