avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare RCA

Am fost parte intr-un accident rutier. Am la [EDITAT], RCA si CASCO pentru suma asigurata de 8142 lei. M-am declarat vinovata. Am incheiat cu celalalt : amiabila, hartiile care trebuiau incheiate la agentii constatatori, am dat RCA-ul partii iar eu, imi repar masina pe CASCO. Partea vatamata(nu au fost vatamari corporale), ma anunta ca asiguratorul meu, [EDITAT], i-a spus azi, ca dauna este mai mare decat ce ofera asiguratorul( sau suma asigurata), si ca restul de bani sa-mi fie ceruti,iar in cazul in care nu ii dau sa ma dea in judecata pentru recuperare. Polita mea de asigurare RCA spune ca limita de despagubire pentru pagube materiale este de 150.000 euro. Masina partii vatamate este o Dacie 1310, model 2001, a mea o Dacie Nova 2002. Devizul meu de reparatie, am aflat ca este de 3600 lei. Intrebarile ar fi: pot fi eu actionata in instanta de catre celalalt, sau trebuie sa atacam asiguratorul caruia eu ii platesc de ani buni RCA si CASCO ? polita mea de RCA nu asigura repararea vatamatului cu o valoare egala, sa zicem, ca si la masina mea, eu platind pentru polita mea RCA, trimestial 143 lei iar suma asigurata este de 750000 euro, fata de CASCO 8143 lei? Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2011
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 17:25, 18 Iunie 2011
Discutati cu asiguratorul dv., care va lamuri problema.Nu este acelasi regim de calcul despagubire si suma asigurata la RCA ca si la CASCO.Functie de vechime, suma maxima despagubibila scade pana la 15% la 10 ani(Dacia 1301)
Oricum pagubitul nu va primi mai mult decat calculul corect facut conform normelor de despagubire RCA si nici nu va poate solicita vreun leu.
Este logic de exemplu: o caroserie costa la inlocuire= pretul piesei noi.Caroseria veche mai valora numai 15%, deci pagubitul nu poate solicita inlocuirea decat daca accepta sa plateasca el diferenta pentru innoirea caroseriei, intrucat a fost pagubit de un bun uzat 85% si nu poate solicita unul nou in schimb, aceasta fiind prevederea din normele RCA.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
nucu$, utilizator
Daca la data evenimentului ati avut polita RCA valabila nu puteti fitrasa la raspundere daca asiguratorul nu plateaste toata suma solicitata de pagubit. Iar asiguratorul dv nu va despagubi mai mult decat valoarea reala a masinii la data evenimentului. Nu inseamna ca daca scrie pe polita ca se despagubesc valori da pana la 750.000 euro atunci toti cei care sunt accidentati vor primi astfel de sume ci numai cat valoreaza masina la momentul daunei. Suma trecuta pe polita RCA nu inseamna suma asigurata ci suma maxima ce se poate despagubi. Asta insemnand masina avariata(una sau mai multe) plus alte daune materiale( case, garduri, stalpi, poduri etc). Este o mare diferenta intre polita CSACO si polita RCA.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depasirea limitei raspunderii pe rca? nicusorilinca nicusorilinca Buna ziua... si am sa incerc sa fiu cat mai clar...am un autoturism, asigurat CASCO la 293 lei sa zicem..are loc un accident, vinovat fiind asiguratul RCA; ... (vezi toată discuția)
Daune totale rca ? mihai c mihai c Buna ziua, Din nefericire am avut un accident auto fara victime si sunt vinovat de producerea lui. Proprietarul masinii lovite este in curs de a obtine daune ... (vezi toată discuția)
Asigurare auto dmhyou dmhyou am facut ASIGURARE AUTO OBLIGATORIE la masina....... daca eu am lovit pe cineva, am recunoscut vina i-am dat asigurarea, cel lovit poate sa ma de-a in ... (vezi toată discuția)