avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu acordul partilor + minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu acordul partilor + minor

Buna ziua!
La inceputul acestui an am hotarat impreuna cu sotul meu ca relatia noastra nu mai functioneaza asa cum ne-am dori si am inaintat in data de 29.03.2011 actele pentru desfacerea casatoriei cu acordul amandurora. Mentionez ca avem impreuna un copil minor (12 ani).
Problema pe care o ridic aici este urmatoarea : voi pleca sa muncesc in strainatate (UE) dupa pronuntarea divortului si as dori sa stiu daca pot sa-mi iau si copilul doar in baza hotararii de divort in care se va specifica incredintarea acestuia mamei lui ( in speta, persoana de fata!) sau va mai fi nevoie si de o procura notariala prin care tatal este de acord cu acest lucru.
Va multumesc!
nu veti mai avea nevoie de acordul tatalui pt a iesi cu minorul din tara, doar de hot prin care va e incredintat. in baza aceleiasi hotarari, ii faceti si pasaport.
daca tatal doreste un program de vizita, intelegeti-va asupra unuia pe care sa-l puteti respecta, avand in vedere distanta.
Veti putea iesi din tara impreuna cu minorul, fara a mai avea nevoie de acordul tatalui, insa numai dupa ce hotararea de divort va fi definitiva si irevocabila.
Dupa pronuntare , instanta redacteaza hotararea in 30 de zile si apoi o comunica partilor.
De la data comunicarii hotararii va curge termenul de apel de 30 de zile.
Daca nici una dintre parti nu declara apel in acest termen, puteti formula cerere pentru legalizarea hotararii cu mentiunea "definitiva si irevocabila".
Dupa obtinerea hotararii legalizate, puteti efectua formalitatile necesare eliberarii pasaportului pentru minor.
Multumesc frumos penru raspunsuri!
In legatura cu desfacerea casatoriei mai sus mentionate, doresc sa mai expun o problema...
Data la care sunt chemate partile in instanta este 15.02.2012.
Insa,in data de 01.11.2011 sunt nevoita sa ma deplasez in afara tarii pentru ca am aplicat CV-ul si am gasit un loc de munca mai bun (este vorba de UE, nu Canada sau SUA).
Intrebarea mea este : ce influenta (negativa!) ar putea avea acest fapt asupra cursului normal al divortului? Si aici ma refer la faptul ca nu voi putea pleca de la inceput impreuna cu minorul, urmand sa-l iau dupa ce se finalizeaza divortul, mai precis dupa ce va termina cursurile (iunie 2012)...Intre timp eu voi avea ocazia sa revin, relativ des in tara.
As putea sa intampin greutati in sensul ca pot fi acuzata de parasire de domiciliu si/sau parasirea minorului?!!..Ce si cum ma sfatuiti sa procedez?!
Va multumesc!
Pe cale de ordonanta presedintiala, solicitati incredintarea copilului minor pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti privind desfacerea casatoriei prin divort.
Procedura este una speciala, vremelnica , se judecata de urgenta si cu precadere , pana cand este primul termen de judecata si dumneavoastra ati parasi tara.
Hotararea este executorie de drept, atacabila cu recurs in termen de 5 zile de la comunicare( daca partile nu au fost citate ) sau pronuntare ( daca partile au fost citate ).

E important ca dumneavoastra sa fiti in tara pe durata desfasurarii procesului de divort , cand va fi efectuata si ancheta sociala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort ContSters132975 ContSters132975 poate pleca in strainatate mama, dupa ce a obtinut hot de divort, impreuna cu copilul? trebuie si acordul tatalui daca fetita a fost incredintata mamei? (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului, din tara, de catre parintele caruia i-a fost incredintat Rucsiandru Rucsiandru Buna seara! Am divortat anul trecut si fetita, in varsta de 9 ani a ramas in custodia mea. Pot pleca cu ea, in excursie, in strainatate, fara acordul tatalui ... (vezi toată discuția)
Hotararea judecatoreasca de divort Simona28 Simona28 Buna ziua, ma numesc Simona, sunt din Timisoara si as vrea daca se poat sa ma lamuriti intr-o problema:sunt divortata de 1 an si 4 luni, fetita mea are 6 ani ... (vezi toată discuția)