avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... vrem sa ne retragem din asociatia de locatari.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

vrem sa ne retragem din asociatia de locatari.

Am si eu o problema ...fac parte dintr-o scara de bloc cu 20 de apartamente...fiecare apartament are contract individual la apa...gaze...curent...femeie de serviciu nu avem...fiecare isi face curatenie la etaj...curent pe scara nu este...fiind debransat de aprox.4 ani...administratorul de la asociatie nu rezolva nici o problema legata de aceasta scara...jumatate din oameni au datorii la ACEASTA ASOCIATIE , aparute datorita faptului ca se plateste o taxa de 4 lei lunar catre asociatie...pe care oamenii nu sunt de acord sa o dea deoarece spun ca nu isi are rostul.Am facut o adresa catre asociatie cu numele...seria si numarul buletinului si semnatura a 16 persoane din scara(2 sunt in strainatate dar au comunicat ca ar fi de acord dar nu pot semna pana nu revin in tara iar 2 nu vor sa semneze)cum ca ne retragem din asociatie.Restantierii spun ca sunt de acord sa plateasca restantele cu conditia de a nu mai avea nici o legatura cu asociatia care spun ei e o ramasita a comunismului.Vrem sa legam curentul pe scara pt a pune interfon dar ne lovim de incapatinarea admin de la asociatie(spune ca trebuiesc achitate restantele , chiar daca cei de la electrica spun ca nu exista restanta pt curent ca a fost platita) apoi vrem sa zugravim scara si sa ne gospodarim singuri asa la intelegere unii cu ceilalti ...SE POATE ASA CEVA INTR-O TARA CARE SPUNEM CA E DEMOCRATICA?DECI TOT CE VREM ESTE SA NE GOSPODARIM SINGURI , FARA A FACE PARTE DIN NICI O ASOCIATIE , ASA LA INTELEGERE.Pentru a infiinta o asociatie de proprietari e prea complicat...oamenii nici nu vor sa auda de asa ceva...alte taxe...alte abureli...Asteptam raspunsul de la presedintele asociatiei...care cam care ar putea fi???PUTEM FACE CEEA CE NE-AM PROPUS???
Cel mai recent răspuns: Mihai17 , utilizator 16:43, 30 Iulie 2008
salino a scris:
Pentru a infiinta o asociatie de proprietari e prea complicat...oamenii nici nu vor sa auda de asa ceva...alte taxe...alte abureli...


