avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare viata incheiata in baza contract de credit
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare viata incheiata in baza contract de credit

Credit de nevoi personale contractat in anul 2007; exista imprumutat, coplatitor si garant. Imprumutatul a decedat in 2008. Coplatitorul s-a dus la societatea de asigurari, pt intocmirea dosarului si acolo, s-a trezit ca asigurarea de viata facuta in baza contractului de credit, este pe numele sau, a coplatitorului (de o varsta mult mai frageda). Are vreo sansa coplatitorul sa "scape" de rate? In baza contractului de credit, coplatitorul are intr-adevar obligatia solidara cu imprumutatul, de plata a ratelor; dar asta in timpul vietii imprumutatului; or, intervenind decesul, cum sa mai fi solidar cu un decedat? Mai am o intrebare, daca puteti sa ma ajutati: unde scrie ca o astfel de polita de asigurare de viata trebuie obligatoriu incheiata pe numele imprumutatului? Daca se ajunge in instanta? cu cine se judeca? Cu banca ce a acordat creidtul sau cu societatea de asigurari ?

Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 21:42, 20 Iulie 2011
Ma surprinde faptul ca asigurarea de viata este pe numele unui coplatitor si nu pe numele celui care a efectuat imprumutul. Eu zic sa mai studiati cu atentie conditiile contractului de credit. Poate nu ati inteles dv ceva. Ca eu nu am inteles nimic din ce ati prezentat. Regula cu cine se imprumuta si cine face asigurarea este o norma interna a bancii. Eu as da in judecata banca pt ca nu a facut asigurarea pe numele imprumutatului. Societatea de asigrari nu are ce cauta in instanta ea incheie polita cu cine impune banca. Ce nu inteleg eu este ca atunci cand s-a incheiat polita coplatitorul nu a reactionat cand a fost pus sa semneze polita, nu a intrebat ce-i cu ea?
Multumesc dle Adrian pentru sfat. Asa voi proceda. Coplatitorul (fiul imprumutatului), fiind foarte tanar, a semnat tot ce i s-a pus in fata, fericit ca tatal obtinuse creditul. Daca decesul tatalui (imprumutatului) a avut loc in februarie 2008, (deci de mai mult de 3 ani), mai pot eu sa ma indrept impotriva bancii ? (nu e prescris dreptul meu)? Un fost angajat al bancii respective mi-a spus ca exista intr-adevar norme interne, care prevad ca in cazul in care exista si un coplatitor, polita de asigurare se va incheia pe numele celui mai tanar dintre cei 2. Oare este posibil un asemnea drept
de optiune ? este legal?
Ca orice contract intre doua parti, fiind semnat, deci acceptat de ambele parti, este absolut legal.La data respectiva, nimeni nu considera ca va interveni un deces.Banca avand un coplatitor( cu speranta de viata mai mare), se pare ca este logic sa se asigure ca va primi creditul, in cazul in care decedeaza .Desigur si costurile imprumutului au fost mai mici decat in varianta fara coplatitor asigurat.
In concluzie, in cazul contractelor, legea aplicabila este numai legea partilor (clauzele contractuale).
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
nucu$, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla in situatia in care titularul unei credit a decedat, iar polita de asigurare a fost incheiata pe numele coplatitorului? sales2012 sales2012 Buna ziua, Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: tatal meu a contractat in anul 2006 un credit de nevoi personale cu polita de asigurare de viata ... (vezi toată discuția)
Titular imprumut decedat marius_cluj marius_cluj buna ziua, datele problemei sunt: credit de nevoi personale ~20 k eur : un titular, un coplatitor si o ipoteca pe un apartament care nu apartinea ... (vezi toată discuția)
Credit cu asigurare de viata kintaregala kintaregala o persoana scoate un credit, coplatitor este sotia acestuia , fiind mai tanara (?) se încheie polita de asigurare pe numele acesteia. dupa 2 ani de la data ... (vezi toată discuția)