avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce se intampla in situatia in care titularul unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce se intampla in situatia in care titularul unei credit a decedat, iar polita de asigurare a fost incheiata pe numele coplatitorului?

Buna ziua,

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: tatal meu a contractat in anul 2006 un credit de nevoi personale cu polita de asigurare de viata inclusa in el, pe toata suma creditului. In luna martie a acestui an tatal meu a decedat, iar banca a inceput sa sune sa ne anunte ca inregistram restante. Am anuntat decesul, am depus toate actele pe care ni le-au solicitat, iar acum dupa aproape 3 luni am aflat ca de fapt polita de asigurare de viata a fost incheiata pe numele meu, nu al lui. Ce se poate face in acest moment? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: amcteam , utilizator 16:08, 9 Iunie 2012
Daca sunteti garant conform contractului de credit, iar tatal dv. nu a avut incheiata polita de asigurare de viata atunci nu este nimic altceva de facut decat sa suportati ratele in continuare.
V-ati uitat pe polita de asigurare si intradevar sunteti trecut doar dv.? sau asa v-au spus cei de la banca?
sales2012 a scris:

Buna ziua,

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: tatal meu a contractat in anul 2006 un credit de nevoi personale cu polita de asigurare de viata inclusa in el, pe toata suma creditului. In luna martie a acestui an tatal meu a decedat, iar banca a inceput sa sune sa ne anunte ca inregistram restante. Am anuntat decesul, am depus toate actele pe care ni le-au solicitat, iar acum dupa aproape 3 luni am aflat ca de fapt polita de asigurare de viata a fost incheiata pe numele meu, nu al lui. Ce se poate face in acest moment? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.


In situatia expusa discutiei, un credit de nevoi personale are si o polita de asigurare care se incheie in numele si pe numele celui care se imprumuta nici decum pe numele girantului. Normal, suma imprumutata de cel care a decedat intre timp fiind asigurata prin acea polita, banca va recupera suma ramasa de plata de la firma care a inciat polita de asigurare. Firesc ar fi sa stati linistit pentru ca nu aveti vreo obligatie de a achita restul imprumutului, chiar daca aveti caliate de coplatitor(girant).
Raspuns pentru amcteam: In primul rand buna seara si va multumesc frumos pentru raspuns. Am solicitat astazi bancii o copie de pe polita de asigurari de viata unde apar eu ca si asigurat, suma este cea imprumutata de tatal meu (13.000 ron), este trecut numarul de contract de imprumut in care tata este titular; nicaieri in aceasta polita nu-mi apare vreo calitate de coplatitor, aceasta este scrisa doar in contractul de imprumut..

Mai mult decat atat, am solicitat bancii o copie de pe chitanta/extrasul de cont prin care aceasta si-a retras din imprumut contravaloarea politei de asigurari de viata (in graficul de rambursare nu apare aceasta suma).
Initial, functionara bancii mi-a spus ca "polita de asigurare a fost gratuita"; in momentul acela am spus ca avocatul meu spune ca trebuie sa existe o astfel de chitanta si i-am citit din polita de asigurare unde scrie negru pe alb ca "Prima de asigurare se calculeaza prin aplicarea cotei lunare de prima (exprimata in % si stabilita de Asigurator ca urmare a evaluarii riscului de grup) la soldul lunar al creditului (inainte de plata ratei curente de credit), fiind stabilita moneda creditului contractat si platibila in lei la cursul de schimb valutar agreat de contractant si asigurator, valabil la data efectuarii platii."
Brusc mi-a cerut certificatul de mostenitor....i-am explicat ca nu am asa ceva pentru ca tata nu a detinut bunuri pe numele lui, deci nu am ce mosteni, ca am acelasi nume si aceeasi adresa cu el etc....si mi-a spus ca numai daca ii duc un astfel de certificat de mostenitor imi poate pune la dispozitie "contul curent" in care se vad toate retragerile din cont, inclusiv aceasta. Deci....polita nu a fost gratuita.
Raspuns pentru tudorioan: Buna seara si Dvs si va multumesc pentru raspuns. Ce as putea sa fac/cui sa ma adresez pentru a incheia aceasta situatie neplacuta?

In momentul in care am cerut o explicatie logica asupra faptului ca, desi creditul a fost luat de tata, ei au incjheiat polita pe numele meu, am primit o explicatie uluitoare. Citez: "normele BNR valabile la acea vreme (2006) cereau ca polita de asigurare de viata sa fie incheiata pe numele persoanei mai tinere".

Toata ziua am cautat aceasta norma BNR sa ma lamuresc, si nu am gasit-o...

In cazul de fata banca sa ia act de decesul imprumutatului si, pe cale de consecinta, sa contacteze firma asiguratoare de unde va recupera restul sumei imprumutate conform acelui contract de asigurare(polita!), care este o anexa a contractului de imprumut. Practic suma imprumutata a fost asigurata de catre banca! Ceea ce au facut functionarii din acea banca este bataie de joc! Prin contractul de asigurare s-a prevazut si clauza cu privire la ipoteticul deces al celui care s-a imprumutat! Si eu am contractat un credit de nevoi personale la care exista si un contract de asigurare a sumei imprumutate cu valabilitate pe toata perioada cat trebuie sa achit imprumutul.

Alte discuții în legătură

Asigurare viata incheiata in baza contract de credit underworld underworld Credit de nevoi personale contractat in anul 2007; exista imprumutat, coplatitor si garant. Imprumutatul a decedat in 2008. Coplatitorul s-a dus la societatea ... (vezi toată discuția)
Titular imprumut decedat marius_cluj marius_cluj buna ziua, datele problemei sunt: credit de nevoi personale ~20 k eur : un titular, un coplatitor si o ipoteca pe un apartament care nu apartinea ... (vezi toată discuția)
Contract de credit nevoi personale Rodi_18_09 Rodi_18_09 Buna ziua, Am o problema cu un credit si as aprecia cateva sfaturi de specialitate. Problema este urmatoarea: in 2008 o cunostinta de-a mea a luat un ... (vezi toată discuția)