avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Interpretarea Art. 25 alin. (3) din Legea nr. 230/2007 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Interpretarea Art. 25 alin. (3) din Legea nr. 230/2007 privind Asociaþiile de Proprietari

Suntem o asociaţie de proprietari, constituită ca o entitate distinctă din proprietarii unei scări a unui bloc având în jur de 20 membrii, celelalte scări la rândul lor având fiecare asociaţia sa înregistrată ca persoană juridică.
Majoritatea hotărârilor în cadrul asociaţiei noastre nu sunt luate în cadrul adunărilor generale ci pe bază de tabel, prezentat de preşedinte fiecărui proprietar în parte pentru a semna, mergând din uşă în uşă cu munca de lămurire necesară, justificând oamenilor numai punctul său de vedere privind problema adusă în discuţie. Nu toti proprietarii însă cunosc situaţia reală, încât faţă de argumentele aduse, dintre care în fapt unele sunt mincinoase, semnează tabelul.
Administraţia asociaţiei justifică ca fiind legal acest procedeu, prevalându-se de cele menţionate în cadrul Art. 25, alin (3), din Legea 230/2007, unde referitor la HOTÃRÂRILE ce pot fi luate se arată: „ În situaţii excepţionale, hotărârile pot fi luate prin acordul scris al majorităţii proprietarilor unei scări sau unui bloc, membri ai asociaţiei de proprietari, pentru probleme care îi vizează direct, pe bază de tabel nominal”.
ÎNTREBARE:
Textul de mai sus din lege este aplicabil în toate situaţiile, inclusiv în cadrul unei asociaţii constituită ca entitate distinctă, sau numai pentru acele situaţii cînd scara sau blocul fac parte dint-o asociaţie ce cuprinde mai multe scări sau blocurii ?
Procedeul aplicat în cadrul asociaţiei noastre este legal ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 13:04, 17 Iunie 2011
Dle Grecu, poate nu am fost eu suficient de clar sau poate nu ați citit dvs suficient de atent:

Textul de lege face referire la asociații constituite într-un bloc cu mai multe scări sau asociații constituite din mai multe blocuri, permițând ca, în situații excepționale, să se adopte hotărâri pe „grupuri de interese”. De exemplu, în cazul unei asociații constituite într-un bloc cu mai multe scări, zugrăvirea unei singure scări, hotărâtă de către majoritatea celor de pe scara respectivă.

Ce te faci în cazul în care asociația este constituită dintr-o singură scară? Aplicarea alin.3 al art.25 se face după același principiu, numai că proporțional. Nu trebuie interpretat textul mot-a-mot, „spiritul legii” este de a permite adoptarea unor hotărâri, în probleme ce vizează un grup restrâns de proprietari, de către proprietarii direct interesați, indiferent că asociația este constituită dintr-una sau mai multe scări.

Dealtfel, acest lucru se și practică în asociații, pentru înlocuirea hidroizolației la un tronson de 3 camere (de exemplu) nu trebuie să faci adunare generală cu toată asociația (în cazul nostru 2 blocuri - 5 scări) ci lucrarea va fi abrobată, pe bază de tabel, de proprietarii de pe tronsonul respectiv. Exemplul cu zugrăvirea unui palier poate a fost puțin forțat, dar rămâne un exemplu.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
silviu_n, utilizator
MITUS a scris:

Majoritatea hotărârilor în cadrul asociaţiei noastre nu sunt luate în cadrul adunărilor generale ci pe bază de tabel, prezentat de preşedinte fiecărui proprietar în parte pentru a semna, mergând din uşă în uşă cu munca de lămurire necesară, justificând oamenilor numai punctul său de vedere privind problema adusă în discuţie.

Am citat pentru a scoate in evidenta unde este greseala presedintelui dumneavoastra, daca procedeaza asa.
Ca si ceilalti care au raspuns mai sus, sunt de acord ca legislatia se aplica oricarei asociatii de proprietari indiferent ca este mare, mica, pe o scara sau pe 7 blocuri.
Dar o asociatie nu se conducec si administreaza numai pe baza hotararilor adunarii generale. Adunarea generala poate lua hotarari, odata pe an, asupra bugetului, a lucrarilor mari planificate si alte actiuni ce se pot planifica si/sau prevedea.
Dar asociatia are un comitet executiv care conduce intreaga activitate a asociatiei intre adunarile generale. Comitetul executiv se intruneste lunar, conform legii, verifica documentele, analizeaza sesizarile si ia decizii. Aceste decizii se afiseaza pentru a fi cunoscute de toata lumea, la afisierul din casa scarii. De ce sa mergi cu tabelul din usa in usa pentru a remedia o avarie? Postezi afisul ca sa stie toata lumea ca se opreste apa in data de intre orele....., si se trece la treaba. Este o urgenta si intra in atributiunile celor care conduc si administreaza zi de zi asociatia.
La noi s-a intamplat sa se mearga cu tabelul din usa in usa pentru a semna proprietarul ca aluat la cunostinta ca trebuie sa deschida usa si sa asigure accesul la coloana comuna de scurgere de la bucatarie in data de..... intre orele..., cand se va proceda la schimbarea acesteia. Am luata ceasta masura cu o sapatamana inainte pentru a nu avea surpriza ca nu putem inlocui coloana. Dar lucrarea a fost decisa de comitet in urma avariilor repetate, a infundarii acesteia...
Cu alta ocazie, comitetul a decis sa realizam o modificare la un lift (avem lifturi cu acces pe baza de cartele magnetice si lifturi fara acestea). Am afisat aceasta decizie urmand ca peste o saptamana sa oprim liftul 2 zile... Dar un vecin revoltat a vrut alceva decat a decis comitetul si-a solicitat consultarea proprietarilor pe baza de tabel nominal. I-am pus la dispozitie un tabel nominal cu cele doua optiuni si timp de o sapatamana a mers din usa in usa in incercarea de a optine o maroritate care sa opreasca aceasta lucrare. Si chiar a reusit tocmai pentru ca a influientat oamenii, multi dintre cei care au semnat ajungand apoi la asociatie si explicand ca au semnat doa "sa scape de gura lui".
Acum, dupa mai bine de un an o sa facem totusi modificarea necesara, in aceeasi maniera, fara tabel nominal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, cine trebuie sa se ocupe de reparatie si zugravirea ... natasav natasav Buna ziua, Cine trebuie sa se ocupe de reparatie si zugravirea scarii de bloc? Recent am cumparat un apartament in acest bloc dar parterul arata groaznic ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! proprietarii unei scari de bloc doresc sa si schimbe ... becca becca Buna ziua! Proprietarii unei scari de bloc doresc sa si schimbe iluminatul clasic al scarii cu iluminat cu senzori. Presedintele asociatiei spune ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Obtinere uscatorie sorana_g sorana_g buna, ma ajutati va rog cu o informatie. Eu am executat niste lucrari intr-un bloc ( inlocuit acoperis, zugravit casa scarii ) si am avut o intelegere cu ... (vezi toată discuția)