avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Problema fisc
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Problema fisc

in urma cu ceva timp m-am asociat cu inca doi ''prieteni'' si am fondat o societate. dupa ce timp petrecut impreuna am ajuns sa nu mai fim pe aceeasi lungime de unda. ( mai exact 2005 ) . La data respectiva , toti eram asociati si toti eram administratori. In urma discutiilor iscate am dorit sa pierd ambele calitati. Din pacate asociatii mei nu au acceptat decat demisia mea din functia de administrator ei , ramanand in continuare administratori.
Din acel moment, nu am mai primit nici o instiintare din partea lor, nici o convocare AGA ( daca or fi facut vreuna ) , NIMIC.
Azi ma trezec cu o hirtie de la Finante , in care mi se comunica ca societatea respectiva are nu stiu ce datorii , si sa ma duc la ei cu o multime de acte, insiruite in adresa.
Banuiesc ca si ei or fi primit asa ceva, dar nu am aflat nimic.
Eu din 2005 ( nici inainte de 2005 nu am avut calitate de salariat, si nici nu am semnat mai mult decat niste contracte de colaborare cu diversi parteneri comerciali - fata de care firma nu are nici o datorie) nu am mai vazut un act emis de firma, habar nu am de ce au facut ei din clipa in care am plecat.

in aceste conditii:
1. eu cu ce ma prezint la finante ? (mentionez ca nestiind ce e in plic si de buna credinta am semnat hirtia de confirmare de primirea si conform legii invocate de ei trebuie sa ma prezint , altfel iau amenda )
2. din cite am aflat firma e inchisa din 2009 ( ONRC online) si nici nu prea mai are de nimic. in aceste conditii care este raspunderea mea in calitate de asociat ( prezent ) si administrator pina in 2005 ( desi repet la data respectiva din stiintele mele nu erau datorii si in plus de asta ei au functionat bine mersi pina in 2009 cand au suspendat temporar activiatatea ) in conditiile in care la data renuntarii mele a calitatii de actionar , nu am plecat nici macar cu un pix din firma aceea.

multumesc, ptr eventualul raspuns si astept sfaturi.

Cel mai recent răspuns: Nasshu , utilizator 15:21, 6 Iulie 2011
Nu este contradictie. Legea precizeaza anumite obligatii respectiv de cand au efect asupra tertilor. Pentru ca nu intotdeauna se stie cine si ce obligatii are pentru a comunica modificarile.
De aceea d-voastra nu mai aveti raspundere din momentul renuntarii la mandatul de administrator, eventual socotindu-se si o perioada de preaviz. In practica dupa renuntarea la mandatul de administrator acesta nu mai are nici un fel de atributii, raspunderea (intern) se deleaga unei persoane interimare.
Eventualele obligatii de depunere a actelor la autoritati raman practic doar pana mandatul d-voastra inceteaza. Exemplu: Presupunand ca renuntarea la mandat se poate face cu un preaviz de 7 zile inainte de sfarsitul lunii, administratorul daca a comunicat in timp util isi inceteaza activitatea la sfarsitul lunii. Din acest moment nu mai este reprezentat al firmei.
Restul este obligatia societatii, AGA, etc, caror le revine si raspunderea.

Completare:
Practic tertii nu pot afla decat in momentul publicarii in MO de modificarile efectuate. De aceea ei pot cere raspunderea administratorului pana la acea data.
Insa mandatul administratorului poate inceta imediat dupa ce isi anunta renuntarea. Depinde de contract. Deci si raspunderea. Restul pentru reglementarea situatiei este o obligatia a firmei.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2011
kappauser, utilizator
ma vad nevoit sa aplez iar la sfatul comunitatii.

Azi am fost la ORC sa iau un certificat constatator, si stupoare .. sunt administrator.
Am sapat in arhiva, am gasit AGA in care cei trei asociati ( inclusiv eu ) sunt de acord cu revocarea mea din functia de administrator, am gasit cererea de mentiuni, inchisa.
Mi s-a spus ca figurez inca administrator, in certificatul constatator, pentru ca dupa etapa, aga, cerere de mentiuni, M.O, cei ramasi ar fi trebuit sa faca o incheiere ( gen act aditional ) pe care sa o comunice ORC.
Mi s-a inmanat la final un certificat constatator, cu mentiuni, in care se vede mentiune respectiva ( aga cu revocarea mea ) .

acu nu mai inteleg nimic, sunt sau nu sunt administrator, am sau nu vreo raspundere la data asta ?
cei de la ORC au zis ca treaba ar fi facuta pe jumatate, ca nu se mai poate face nimic, si ca e interpretabila treaba asta .. bla, bla..
Nasshu a scris:

ma vad nevoit sa aplez iar la sfatul comunitatii.

