avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi

Curs practic: Cum aplicăm TVA la tranzacții cu servicii și bunuri în UE/non-UE? | Lector: Delia Cataramă - Tax Partner, Viboal FindEx. Vezi agenda și participă → 

Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Schimbarea domiciliului fiscal pentru PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Schimbarea domiciliului fiscal pentru PFA

Am incercat sa imi schimb domiciliul fiscal ca traducator autorizat dintr-o localitate in alta (din TG Mures in Cluj) si pare sa fie foarte anevoios. Intrebarea mea este daca (avand contract de proprietate in Cluj si flotant pe adresa aferenta contractului de proprietate, locatia respectiva fiind si locul unde imi desfasor activitatea) este necesar ca flotantul sa fie mai vechi de 6 luni? Contractul de inchiriere este din 2006 si nu doresc sa imi schimb adresa din buletin, preferand flotantul
Functionarii de la Admin financiara m-au pus pe drumuri de 1 saptamana, ba la TgMures, ba la Cluj, iar la TgMures si tot asa...si tot nu am rezolvat nimic... am impresia ca nu stiu nici ei despre ce e vorba
Cel mai recent răspuns: pge71 , utilizator 09:55, 17 Ianuarie 2009
Conform prevederilor art 32 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, domiciliu fiscal reprezinta:

“a) pentru persoanele fizice, adresa unde isi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu;
In ceea ce priveste persoanele fizice autorizate, fie ca sunt cele ce primesc aceasta autorizatie de la Primarie, sau este vorba de persoane care desfasoara profesii liberale, domiciliul fiscal este adresa unde se afla sediul activitatii sau se desfasoara efectiv activitatea. Conform acestei modificari legislative, persoanele fizice autorizate ar putea plati la Administratia Financiara de la aceasta adresa impozitele, taxele si contributiile datorate bugetului general consolidat in legatura cu activitatea economica autorizata desfasurata sau cu profesia libera exercitata, ramanand ca impozitul pe venit datorat pentru veniturile proprii sa se achite la autoritatea fiscala de domiciliu (domiciliul din cartea de identitate a contribuabilului)


Din varii motive insa, Administratiile Financiare nu aplica prevederea legala intocmai, continuand sa ceara acestor contribuabili depunerea tuturor declaratiilor fiscale la autoritatea de la domiciliu, si nu de la locul desfasurarii activitatii. Se pare ca singura operatiune pe care o accepta totusi autoritatea fiscala de la locul de desfasurare a profesiei liberale sau a activitatii economice este cea de eliberare a noilor Coduri de inregistrare fiscala.


Asadar, indiferent de locul unde domiciliaza, o persoana fizica ce desfasoara activitati economice in mod independent sau are o profesie liberala, trebuie sa depuna la Administratia Financiara de la domiciliul fiscal formularul 070 “Declaratie de inregistrare fiscala pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere”. In cazul persoanelor fizice care exercita profesii libere se depune si o copie a buletinului de identitate, a documentului de autorizare, precum si dovada ca activitatea se desfasoara in locatia respectiva, alta decat domiciliul (contract de inchiriere, act proprietate, contract de comodat). In cazul in care contribuabilul si-a schimbat domiciliul fiscal in alt sector sau alta localitate, acesta trebuie sa depuna alaturi de celelalte acte si o copie dupa Codul de inregistrare fiscala detinut anterior, originalul acestuia fiind in prealabil depus la autoritatea care l-a emis.

Va rog sa ma sfatuiti si pe mine:
Am domiciliul in Bucuresti sect. 3 si am infiintat Pfa in Balotesti. Am fost la Admin Financ Ilfov insa cei de acolo m-au trimis la sect. 3. Acolo am depus Declaratia 220 privind venitul estimat si mi-au oprit dosarul cu copiile dupa certificatul de inregistrare, CI, rezolutia de infiintare pfa si certif constatator. La Registratura insa n-au vrut sa-mi vizeze Registrele si m-au trimis la Ilfov. Cei de acolo s-au mirat, pana la urma le-au vizat si si-au facut o copie dupa Certif de inregistrare.
Acum nu m-e clar daca am facut bine, daca m-am inregistrat unde trebuie si care e de fapt inspectorul meu fiscal pt Pfa, cel de la sect 3 sau cel de la Ilfov. Ce inseamna inregistrarea la Admin Financiara de fapt?
Sunt neplatitor de tva, impozitare in sistem real.
Multumesc mult.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Ianuarie 2009
pge71, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde se depune declaratia 220 pentru pfa? ContSters87428 ContSters87428 Buna ziua, Tocmai mi-am inregistrat PFA la Registrul Comertului in judetul Dolj. Domiciliul este in Bals(Olt) dar stau cu chirie in Craiova(Dolj) si tot ... (vezi toată discuția)
Traducator autorizat-pfa sau pfi? danar122 danar122 Buna ziua, Un traducator autorizat de Ministerul Justitiei, cu CIF de la Finante, neinregistrat in Registrul Comertului, ce statut are- Persoana fizica ... (vezi toată discuția)
Inregistrare fiscala pfa Lucican2010 Lucican2010 Am inregistrat un PFA in Timisoara si am domiciliul in Bucuresti. Sediul profesional l-am declarat in Timisoara (contract de comodat). Unde trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)