avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... SCHIMBAREA PRENUMELUI
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

SCHIMBAREA PRENUMELUI

Am si eu o intrebare daca se poate :) am un nume si un prenume...atat. Pe certificatul de botez am trecut pe langa prenumele meu si prenumele : Alexandra. Numai ca tata cand mi s a facut certificatul de nastere nu a mai vrut sa-l treaca si pe acesta, in timp mi s-a serbat ziua de nume, majoritatea ma striga Alexandra etc deci m-am obisnuit cu acest prenume. Spuneti-mi va rog nu sunt casatorita, nu am copii ca acte am buletin pasaport diploma capacitate bac si licenta deci cam astea ar fi actele de schimbat...se poate sa-mi adaug acest prenume legal? si ce anume trebuie sa fac? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:36, 22 Iulie 2008
Cetatenii români pot solicita pentru motive temeinice, aprobarea schimbarii pe cale administrativa a numelui de familie sau a prenumelui, în baza O. G. nr. 41 din 30.01.2003.
Persoana care solicită schimbarea numelui pe cale administrativă va depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul.

Cererea de schimbare a numelui trebuie să fie motivată prin unul dintre cazurile arătate in art. 4 din OG.nr.41/2003 şi să fie însoţită de următoarele acte:
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an;
Cererea de schimbare a numelui se publică, în extras, în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, prin grija şi pe cheltuiala solicitantului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume la 18 ani ! ajutor va rog ! BotDeRata BotDeRata Salut , dupa cum spune si titlul as vrea sa-mi schimb numele . Am 17 ani peste 5 zile implinesc 18 , am un nume foarte urat Cacareaza . Si as vreau sa-l ... (vezi toată discuția)
Schimbare prenume geo45 geo45 buna ziua...am si eu o intrebare...doresc sa-mi schimb prenumele dar nu stiu de unde sa iau extrasul din Monitorul Oficial sau cum sa fac exact?va multumesc (vezi toată discuția)
Schimbare prenume Provi Provi Buna ziua. Am o nepoata majora, cu scolile terminate si locuinta proprie. Din pacate, mama ei a botezat-o cu un nume foarte greu de pronuntat si de scris. In ... (vezi toată discuția)