..
Mi s-a spus ca figurez inca administrator, in certificatul constatator, pentru ca dupa etapa, aga, cerere de mentiuni, M.O, cei ramasi ar fi trebuit sa faca o incheiere ( gen act aditional ) pe care sa o comunice ORC.
Mi s-a inmanat la final un certificat constatator, cu mentiuni, in care se vede mentiune respectiva ( aga cu revocarea mea ) .

acu nu mai inteleg nimic, sunt sau nu sunt administrator, am sau nu vreo raspundere la data asta ?
cei de la ORC au zis ca treaba ar fi facuta pe jumatate, ca nu se mai poate face nimic, si ca e interpretabila treaba asta .. bla, bla..

Sunteti in Romania unde totul se face nu in baza legii ci "dupa cum se spune" Ati solicitat sa vi se prezinte baza legala care cere asa ceva? Adica lege, ordonanta etc? Nu hotararea ORC prin acestia vor sa oblige fraierii sa mai inregistreze contra cost o multime de documente?
@Nasshu. Impresia mea este ca pe langa faptul ca sunt de o incompetenta crasa, acesti functionari isi mai permit sa isi bata joc de cetateni, le rad pur si simplu in nas, sau ii considera pe toti cetatenii niste tampiti.
Din pacate tot pe banul si timpul cetateanului care trebuie, este eventual obligat sa isi angajeze avocat care sa faca demersurile necesare.

Rog administratorii acestui forum sa nu stearga cea ce am scris, a caracteriza o persoana ca si incompetenta nu reprezinta jignire, iar parerea proprie nu este generalizata pentru toti functionarii.
@kappauser : sincer cand am vazut primul certificat mi-a cazut fata si nu prea am mai stiu ce sa le cer.. cert e ca le-am cerut explicatii, le-am mai explicat si faptul ca dupa Acea Aga s-au imputernicit niste oameni sa duca la indeplinire, eu ne avand zic eu calitatea si dreptul , nefiind administrator. am scos alt cetificat , cu mentiuni , unde apare cererea mea de mentiuni . stupoare acolo era doar prenumele meu , numele pe nicaieri . abia la alt treilea si dupa nush ce nota interna de a lor a iesit unul intreg in care sunt administator, cu mentiunea ca s-a inregistrat ca nu mai sunt administrator in baza Aga.

de aia am fost si eu bulversat, si intradevar, noua directoare a fost amabila, dar pe semne nu a vrut sa isi bata capul si sa isi puna girul pe o eventuala greseala a directoarei anterioare. cert e ca a mormait ceva printre dinti de ''justitie, interpretare'' bla , bla.
oricum , dupa acea data eu nu am o semnatura pe vreun act al firmei respective, nu am luat nimic din acea firma, dar pesemne va trebui sa ajung la instanta sa rezolv problema asta.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
Nasshu, utilizator
Din fericire obligatia de a proba revine celorlalti In momentul cand sunteti acuzat de ceva d-voastra dovediti cu actele ce le aratati ca nu aveti nici o vina. Luati legile existente , documentele si aratati oricui le cere. Pentru a fi condamnat parte adversa trebuie sa aduca dovezile care sa va incrimineze. Judecatorul nu va putea da sentinta decat pe baza acestor documente si legi. Si daca nu exista legea care sa spuna ca dupa publicare restul de asociati mai trebuie sa depuna si alte documente, atunci cei ce v-au acuzat se pot sterge undeva cu toate chestiile interne.

Alte discuții în legătură

Revocare administrator srl sau cesionare parti sociale Valentina_D Valentina_D Buna seara, Sunt insarcinata in 18 saptamani si pe langa faptul ca sunt angajata cu carte de munca la o firma de ani buni, mai sunt si asociata intr-un SRL ... (vezi toată discuția)
Probleme privind o cesiune angelmugler angelmugler Persoana pentru care am lucrat a preluat o firma prin cesiune de la un partener de afaceri, aceasta urmand a fi pe numele meu si al fiului lui, 50%-50%, ... (vezi toată discuția)
Demisie administrator condorvb condorvb Care este procedura demisiei unui administrator intr-o societate SRL precum si rezilierea acestei functii in cazul in care actionarii nu sint de acord cu ... (vezi toată discuția)