avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... titular imprumut decedat
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

titular imprumut decedat

buna ziua,
datele problemei sunt: credit de nevoi personale ~20 k eur : un titular, un coplatitor si o ipoteca pe un apartament care nu apartinea imprumutatului. Titularul a decedat dupa doi ani de la semnarea contractului iar familia (fiica lui este coplatitor) nu anunta firma de asigurari si continua cu ratele inca trei ani (inclusiv plata politei de asigurare a titularului).
din experienta dvs, ce se poate obtine in acest caz? stingerea creditului? recuperarea sumelor platite in ultimii trei ani?
ratele sunt la zi, singura "incalcare" a contractului a fost neanuntarea in 30 de zile de la producerea decesului a schimbarii de situatie. un exemplar al politei de asigurare a fost solicitat de familie (nu l-au avut pana acum) si urmeaza sa vina de la banca in cateva zile.
va multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2011
marius_cluj, utilizator
Buna seara
Referitor la subiectul deschis, ce este nou in acest caz este faptul ca titularul avea asigurare de viata, s-a confirmat de catre banca. Problema este ca banca se misca foarte incet si nici dupa 2 saptamani nu au pus la dispozitie exemplarul roz necesar la dosarul de despagubire. Acuma intervine si a doua problema: este nevoie de Certificatul constatator al decesului. Acest document s-a eliberat intr-un singur exemplar si este predat la primarie iar aceasta nu elibereaza duplicat dupa acest document (cica este la arhiva sigilat si nu poate umbla nimeni doar daca il cere Tribunalul, Judecatoria sau politia) Ce se poate face in acest caz? Am mers si la doctorul care l-a emis dar acesta nu vrea sa faca nimic in aceasta privinta desi stie ca de la primarie nu se va elibera nimic. Este posibil ca la registrul doctorului ( la cotor) sa nu fie trecuta cauza decesului, caci de aceasta am nevoie)
Va rog sa ne indrumati ce ar trebui sa facem mai departe.
De asemenea, referitor la intrebarea: Daca mai putem recupera ceva bani din cei 3 ani in care s-au platit ratele?
Va multumesc anticipat.
Daca dvs. ati fost codebitorul mortului, aveati obligatii contractuale proprii fata de banca. Trebuia sa anuntati banca despre evenimentul decesul conform clauzelor contractului de credit.
Despagubirea ce se va obtine de la firma de asigurari poate sa acopere sau integral soldul creditului de la momentul formularii cererii de despagubire, in niciun caz pe cel de la data decesului de acum 3 ani.
De asemenea, asiguratorul poate avea in contractul de asigurare clauze specifice referitoare la modalitatea si termenul de informare a asiguratorului despre aparitia evenimentului asigurat.
In practica, asiguratorul trebuie notificat si copia certificatului de deces transmisa anexat in termen destul de scurt 1-2 luni. Asiguratorii in mod obisnuit cauta sa respinga orice dosar de despagubire in care nu sunt indeplinite conditiile contractuale si nu vad de ce ar face diferente pentru dvs.
De asemenea, polita pe ultimii 3 ani ati achitat-o degeaba, pentru ca riscul asigurat -incetarea din viata a imprumutatului principal - survenise deja.
In plus, in domeniul asigurarilor termenul de prescriptie este de doar 2 ani, astfel ca sincer sunt mici sansele obtinerii despagubirii dupa 3 ani de la survenirea evenimentului asigurat.
Buna ziua
Eu sunt coplatitorul la care se face referire in acest caz. (multumesc sotului pt inceperea discutiei)
Astazi, in sfarsit am intrat in posesia Asigurarii de viata incheiata la acordarea creditului. Sincer va zic ca eu nu mai tin minte ce acte am semnat acum 4 ani, dar asigurarea de viata este incheiata pe ...numele meu!!
Se poate ca pentru un credit de nevoi personale cu coplatitor si cu ipoteca pe apartament, imprumutantului in varsta de 51 ani sa nu i se faca asigurare de viata si sa se faca pe coplatitor? este legal? Daca muream eu in locul imprumutantului de ce banca beneficia de asigurarea mea de viata? Caci ei sunt beneficiarii politei. Exista posibilitatea ca sa se fi intocmit doua polite de asigurare?
Va rog sa ma ajutati cu sfaturi:((
Doamna, banca este beneficiara politei de asigurare de viata pentru ca banca v-a dat banii imprumut...deci banca ar risca, in caz de deces a imprumutatului sau coimprumutatului sa nu-si mai recupereze banii imprumutati.
Existand polita de asigurare, banca in caz de deces (survenire a riscului asigurat) va obtine de la asigurator despagubirea reprezentand creditul ramas nerambursat la momentul decesului.
Apoi, asiguratorul va incerca sa-si recupereze suma platita bancii de la mostenitorii debitorului decedat...daca va putea recupera ceva.
Acesta este modul de functionare al acestui mecanism.
Nu este nimic ilegal. Banca poate sa solicite oricate garantii, imprumutatul daca nu e de acord nu contracteaza imprumutul de la acea banca.
Este posibil cum ati spus sa existe si o polita in care banca sa fie asigurata pentru riscul de deces al imprumutatului principal. Dar, cum au trecut 3 ani de la decesul lui, slabe sanse sa obtina vreo despagubire de la asigurator.
Cautati-i pe mostenitorii decedatului pentru a contribui la rambursarea creditului, e o datorie care face parte din pasivul succesoral. Cine a folosit banii, decedatul integral sau si dvs.?
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2011
Diana Persa, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla in situatia in care titularul unei credit a decedat, iar polita de asigurare a fost incheiata pe numele coplatitorului? sales2012 sales2012 Buna ziua, Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: tatal meu a contractat in anul 2006 un credit de nevoi personale cu polita de asigurare de viata ... (vezi toată discuția)
Credit cu asigurare de viata kintaregala kintaregala o persoana scoate un credit, coplatitor este sotia acestuia , fiind mai tanara (?) se încheie polita de asigurare pe numele acesteia. dupa 2 ani de la data ... (vezi toată discuția)
Asigurare viata incheiata in baza contract de credit underworld underworld Credit de nevoi personale contractat in anul 2007; exista imprumutat, coplatitor si garant. Imprumutatul a decedat in 2008. Coplatitorul s-a dus la societatea ... (vezi toată discuția)