MihaiTeo a scris:
Buna ziua,
Am o nelamurire. Vreau sa deschid un SRL in care eu sunt asociat cu alta persoana si vom mai angaja un administrator si 2 tehnicieni.
Eu ma voi ocupa de intocmirea de proiecte tehnice, iar asociatul meu de vanzari.
Daca realizam aceste actiuni, trebuie sa ne trecem ca angajati? Daca este obligatoriu sa fim si angajati, putem sa fim angajati fara salariu? Adica sa ne facem fiecare treaba si sa ne luam banii doar din profit.
In plus, persoana cu care am vorbit pentru postul de administrator nu doreste salariu, cel putin la inceput, pana punem firma pe picioare. Pot sa angajez administrator fara salariu?
In concluzie, vreau sa platesc salariile doar pentru cei 2 tehnicieni (cel putin in primele luni)
Multumesc
Nu am lecturat toate enunturile pe subiectul dat!
Pentru prezentarea detaliata a raspunsului la chestiunea data mai sunt necesare unele informatii.
Constituirea societatii nu are restrictii la forma prezentata a chestiunii. Asa cum s-a afirmat pe forum ADMINISTRAREA ESTE ACORDATA DE AGA si este conform legii un CONTRACT DE MANDAT, care de regula este gratuit.
ITM-T nu are dreptul sa IMPUNA ca un asociat-administrator sa fie angajat pe alt criteriu legal decat L.31/1990.
In situatia in care sunteti angajat-salariat-CodMunca-ContractIndividualde Munca, nu sunteti obligat la a va asigura ori a face vreun contract de munca cu sociatatea nou constituita.
Afirmati ca VETI ANGAJA:
ANGAJAMENTUL poate fi:
* pe baza Codului Muncii - SALARIAT - C.I.M. inregistrat in Registrul General de Evodenta Salariati prin programul REVISAL. Contractul nu se mai depune la ITM-T
* pe baza Codului comercial - pentru persoane autorizate si inmatriculate la ORC
* pe baza Codului Civil - pentru colaborari
carmenmur a scris:
asociatii pot sa nu fie salariati.
daca administratorul este un asociat poate sa nu fie salariat
tehnicienii trebuiesc angajati
Corect este ca sa se sublinieze ca nu exista nici o relatie de convergenta intre calitatea de
ASOCIAT - intreprinzator, detinator de capital (capitalist)
Administrator - persoana mandatata sa asigure mamagementul unei afaceri organizata ca sociatate comerciala
Salariat - persoana angajata pe baza legislatiei muncii sa efectueze lucrari/munci remunerate prin salariu si care obliga angajatorul sa contribuie la sistemul de asigurari sociale, de sanatate si protectie, precum si sa efectueze retinerile la sursa din drepturile salariale a obligatiilor salariatuui catre sisteme;le de asigurari. s.a.a.