avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Recuperare permis auto strain retinut in Romania
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Recuperare permis auto strain retinut in Romania

Prietenul meu, cetatean roman, si-a preschimbat permisul de Romania in septembrie 2010 cu permis de Anglia (deoarece a fost acolo o scurta perioada). Repet, l-a preschimbat, l-a dat pe cel romanesc si i-au dat unul englezesc. In decembrie 2010 l-a oprit politia aici in tara, in Craiova, pt neacordare de prioritate de pietoni si i l-au suspendat pentru o luna. Politistul care i-a retinut permisul i-a spus sa vina peste o luna sa-l ridice de la Craiova. Peste o luna cand am fost, ne-au spus ca permisul lui a plecat "conform regulamentului" peste doua saptamani, la Bucuresti pentru a fi trimis in Anglia. Am sunat la Bucuresti si ne-au spus ca a plecat, conform regulamentului, peste doua saptamani, la Ambasada Angliei cu un numar de inregistrare. Am sunat la Ambasada Angliei sa ne verifice numarul de inregistrare si sa ne spuna daca si cand au trimis permisul in Anglia si ne-au raspuns ca ei nu au un departament special pentru asa ceva si ca nu ne pot furniza nici o informatie (practic, nu pot sa aflu daca a plecat intradevar in Anglia). In Anglia am dat mailuri peste mailuri la DVLA (Institutia care i-a emis permisul) si ne-au raspuns de fiecare data ca nu a ajuns permisul lui acolo (Nici pana in ziua de azi). Ce e si mai curios, este ca el inca figureaza cu permis romanesc in baza de date (adica inca nu s-a reactualizat din septembrie anul trecut baza de date). Acum, problema este ca, el are dreptul de conducere, figureaza cu permis activ de Romnia, dar nu vrea nimeni sa-i dea o dovada, un act, orice (pana cand se gaseste permisul de Anglia) cu care sa conduca si sa nu-si mai ia amenda ca nu are permisul asupra lui. Ce putem face? Nu am gasit pe nimeni care sa se fi intalnit cu asemenea caz. Nu ne baga nimeni in seama, toata lumea se spala pe maini!
rembusyka82 a scris:

am inteles ca se poate face o declaratie pe proprie raspundere la notar cu toate actele de la politist adica dovada,procesul verbal plus chitanta care dovedeste ca am platit amenda,pt ca eu tre sa plec inapoi la munca in maxim 5 zile si imi trebuie permisul!Eu vreau sa va intreb daca se poate asa ceva ca eu oricum parasecsc teritoriul romaniei si nu conduc aici.

ce relatati dvs. se poate aplica in cazul unei persoane cu permis de conducere eliberat de o autoritate straina.
in cazul dvs. nu se poate aplica deoare ce aveti permis romanesc.

in cazul in care nu va prezentati ptr sustinerea testului sau nu il promovati perioada de suspendare se majoreaza cu 30 de zile, in total 120 zile, dupa care va puteti ridica permisul de conducere. daca nu sunteti in tara puteti imputernici pe cineva sa ll ridice de la politie si sa il trimita printr-un serviciu de curierat postal.

oug195
Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art.91 din Codul penal;
c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art.104.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la lin.(1) lit.a) şi b, sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

hg1391
Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit ca a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenta alcoolului;
d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune.

va multumesc pentru informatii dar vreau sa va spun ca permisul meu de conducere este englezesc eliberat de DVLA de autoritatile engleze,deci se poate face ceva?
hg1391
Art. 220. – (1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, împotriva caruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita sefului politiei rutiere pe raza careia a fost constatata fapta, restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucratoare înainte de data parasirii teritoriului României.
(2) În situatia restituirii permisului de conducere potrivit alin.(1), seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române comunica sanctiunea aplicata autoritatii straine care a eliberat documentul.

veti avea posibilitatea ridicarii permisului de conducere cu cel mult o zi lucratoare inainte de data parasirii Ro dar sanctiunea va fi comunicata autoritatilor care au emis permisul de conducere iar perioada de suspendare va fi executata pe teritoriul Angliei.
parerea mea este sa dati testul 13/15 inainte de parasirea tarii ptr a nu se majora perioada de suspendare.

documentele ptr solicitarea restituirii permisului sunt cel mai probabil:
- cerere de restituire permis cu argumentarea solicitarii,
- copie Ci,
- copie proces verbal de contraventie,
- copie chitanta achitare amenda,
- original dovada inlocuirtoare cu rezultatul promovarii testului 13/15
- declaratie notariala si/sau dovada parasirii tarii in data X (bilet de avion, tren, bicicleta:), etc)
În acest moment sunt în exact aceeași situație. Ați mai rezolvat ceva ?
Salut. Fa-ti cerere de duplicat pe site-ul DVLA.

Alte discuții în legătură

Permis anglia! Codrys Codrys Buna ziua! Detin(sau mai bine zis detineam) un permis de conducere obtinut in Anglia. Acum o luna mi-a fost retinut pt 30 de zile. Ieri s-a implinit termenul ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere suspendat in anglia cmf139 cmf139 Am primit o interdictie de a mai conduce in Anglia pe timp de un an datorita nivelului de alcool in timpul verificarii de catre politie. Mentionez ca permisul ... (vezi toată discuția)
Examen pentru permis retinut pentru straini Gio89 Gio89 Buna ziua. As vrea sa stiu daca cererea pentru a beneficia de o scurtare din perioada retinerii permisului este valabila si pentru strainii. In cas afirmativ ... (vezi toată discuția)