avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Problema fisc
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Problema fisc

in urma cu ceva timp m-am asociat cu inca doi ''prieteni'' si am fondat o societate. dupa ce timp petrecut impreuna am ajuns sa nu mai fim pe aceeasi lungime de unda. ( mai exact 2005 ) . La data respectiva , toti eram asociati si toti eram administratori. In urma discutiilor iscate am dorit sa pierd ambele calitati. Din pacate asociatii mei nu au acceptat decat demisia mea din functia de administrator ei , ramanand in continuare administratori.
Din acel moment, nu am mai primit nici o instiintare din partea lor, nici o convocare AGA ( daca or fi facut vreuna ) , NIMIC.
Azi ma trezec cu o hirtie de la Finante , in care mi se comunica ca societatea respectiva are nu stiu ce datorii , si sa ma duc la ei cu o multime de acte, insiruite in adresa.
Banuiesc ca si ei or fi primit asa ceva, dar nu am aflat nimic.
Eu din 2005 ( nici inainte de 2005 nu am avut calitate de salariat, si nici nu am semnat mai mult decat niste contracte de colaborare cu diversi parteneri comerciali - fata de care firma nu are nici o datorie) nu am mai vazut un act emis de firma, habar nu am de ce au facut ei din clipa in care am plecat.

in aceste conditii:
1. eu cu ce ma prezint la finante ? (mentionez ca nestiind ce e in plic si de buna credinta am semnat hirtia de confirmare de primirea si conform legii invocate de ei trebuie sa ma prezint , altfel iau amenda )
2. din cite am aflat firma e inchisa din 2009 ( ONRC online) si nici nu prea mai are de nimic. in aceste conditii care este raspunderea mea in calitate de asociat ( prezent ) si administrator pina in 2005 ( desi repet la data respectiva din stiintele mele nu erau datorii si in plus de asta ei au functionat bine mersi pina in 2009 cand au suspendat temporar activiatatea ) in conditiile in care la data renuntarii mele a calitatii de actionar , nu am plecat nici macar cu un pix din firma aceea.

multumesc, ptr eventualul raspuns si astept sfaturi.

Cel mai recent răspuns: Nasshu , utilizator 15:21, 6 Iulie 2011
kappauser a scris:

Atentie insa, daca nu aveti mentionarea revocari inscrisa la ORC, si nu aveti nici cerere de efectuare a revocarii semnata si cu confirmare de primire de la ORC, atunci s-ar putea sa aveti probleme. Aveti vreo confirmare de la ORC cu numar de ordine si tot tacamul, inclusiv din registrul de la ORC?
Daca fosti administratori v-au aratat doar o hartie falsificata, cum ca cererea a fost depusa la ORC? In MO poata sa publice oricine daca plateste taxa si inca un pic in plus.
Verificati aceste lucruri intai.
Daca exista aceste documente la ORC - dormiti linistit.

aseara nu am mai raspuns pentru ca am vrut sa verific..

deci am de la orc : cerere de depunere si sau mentionare acte , depusa la orc pe data x, cu numar de intrare.in ea se specifica ca depun aga cu nr si data in care aga ( pe care o am ) se specifica revocarea mea si numirea celorlati doi administrator in continuare.
se specifica opisul de documente hot aga si numar de file 3 ( o fi fost depusa in trei exemplare , nu stiu ) si se incheie cu data si semnatura.

apoi am incheiere / rezolutie referitor la acea agadoua zile mai tirziu , semnata judecator delegat, bla, bla.
sub ea fiind certificat de catre directorul orc, cu semnatura si stampila orc. + timbru judiciar aplicat

