avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1232 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SRL cu administrator fara salariu
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SRL cu administrator fara salariu

Buna ziua,

Am o nelamurire. Vreau sa deschid un SRL in care eu sunt asociat cu alta persoana si vom mai angaja un administrator si 2 tehnicieni.
Eu ma voi ocupa de intocmirea de proiecte tehnice, iar asociatul meu de vanzari.
Daca realizam aceste actiuni, trebuie sa ne trecem ca angajati? Daca este obligatoriu sa fim si angajati, putem sa fim angajati fara salariu? Adica sa ne facem fiecare treaba si sa ne luam banii doar din profit.

In plus, persoana cu care am vorbit pentru postul de administrator nu doreste salariu, cel putin la inceput, pana punem firma pe picioare. Pot sa angajez administrator fara salariu?

In concluzie, vreau sa platesc salariile doar pentru cei 2 tehnicieni (cel putin in primele luni)

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dana Oancea , Consilier juridic 07:59, 27 Iunie 2011
asociatii pot sa nu fie salariati.
daca administratorul este un asociat poate sa nu fie salariat
tehnicienii trebuiesc angajati
serbananca2000 a scris:

Puteti sa incheiati un Contract de voluntariat.
Acesta este de fapt o conventie cu titlui gratuit.
Cititi Legea nr.195/20.04.2001 -Legea Voluntariatului.

Stimata doamna contabila, redau mai jos un extras din legea amintita. Se pare ca este aplicabila doar pentru persoanele juridice fara scop lucrativ

Legea nr 195/2001, legea voluntariatului
Art. 1
Prezenta lege reglementeaza promovarea si facilitarea participarii cetatenilor romani, in spiritul solidaritatii civice, la actiuni de voluntariat organizate de persoane juridice de drept public si de drept privat fara scop lucrativ.

Deci pentru societatile comerciale de tip SRL sau SA nu se poate aplica legea
carmenmur a scris:

Stimata doamna avocat, cred ca ar fi de mare folos pentru fiecare dintre utilizatori daca afirmatiile facute s-ar face cu indicarea legilor. In calitate de persoana din domeniu juridic aveti cu siguranta acces mai mare la stufarisul de legi existente.

Personal am incercat acest lucru, sa imi sustin afirmatiile , indicand legile care imi sunt cunoscute, insa nu imi arog dreptul sa spun ca le cunosc in intregime.
Precum ati vazut exista reglementari clare in ceea ce priveste administratia la SA (Poate insa ca iarasi s-au schimbat, nu am cunostiinta de asa ceva)

Pentru SRL insa cunosc doar Codul civil "Despre Mandat" art 1532 si urmatoarele, adica administratorul (indiferent ca este sau nu asociat) angajat de o societate poate sa nu fie platit. (Mandatul este fara plata daca nu se convine altfel)
Daca exista vreo lege care sa spuna ca administratorul trebuie angajat cu contract de munca, contrar Codului civil care spune ca acesta este un contract de mandatare, respectiv impune cel putin plata pentru administrare sau cel putin a contributiilor sociale si impozit asemanator cum face legea 441/2006 pentru SA, atunci va rugam sa ne faceti si noua cunoscut.

Nu dorim sa interpretam legea, sau sa zicem ca e rea sau buna. Doar sa o cunoastem. Cu multumiri.
MihaiTeo a scris:

Buna ziua,

Am o nelamurire. Vreau sa deschid un SRL in care eu sunt asociat cu alta persoana si vom mai angaja un administrator si 2 tehnicieni.
Eu ma voi ocupa de intocmirea de proiecte tehnice, iar asociatul meu de vanzari.
Daca realizam aceste actiuni, trebuie sa ne trecem ca angajati? Daca este obligatoriu sa fim si angajati, putem sa fim angajati fara salariu? Adica sa ne facem fiecare treaba si sa ne luam banii doar din profit.

In plus, persoana cu care am vorbit pentru postul de administrator nu doreste salariu, cel putin la inceput, pana punem firma pe picioare. Pot sa angajez administrator fara salariu?

In concluzie, vreau sa platesc salariile doar pentru cei 2 tehnicieni (cel putin in primele luni)

Multumesc

Nu am lecturat toate enunturile pe subiectul dat!
Pentru prezentarea detaliata a raspunsului la chestiunea data mai sunt necesare unele informatii.
Constituirea societatii nu are restrictii la forma prezentata a chestiunii. Asa cum s-a afirmat pe forum ADMINISTRAREA ESTE ACORDATA DE AGA si este conform legii un CONTRACT DE MANDAT, care de regula este gratuit.
ITM-T nu are dreptul sa IMPUNA ca un asociat-administrator sa fie angajat pe alt criteriu legal decat L.31/1990.
In situatia in care sunteti angajat-salariat-CodMunca-ContractIndividualde Munca, nu sunteti obligat la a va asigura ori a face vreun contract de munca cu sociatatea nou constituita.
Afirmati ca VETI ANGAJA:
ANGAJAMENTUL poate fi:
* pe baza Codului Muncii - SALARIAT - C.I.M. inregistrat in Registrul General de Evodenta Salariati prin programul REVISAL. Contractul nu se mai depune la ITM-T
* pe baza Codului comercial - pentru persoane autorizate si inmatriculate la ORC
* pe baza Codului Civil - pentru colaborari
carmenmur a scris:

Corect este ca sa se sublinieze ca nu exista nici o relatie de convergenta intre calitatea de
ASOCIAT - intreprinzator, detinator de capital (capitalist)
Administrator - persoana mandatata sa asigure mamagementul unei afaceri organizata ca sociatate comerciala
Salariat - persoana angajata pe baza legislatiei muncii sa efectueze lucrari/munci remunerate prin salariu si care obliga angajatorul sa contribuie la sistemul de asigurari sociale, de sanatate si protectie, precum si sa efectueze retinerile la sursa din drepturile salariale a obligatiilor salariatuui catre sisteme;le de asigurari. s.a.a.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
Mircea SCALAT, Contabil
Sub ce forma sa fie STATUTAR?
Vreti sa spuneti asociat cu parti sociale sau numit prin actul constitutiv al SRL?
Legea spune ca administratorul poate fi sau nu salariat cu carte de munca.
Persoana din afara care nu este asociat/administrator cu mandat trebuie sa aiba contract de munca.Ce calitate poate avea o firma din afara daca nu un raport de munca? Deci gratuit/voluntariat nu se poate decat in activitatile noncomerciale/nonprofit (asociatii si fundatii fara scop comercial).
Asociati sunt obligati la plata contributiilor la pensii si la sanatate daca nu sunt salariati. Deci tot la contract de munca ajungeti.
Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2011
Lilicaa, utilizator

Alte discuții în legătură

Administrator salariat deacroxana deacroxana Am urmatoarea situatie: X este asociat unic la o firma. In actul constitutiv se mentioneaza urmatoarele: \"conducerea societatii este efectuata de catre ... (vezi toată discuția)
Remuneratie si contributii administrator srl irinuka2005 irinuka2005 VA ROG SA-MI SPUNETI...MOMENTAN ADMINISTRATORUL UNUI SRL CU DOI ASOCIATI ESTE INCADRAT FARA REMUNERATIE: INTREBARE 1-DACA DORESC SA PUN SI REMUNERATIE CARE ... (vezi toată discuția)
Asociat si administrator unic elflo elflo Cu riscul de a intreba ceva ce a mai fost discutat, va rog totusi sa ma lamuriti si pe mine la urmatoarea problema: Pentru administratorul unic intr-un SRL in ... (vezi toată discuția)