Buna ziua, am si eu o problema. Pana saptamana trecuta am locuit la prietena mea intr-un apartament cu 2 camere (proprietate al parintilor ei). Saptamana trecuta ( vineri 03.06) acestia au venit si s-au apucat sa evacueze mobilierul si sa ne-au obligat sa strangem lucrurile cu motivatia ca apartamentul s-a vandut, fara a ne da niciun ragaz de a ne strange lucrurile sau de a cauta in alta parte. Daca plecam cu 5 minute mai devreme la munca ne trezeam si cu lucrurile aruncate, ei neanuntand aceasta actiune. Ne-am trezit in maxim o ora cu toate lucrurile care am apucat sa le strangem in fata usii, acestia schimband deja yala de la usa. Cand am cerut sa o ajute macar pentru chirie, fiindca nici macar 15 zile nu ne-au dat la dispozitie sa cautam au aruncat 150 lei in bataie de joc zicand ca ajung.
De o saptamana apartamentul este nelocuit si m-am interesat la o persoana din comisia blocului si aceasta mi-a confirmat ca apartamentul nu a fost vandut deoarece inca nu a venit nimeni sa ceara acea adeverinta necesara cand vinzi un apartament. De o saptamana prietena mea (fosta - ca am hotarat sa ne despartim in urma cu 2 saptamani) doarme cam pe unde apuca, pe la cunostinte de ale mele, abia are unde sa puna capul sa doarma. Eu la mine acasa nu o pot lua deoarece parintii mei nu vor sa auda de ea. Din cauza ca a ramas fara un acoperis a fost data si afara de la munca (motivul a fost altul invocat de catre acestia dar asta i s-a spus direct in fata). Pur si simplu a pierdut totul.
Cu alte cuvinte acestia au dat-o pur si simplu afara din casa, fara a avea o hotarare judecatoreasca pentru asta. Ei mai au o garsoniera insa nu este pe numele lor (acolo locuiesc de 2 ani de cand au lasat-o singura sa moara de foame, ea neavand atunci un loc de munca).
Intrebarea este: poate obtine daune pentru toate noptile astea in care a fost nevoita sa doarma pe strazi? S-a intamplat intr-o zi cand pur si simplu a dormit pe banca, eu neavand cum sa o ajut. Nu pot intelege cum unii parinti pot face chiar asa de rau atat de usor. Ea mai este si infiata pe deasupra, parintii adoptivi fiind de fapt mult unchii ei si in acelasi timp nasii ei.
Astept un raspuns referitor la reusita unei judecate in aceasta situatie. Cel mai probabil apartamentul va fi vandut in maxim o luna sau 2 insa vreau sa stiu daca are vreo sansa sa obtina daune pentru aceste zile cand a fost aruncata fara niciun ragaz cu hainele in strada, in conditiile in care se mai putea astepta cu aceasta evacuare. Eu oricum am sfatuit-o sa mearga la politie sa depuna plangere impotriva lor insa pana duminica nu poate ajunge sa faca asta.
Eu vad asa: repede plangere la politie pentru violare de domiciliu... Si apoi sa invete oamenii ca TOTI avem drepturi, fie ca ale unora sunt de proprietate, ale altora de a avea un domiciliu etc.
Din pacate, Alina, ma indoiesc sa fie chiar un comodat, as miza pe o tolerare; insa si toleratul are drepturi. Si in Olanda exista aceleasi drepturi la a avea un domiciliu; de fapt, in toata Europa.
In plus, ma bucura ca unii oameni sunt asa de siguri de lucruri pe care nu au de unde sa le cunoasca, inseamna ca exista inca lucruri paranormale. Aici insa discutam despre ce putem dovedi, indiferent de siguranta intrinseca pe care o simtim.
Domnisoara se poate constitui parte vatamata si solicita daune morale, ba chiar ci salariul pierdut in cazul in care poate dovedi de ce anume a fost data afara de la serviciu.
Nu conteaza varsta pentru asta, inteleg ca e majora, ca se discuta ca lucreaza de cativa ani.
Pei si cu dreptul de propietate prevazut si protejat de lege de la cea mai neinsemanta pana la Constitutie cum ramane ?
Subiectiv fata de siutatia expusa nu am cum sa imi dau cu parerea, obiectiv discutand avem o situatie zic eu clara ..... dreptul de propietate vs lipsa unui contract de comodat/inchiriere .
Pana la un punct avocatul parintilor poate merge el cu plangere penala pentru tulburare de posesie ( cam tras de par cei drept dar poate sa o faca )
Faptul ca exista buletin pe adresa nu confera un drept de propietate si nici un alt drept real ( uz ,uzufruct, habitatie, superficie, servitute) prin urmare nu vad cum parintii ar putea fi sanctionati legal.
Orice drept, inclusiv cel de proprietate, se exercita in anumite limite si cu buna-credinta. Titularul dreptului de proprietate are la dispozitie o serie de mijloace procedurale prin care poate reintra in folosinta sau, dupa caz, posesia spatiului. Situatia de fata trebuie circumstantiata mai ales avand in vedere ca domnisoara respectiva are domiciliul stabilit acolo (nu stiu daca este domiciliul stabilit ca minor care locuieste cu parintii sau domiciliu stabilit prin "luare in spatiu", cum spunea utilizatorul). De aceea trebuie discutat concret cu un jurist, care trebuie sa verifice toate datele cauzei. Si as miza pe interpretarea unui contract de comodat, chiar daca nu este constatat prin inscris si poate fi considerata de unii colegi/instanta o interpretare fortata a vointei partilor.
Si de unde pana unde tulburare de posesie, daca proprietarii nu locuiesc in apartament? Posesia este animus si corpus, or ei nu au corpus.
Am spus clar ca "tras de par se poate face plangere" ca pana la un punct are macar o argumentatie juridica pentru a depune plangere pe cand fata in cauza nu vad o argumentare pentru ea.
Cu toti empatizam cu o astfel de situatie disperata dar de aici si pana la incalcarea unui drept de propietate e distanta mare.
Si haideti sa facem un mic exercitiu de imaginatie : Se depune plangere la politie .... ce poate face politia in acest caz, credeti ca vor sparge usa propietarilor ca sa intre domnisoara in casa ?! Ma tem ca nu ! Vor aplica o amenda ? Pentru ce anume? O amenda trebuie sa fie argumentata prin incalcarea unui articol/articole/legii cum pot politisti sa aplice o amenda fara o argumentare .... ? " incheiem prezentul proces verbal in temeiul articolului ........" care articol ?!
Nu pun la indoiala cea ce spune doamna avocat Alina Badea, dar asta este in teroria dreptului, in concret este o situatie putin diferita
Din pacate nu suntem intr-o situatie ipotetica si teoretica pentru a face o mica discutie juridica, avem un fapt concret si o lipsa legislativa. Mai mult avem dreptul de propietate ce este opozabil tertilor, iar opozabilitatea fata de propietarul dreptului nu se poate face prin argumentari logico-juridice si nici prin interpretarea legii.
Gabi, singurul ajutor pe care il vad ( la modul sincer si concret ) este sa va mobilizati toti prietieni/cunostintele sa puneti fiecare cate putin si sa formati o suma urmand sa ii inchiriati ceva ieftin pe undeva ( stiu ca suna aiurea dar nu vad alta varianta). Nu veti rezolva nimic pe cale legala.
Cum sa procedez?
marinamark
Buna ziua,
casa in care locuiesc este a socrilor.Aceasta are doua corpuri de casa in aceeasi curte, inainte sa locuim noi acolo au stat niste chiriasi care ... (vezi toată discuția)