avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie -succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie -succesiune

Buna ziua,

Suntem 3 frati (2 surori si un frate) si ne-au murit ambii parinti. Tata in 2003 si mama anul acesta in luna martie. Dupa decesul tatalui s-a facut succesiune. Dupa decesul mamei, inca nu.
Dar, am aflat ca partea mamei a fost donata de catre aceasta in 2010 surorii noastre.

Pe contractul de donatie facut intre sora mea si mama noastra, apare urmatoarea mentiune:

"Donatia se face libera de sarcini sau procese, cu exceptia dreptului de uzufruct viager si a interdictiei de instrainare si grevare, a caror inscriere si notare in Cartea Funciara in favoarea mea, subsemnata donatoare, o solicit prin prezentul inscris......"
Ce putem face noi acum? Se poate ataca in instanta donatia? Ce sanse am avea?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2011
ancady2003, utilizator
Cel mai recent răspuns: ancady2003 , utilizator 15:09, 28 Iunie 2011
Va multumesc pentru raspuns. Dar nu ma ajuta prea mult pentru ca toata lumea a presupus ca eu sunt cea gratificata. :(Sora mea este cea care a primit donatia. in aceste conditii daca atac in instanta donatia, am castig de cauza sau doar cheltui banii? Multumesc
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2011
ancady2003, utilizator
Ati intrebat daca dvs. si fratele - adica cei negratificati - puteti ataca donatia facuta surorii dvs. In acest caz, raspunsurile pe care le-ati primit sunt corecte. Recititi cu atentie.
ancady2003 a scris:

Va multumesc pentru raspuns. Dar nu ma ajuta prea mult pentru ca toata lumea a presupus ca eu sunt cea gratificata. :

Nu a presupus nimeni asa ceva in raspunsurile de mai sus.
Si chiar daca ar fi presupus asta nu schimba cu nimic ideea ca donatia facuta UNUIA dintre copii (fie ca e cel care intreaba, fie ca e cel cu ochii verzi) este supusa reductiunii, DACA incalca rezerva celorlalti DOI copii. (indiferent de culoarea ochilor acestora din urma).

Dvs. + fratele dvs. puteti cere reductiunea donatiei (facuta sorei) care va incalca rezerva. (Viceversa: daca ati fi fost dvs. cea gratificata, atunci fratele + sora ar fi putut sa ceara reductiunea).

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune si donatie, va rog un pic de ajutor ancady2003 ancady2003 Suntem 3 frati (2 surori si un frate) si ne-au murit ambii parinti. Tata in 2003 si mama anul acesta in luna martie. Dupa decesul tatalui s-a facut succesiune. ... (vezi toată discuția)
Donatie cu scutire de raport e_florin e_florin buna ziua ,am auzit de donatie cu scutire de raport ,as dori sa aflu daca donatia poate fi contestata de rudele donatorului dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Donatie calin felicia calin felicia Parintii mei au divortat.La decesul tatalui sora mea a luat toata partea tatalui meu, care depaseste ca valoare partea care mi se cuvine mie din donatia ... (vezi toată discuția)