avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Noul cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Noul cod civil


Avind in vedere faptul ca la 01.Octombrie 2011 intra in vigoare noul Cod Civil as dori sa intreb daca cauzele aflate pe rol la aceasta data vor fi solutionate conform noilor prevederi sau nu.
Cauza in care sunt interesat a fost inregistrata in 2010 iar acum este in faza de recurs inregistrat la 14.06.2011 primul termen la 21.09.2011.
Solutia recursului va fi in raport cu noile prevederi ale codului civil sau nu ?
va multumesc !!!!

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 21:29, 18 Iunie 2011
Solutia va fii data pe actualul Cod Civil dar poate fii revizuita in baza noului Cod.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
ContSters98245, utilizator
daca se pronunta pe 29 septembrie atunci recursul se va judeca dupa prevederile actualului cod.
gutersergiu a scris:
ca la 01.Octombrie 2011 intra in vigoare noul Cod Civil as dori sa intreb daca cauzele aflate pe rol la aceasta data vor fi solutionate conform noilor prevederi sau nu.


Mahetin a raspuns:

Solutia va fii data pe actualul Cod Civil dar poate fii revizuita in baza noului Cod.

Habar n-am ce o fi aceea revizuire pe Codul civil ...

iar athe le-a raspuns ambilor in stitlul cu care deja ne-am obisnuit:
daca se pronunta pe 29 septembrie atunci recursul se va judeca dupa prevederile actualului cod.

Aha ... 29 septembrie e o zi nefasta probabil
:O
M-am crucit, m-am rascrucit ...
Asadar, orice raport juridic care s-a nascut sub prevederile actualului Cod civil va fi judecat, fie si peste 10 la puterea 1000 (adica 10 urmat de 1000 de zerouri) ani, TOT raportat la prevederile actualului Cod civil pentru ca legea dispune numai pentru viitor cu doua exceptii din care nici una nu priveste raportul juridic civil. Doar raporturile juridice ce se vor naste DUPA octombrie 2011 se vor raporta la noul Cod DACA acesta va intra in vigoare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Sunt multe aspecte de care trebuie sa se tina cont :

1. valabilitatea actului se apreciaza in functie de actualul Cod Civil
2. efectele actului juridic sunt cele prevazute din actualul Cod .
Art. 102. - (1) din Legea 71/2011 : Contractul este supus dispoziţiilor legii învigoare la data când a fost încheiat în tot ceea ce priveşte încheierea, interpretarea, efectele, executarea şi încetarea sa.
3. Dispoziţiile Noului Cod civil sunt aplicabile efectelor viitoareale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare acestuia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, şidin raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a Codului civil. (art.5 alin.2 din Legea 71/2011 de punere in aplicare a NCC)
4. In materia probelor, atunci cand inscrisul este cerut numai ad probationem (NU ad validitatem), iar legea noua faciliteaza dovada actului juridic, se aplica aceasta din urma. Altfel spus dintre legea veche si legea noua se aplica cea favorabila in materie probatorie.

Probabil mai sunt si alte aspecte, dar acum nu-mi vin in minte.
In orice caz, Legea 71/2011 prevede norme tranzitorii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2011
Mihaela Enache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod civil gutersergiu gutersergiu Avind in vedere faptul ca la 01.Octombrie 2011 intra in vigoare noul Cod Civil as dori sa intreb daca cauzele aflate pe rol la aceasta data vor fi solutionate ... (vezi toată discuția)
Aplicarea în timp a legii civile - art. 6 alin. (6) din noul cod civil cafea1 cafea1 este aplicabil noul cod civil unui divort inceput sub imperiul legii vechi si inca neterminat la aceasta data? este retroactvitva sau nu legea in acest caz? ... (vezi toată discuția)
Noul cod civil si competenta teritoriala a instantei Amza-Valentin Amza-Valentin Buna ziua. Am si eu o intrebare: Inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil si a codului de procedura civila in vechiul cpc , la titlul II competenta ... (vezi toată discuția)