avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare contract de munca - angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare contract de munca - angajare

Buna ziua !
As dori sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema - lucrez la o firma, insa urmeaza sa imi inceteze contractul de munca cu acordul partilor cu data de 1 august, la cerere. Tot cu 1 august mi-a fost aprobata cererea de angajarea la o alta firma. Vreau sa stiu daca mi se poate inregistra noul contract de munca fara a avea carnetul de munca si/sau ce alte acte sunt necesare pentru aceasta. Carnetul de munca urmeaza sa-l iau dupa data de 1 septembrie de la actualul loc de munca, deoarece persoana de la camera de munca cu care se lucreaza este plecata in concediu.
Persoana care lucreaza la resurse umane de la viitorul loc de munca imi spune ca fara carte de munca nu imi poate inregistra noul contract de munca la ITM.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: sasha , utilizator 08:53, 25 Iulie 2008
Cunosc destul de bine legislatia muncii ...;)

Dar un contract de munca care se incheie la 1 august cu incepere de la 1 iulie , cum se inregistreaza ?
Nu vreau sa aveti impresia ca sunt ironic, departe de mine acest gand ... dar din raspunsul dvs. eu nu am inteles nimic referitor la aspectele despre care discutam mai sus ... imi pare rau, dar nu vad legatura.

In cazul in care intrebarea pusa de dvs. a fos una serioasa, va datorez si un raspus:

Conform art. 16 alin. 1 Codul Muncii, contractul individual de munca se incheie anterior inceperii raporturilor de munca, deci in situatia prezentata de dvs., salariatul a prestat activitate anterior incheierii C.I.M., ceea ce inseamna ca angajatorul va fi sanctionat cf. art. 276 alin. 1 lit. e Codul Muncii.
Iar C.I.M., la care se anexeaza copia procesului verbal in care la pagina de "Masuri" sta scris (dau doar un exemplu):
"se va inregistra C.I.M. al dlui/dnei ..... la ITM. Termen de realizare x zile", se inregistreaza la ITM. In cazul expus de dvs. termenul de inregiistrare a C.I.M. este cel dispus in procesul verbal, de catre agentul constatator, avand in vedere ca cel legal a fost depasit deja.

PS: dvs. sustineati ca, C.I.M. se inregistreaza in 20 de zile de la data inceperii activitatii ... nu inteleg de ce ati dat acest exemplu, cu data inceperii activitatii "din urma".
Ti-am dat exemplu , pentru ca cunosc foarte bine activitatea Inspectiei Muncii si asa se procedeaza in foarte multe cazuri la ITM-uri. Vin angajatorii si inregistreaza contracte de munca incheiate in data de 20, cu incepere de la 1 ale lunii si nimeni nu are proces verbal de control incheiat de ITM.
Si in afara de asta, in lipsa inscrisului scris se poate face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.
Nu stiu cat de raspandita este aceasta practica ... eu nu am auzit de asa ceva, inca. Functionarul public de la ghiseu isi depaseste atributiile inregistrand acele acte, tot asa de bine poate veni un angajator cu un C.I.M. care are data inceperii activitatii de 01.04.2008 ... il inregistreaza si pe acesta? ... ma indoiesc,, este o ilegalitate din partea functionarului. Inseamna constituire de vechime in munca "pe ochi frumosi".

"Si in afara de asta, in lipsa inscrisului scris se poate face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă." - asa este, dar in nici un caz nu face dovada prestatiilor efectuate ... printr-un CIM pe care-l prezinta la functionarul de la ghiseul ITM, acesta nu are calitatea necesara.
Nu stiu cat cunoasteti dvs din practica ITM-urilor, dar va pot spune ca nu este nimic ilegal in aceasta practica despre care am facut referire.

Contractele individuale de munca care au o diferenta de peste 20 zile intre data de incheiere (aceasta fiind ulterioara inceperii activitatii ) si data de incepere a activitatii sunt trimise la Corpul de Control al ITM-ului pentru aplicarea unei sanctiuni.
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Inregistrare contract de munca tromar tromar Care este termenul de inregistrare a unui contract individual de munca la ITM ? Toate unitatile sunt obligate sa inregistreze aceste contracte la ITM ? (vezi toată discuția)
Contract de munca roxii roxii am si eu o intrebare.contractul de munca se inregistreaza la itm in termen de 15 zile de la incheiere sau in aceiasi zi?multumesc (vezi toată discuția)
termen inregistrare cim Crisy Crisy Buna dimineata,termenul de inregistrare al CIM este de maxim 5 zile ? (vezi toată discuția)