avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general FACTURA STORNO
Discuție deschisă în Contabilitate în general

FACTURA STORNO

Buna ziua.

A trebuit sa platesc inapoi o parte dintr-o suma incasata pe un contract.
Am facut o factura storno cu suma respectiva iar la valoarea totala am pus suma intr-un patrat. (nu am mentionat niciunde pe factura ca e storno la o alta factura).
E corect asa?

Apoi am dat banii persoanei juridice respective si mi-a cerut sa ii tai chitanta cu mentiunea ca lui trec cu minus suma sau daca o las cu plus ii dau lui chitanta rosie. ceva de genul, nu mai imia duc aminte bine.

Va rog sa imi spuneti daca e corect asa cum am procedat?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 09:45, 6 Iulie 2011
Deci dumneavoastra trebuie sa inapoiati o parte din bani. Pe factura trebuia sa specificati ce reprezinta acea suma sau macar returnare sume incasate in plus sau necuvenit conform contract prestari servicii sau ce fel de contract e. El putea sa va dea chitanta ca a primit suma de bani insemnand contravaloare factura....(fara nici un minus).
Am scris pe factura ce reprezinta suma.
Dar nu inteleg de ce nu imi taie el chitanta?
Dece imi cere sa ii tai eu? E legal ca imi cere chitanta?
Multumesc.
eu n-am mai auzit sa tai chitanta cu suma pe minus..daca cititi pe chitantier scrie" am primit suma de.. de la x
daca ii dati bani, el va taie chitanta
Una din normele de întocmire şi utilizare a documentelor financiar-contabile pentru chitante este urmatoarea:

Circulă la depunător (exemplarul 1, cu ştampila unităţii). Exemplarul 2 rămâne în carnet, fiind folosit ca document de verificare a operaţiunilor efectuate în registrul de casă.


In cazul de fata, nu Dvs. sunteti cel care trebuie sa taiati chitanta. Pentru incasarea sumei restituite, aceasta obligatie ii revine clientului care a primit banii respectivi.

Conform art. 41 din Legii contabilitatii constituie contraventie:
întocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, înregistrarea în contabilitate a acestora în perioada la care se refera păstrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse

Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 300 si 4000 lei.
nu e gresit intrutotul ce cere clientu' pentru restituire bani.
cam exotica "solutia" cu chitanta cu suma negativa... dar daca omu' ("clientu'") n-o avea chitantieru' la el:rolleyes:
chitanta pe care furnizorul o da in schimbul banilor desi reprezinta o plata de fapt este o incasare negativa.
chitanta se inregistreaza ca o incasare negativa:
minus 5311 = minus 4111
doar scriptic si nu si faptic.

intrucat acea plata nu reprezinta o plata a unui furnizor ci restituirea unei sume incasate de la acel client inregistrarea in registrul de casa se face ca mai sus.

...OMFP 3055/2009 definește două tipuri de stornare, modalități de efectuare a stornărilor. Precizarea se găsește la punctul 63 alineatul 9 din acest ordin. În roșu sau în negru. Stornarea în roșu înseamnă operarea aceluiași articol contabil cu cel inițial, dar cu înscrierea sumei în roșu (invers față de suma inițială), pe când stornarea în negru presupune întocmirea unui articol contabil invers față de articolul inițial, cu același tip de sumă...

... e o "solutie" de avarie, care nu prea cred ca poate fi "taxata" (sanctionata)...

Alte discuții în legătură

Temei legal pentru plata facturi storno melyse01 melyse01 Buna ziua. Am facut niste plati in baza unor facturi storno. Ma puteti ajuta cu o prevedere legala in acest sens? Multumesc. (vezi toată discuția)
Intrebare victorbuzescu victorbuzescu Buna ziua.Pentru cine ma poate ajuta am si eu o intrebare: Deschizandu-mi de cateva zile un SRL si neavand inca un contabil, ma confrunt cu urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Restituire suma client factura storno ionela11 ionela11 Buna ziua Am urmatoarea situatie. Am facturat unui client suma de 10000 lei . Am incasat factura prin banca iar apoi a doua zi i-am restituit suma de 10000 ... (vezi toată discuția)