avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... investire fila CEC refuzata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

investire fila CEC refuzata

Am primit un CEC de la un client. A fost refuzat la plata si va rog mult sa ma sfatuiti ce sa fac. Clientul mi-a propus sa plateasca esalonat in 6 luni. Daca trec la represalii in cat timp pot recupera banii?
Cel mai recent răspuns: maxu08 , utilizator 12:08, 29 Iulie 2008
1. Puteti investi CeC-ul si mai apoi, sa il depuneti la executor. Daca debitorul dvs. are bani in cont sau alte bunuri care pot fi executate silit, se poate recupera suma mai repede de 6 luni: la suma neachitata executorul va actualiza debitul, si va iclude si cheltuielile cu executarea ( taxe de timbru, onorarii executor si eventual, avocat);
2. Puteti face o plangere penala : daca se va speria, va achita imediat suma, daca nu il va impresiona plangerea dvs., timpul in recuperarea debitului poate fi de vreo cativa ani;
3. Sigur, este si vasrianta propusa de debitor: sa asteptati 6 luni, dar puteti constata ca dupa trecerea acestei perioade nu s-a recuperat sume.
in final, depinde f. mult de partenerul dvs. de afaceri.
Sa inteleg ca solutia cea mai buna e sa investesc CEC-ul? Nu stiu cati bani are in conturi (de vreme ce nu a avut la data scadentei); ceva masini mai gasim prin curte.
Eu credeam ca plangerea penala ar trebui sa il sperie. Acum aflu ca nu e chiar asa.
Propunerea facuta de el este sa emita bilete la ordin cu scadente lunare.

Multumesc.
ca persoana care se ocupa cu recuperare de creante pot sa va spun urmatoarele:
- fila CEC nu se mai investeste de la ultima modificare a Codului de Procedura. Este titlu executor si se poate merge direct la executorul judecatoresc ptr infiintarea popririi.
- BO nu va vor aduce nici un avantaj fata de fila CEC, ci dimpotriva - veti pierde posibilitatea de a face plingerea penala;
- plingerea penala nu are nici un efect imediat asupra recuperarii banilor, mai ales daca dovedeste lipsa intentiei (de ex. banii care acopereau fila CEC au fost luati de catre un tert prin poprire);
- singura varianta este executarea silita simultan poprire si executare silita mobiliara asupra masinilor (daca vor fi identificate).

Incercati cu firme de recuperare care nu vor cere nici o plata in avans sau alte taxe, ci doar onorariu de succes.
Depinde cat e suma de mare (sa merite cheltuiala cu AEGRM), incercati si asta:
- societatea debitoare sa emita BO avalizate de administratorul societatii, in calitate de persoana fizica;
- faceti un Contract de garantie reala mobiliara pe bunuri-individualizate apartinand administratorului, in care stipulati BO avalizate si pe care sa-l inscrieti la AEGRM;

Vedeti ce zice debitorul ? Garanteaza cu bunurile personale ?
maxu08 a scris:

ca persoana care se ocupa cu recuperare de creante pot sa va spun urmatoarele:
- fila CEC nu se mai investeste de la ultima modificare a Codului de Procedura. Este titlu executor si se poate merge "direct la executorul judecatoresc ptr infiintarea popririi....


Fila cec se investeste cu formula executorie! Nu este aplicabil in acest caz 374 ind 1 C.pr civ la care faci referire ci se aplica in cazul aceste 376 C.pr. civ raportat la art 53 din legea 59/1934. Este adevarat ca practica unor instante este de a nu investi cecul dar tocmai in acest sens s-a introdus un recurs in interesul legii pentru a avea practica unitara.

"Art. 376 C.pr.civ.
(1) Se investesc cu formula executorie prevazuta de art. 269 alin. 1 hotararile care au ramas definitive ori au devenit irevocabile, precum si orice alte hotarari sau inscrisuri, pentru ca acestea sa devina executorii, in cazurile anume prevazute de lege. "
art 53 din legea cecului :"Cecul are valoare de titlu executor pentru capital si accesorii, stabilite conform art. 48 si 49.
Formula executorie este aratata in art. 269 cod. proc. civila. "

Parerea mea...

Alte discuții în legătură

Cec fara acoperire raca raca In luna iunie am incheiat un contract cu o firma pentru vanzarea unor utilaje. Mi-au achitat o parte din suma iar pentru diferenta mi-au dat un CEC. La data ... (vezi toată discuția)
Executare fila cec -urgent!!!! Moga Moga Va rog mult sa-mi dati urgent un sfat si anume: Cum pot solicita in baza unei file cec refuzate la plata, atat executarea silita a societatii cat si ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin VILISOR VILISOR am avut un bilet la ordin pe care nu l-am introdus la data scadentei deoarece am fost rugata de administrator sa nu-l depun ,nu avea bani in cont, urmand ca ... (vezi toată discuția)