nu imi aduc aminte insa de vreun act aditional :(

cam asta ar fi documentele care le am , si nu sunt falsificate.
La calitatea de administrator (mandatul de administrator) se poate renunta de catre administrator. Asemanator cu demisia in cazul contractului de munca.
Pentru a fi ferit de orice pericol este necesar sa faceti comunicarea oficial la ORC, cu scrisoare recomandata cu semnatura de primire, sau mai bine chiar direct, primind confirmarea de primire (data si semnatura).
In principiu nu este necesara hotararea AGA de revocare a administratorului, acesta nu poate sa fie obligat sa indeplineasca acest mandat impotriva vointei lui.
Obligatia AGA de a revoca si a numi un administrator rezulta din lege, si aceasta se face vinovata de incalcarea legii.
Dar daca ziceti ca exista cererea de efectuare a modificarii/revocarii administratorului cu semnatura si data de primire la ORC, atunci societatea, AGA, sau d-voastra ca administrator v-ati indeplinit obligatiile.
Este clar ca din partea ORC s-a produs greseala. Fie modificarea nu a fost efectuata /inscrisa la registru, chiar daca s-a semnat de judecator si s-a publicat in MO, fie ORC nu a trimis la finante comunicarea.
Deci in principiu nu aveti de ce sa va faceti probleme, prezentati documentele la fisc (lasati copi si cereti sa va semneze de primire)
Bineinteles, fiscul poate sa faca pe prostu si sa va pistoneze sau chiar sa va ameninte, insa dpdv legal nu va poate face nimic. Doar sa va sicaneze, sa nu va elibereze alte documente fiscale, sau alte sporturi practicate in Romania.
kappauser a scris:

La calitatea de administrator (mandatul de administrator) se poate renunta de catre administrator. Asemanator cu demisia in cazul contractului de munca.
Pentru a fi ferit de orice pericol este necesar sa faceti comunicarea oficial la ORC, cu scrisoare recomandata cu semnatura de primire, sau mai bine chiar direct, primind confirmarea de primire (data si semnatura).

Este clar ca din partea ORC s-a produs greseala. Fie modificarea nu a fost efectuata /inscrisa la registru, chiar daca s-a semnat de judecator si s-a publicat in MO, fie ORC nu a trimis la finante comunicarea.

aga cu revocarea a fost pe 1.09.2005, actele la orc au fost depuse pe 15.03.2006, judecatorul a semnat pe 17.03.2006, in monitor s-a publicat pe 30.06.2006( cu mentionarea datei de 01.09.2005 ).

eu de la ce data nu mai sunt administrator ?
Administrator nu mai sunteti de la 01.09.2005.
Efecte fata de terti de la data publicarii in MO.
Dar pentru eventualele neplaceri cauzate de depunerea intarziata a actelor aveti posibilitatea sa cereti despagubiri de la cei ce au fost obligati sa efectueze modificarile. 6 luni pana la depunere este un pic cam mult.
kappauser a scris:

Administrator nu mai sunteti de la 01.09.2005.
Efecte fata de terti de la data publicarii in MO.

multumesc ptr raspuns si apreciez.. dar mai am o nedumerire..

deci incepand cu 1 .09, avasnd aga, si demisia din functia de administrator , nu mai sunt administrator, dar raspund fata de terti , ex .finante, ptr ca ei nu si-au platit darile aferente declaratiilor depuse lunii octombrie ?

asta in conditiile in care, nefiind administrator, nefiind angajat ..fiind doar asociat nu aveam cum sa ii determin sa plateasca ? si avand in vedere ca :

Potrivit Legii 82/91 a contabilitatii, raportat la disp. L.31/90 privind societatile comerciale, -ART. 10 (1) ,,Răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la persoanele prevăzute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării unităţii respective.''

nu e o usoara contradictie ?

Alte discuții în legătură

Revocare administrator srl sau cesionare parti sociale Valentina_D Valentina_D Buna seara, Sunt insarcinata in 18 saptamani si pe langa faptul ca sunt angajata cu carte de munca la o firma de ani buni, mai sunt si asociata intr-un SRL ... (vezi toată discuția)
Probleme privind o cesiune angelmugler angelmugler Persoana pentru care am lucrat a preluat o firma prin cesiune de la un partener de afaceri, aceasta urmand a fi pe numele meu si al fiului lui, 50%-50%, ... (vezi toată discuția)
Demisie administrator condorvb condorvb Care este procedura demisiei unui administrator intr-o societate SRL precum si rezilierea acestei functii in cazul in care actionarii nu sint de acord cu ... (vezi toată discuția)