De aici inteleg ca nu exista Statut şi un acord de asociere, adica nu s-a constituit o asociatie de proprietari, nu exista un comitet executiv sau presedinte.
Nefiind asociati nu aveti de unde sa va retrageti.
In legea 230/2007:
Art. 1. - Prezenta lege reglementează aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, precum şi modul de administrare şi de exploatare a clădirilor de locuinţe aflate în proprietatea a cel puţin trei persoane fizice sau juridice, de drept public sau de drept privat, inclusiv în cazul celor care au în structura lor şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.
Art. 2. - În condiţiile art.1, datorită stării de indiviziune forţată, proprietarii au obligaţia să ia măsuri cu privire la drepturile şi obligaţiile comune ce le revin tuturor asupra proprietăţii comune. În acest scop, proprietarii se pot asocia în asociaţii de proprietari cu personalitate juridică.
Incercati sa va constituiti in Asocieatie de proprietari caz in care veti stabili propriile reguli prin Statutul asociatiei si prin Actul constitutiv.
Costurile privind infiintarea unei Asociatii de proprietari nu sunt atat de mari cum va imaginati chiar apeland la sprijinul unui avocat; iat remenul de rezolvare este redus.
In plus, ca orice imobil cu cote de proprietate indiviza, veti avea nevoie de multe ori de reglementari si hotarari asupra administrarii acelor cote comune. Si iar veti ajunge in situatia in care din cazua a 2 vecini sa nu puteti realiza vointa celorlalti.
Din practica va spun ca astfel de Asociatii de proprietari au fost infiintate (chiar daca nu au in comun decat curentul de pe scara si partile comune ale imobilului) si probleme lor au inceput sa se rezolve; pana la urma traim intr-o comunitate si legea majoritatii trebuie sa fie reglementata.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2008
Andrei Koszti, Avocat
Deci...sa inteleg ca ..."proprietarii SE POT asocia in asociatii de proprietari"...deci NU SUNT OBLIGATI....si totodata pot renunta la asociatia in care se afla(nu cred ca exista vreo lege care sa te oblige sa faci parte din o asociatie ,oricare ar fi aceasta)...si care cuprinde 22 de scari...de unde poate stii administratorul actual de problemele noastre daca nici nu il intereseaza ....si cand este intrebat pt ce ia acei 4 lei ...spune ca ..."pentru ca exista asociatia si intotdeauna a existat"...deci...nu ne intereseaza dupa cum am spus si mai sus nici o asociatie de proprietari....DECI SE POATE IESI DIN ACEASTA ASOCIATIE IN CARE SUNTEM SI SA NU NE CONSTITUIM IN ALTA???...ASTA ERA INTREBAREA...SI DACA EXISTA VREO TRIMITERE LA LEGE CARE SA INTERZICA NEASOCIEREA VA ROG SA IMI SPUNETI.
Ideea ar fi aceasta:curentul pe scara este debransat de vreo 4 ani....o persoana din scara doreste sa faca contract cu Electrica pe numele ei...cu acordul scris si legalizat al celorlalti proprietari iar consumul sa se plateasca in functie de factura ...impartit la fiecare apartament.Se poate aceasta ,toti sunt de acord ...dar Electrica cere adeverinta de la asociatie cum ca suntem cu plata la zi, adeverinta pe care administratorul nu o da deoarece exista restantieri....aparuti datorita celor 4 lei lunar care nu se explica avand in vedere ca administratorul pare a nu mai avea nici un rol iar fiecare proprietar are contract separat la toate utilitatile iar femeie de serviciu nu mai avem de vreo 2 ani.Restantierii vor sa plateasca dar CU CONDITIA(altfel nu vor sa plateasca) sa nu mai vina acea taxa de 4 lei de acum incolo...care nu o sa isi mai aiba rostul zic ei,au devenit datori pentru nimic.Pentru aceasta vrem acea RETRAGERE DIN ASOCIATIE....sa nu mai platim o taxa de pe urma careia nu beneficiaza nimeni de nimic.Am cerut o adeverinta de la asociatie IN NUME PROPRIU ,pentru a-mi servi la Electrica,cum ca sunt cu plata la zi(pentru ca sunt la zi) si am fost refuzat deoarece sunt "smecher"ca vreau sa il "fraieresc"(am primit o adeverinta "spre a-i servi la notar":-/,am depus cerere scrisa ...aceeasi adeverinta).Pai nu inteleg cum de sunt OBLIGAT sa nu am lumina pe scara si sa mai si platesc si o taxa de 4 lei pentru aceasta,iar cand cer o adeverinta spre a-mi servi unde am eu nevoie mi se spune ca sunt "smecher".Mi se pare imposibil si chiar hilar.In acest caz restantele vor creste iar de luna viitoare voi deveni si eu unul pentru ca asa "smecher" cum sunt nu voi mai da nici un leu vreodata ASOCIATIEI.
Daca se poate...va rog frumos...astept un raspuns la cele scrise mai sus.Va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Bloc fără asociație de proprietari, cu lift defect și restanțe la cheltuielile comune. există bază legală pentru a obliga proprietarii să participe la rezolvarea acestor probleme? Vanda0228 Vanda0228 Buna ziua! Problemele noastre (ale mele si ale iubitului meu) au aparut in momentul in care am achizitionat un apartament intr-un bloc din Lugoj, blocul ... (vezi toată discuția)
Iesire etaj din asociatie de propietari breazamoreni breazamoreni Buna seara, Locuim intr-un bloc care are care parte comuna decat curentul electric pe scara. Etajul nostru doreste sa se debranseze de la curentul electric ... (vezi toată discuția)
Cum ar trebuie sa se imparta cheltuielile cu energia electrica pe scara blocului? gdracea68 gdracea68 Sunt din Drobeta-Turnu-Severin si locuiesc pe o scara cu 8 apartamente care face parte dintr-o asociatie de locatari care cuprinde mai multe blocuri. In ... (vezi toată discuția)