avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda pentru parcare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda pentru parcare

Buna ziua,
Am si eu o situatie: o prietena a primit o amenda pentru ca a stationat intr-o statie de autobuz. PV a fost completat de un agent de la politia comunitara, nu de la rutiere. Prientena mea nu a dorit sa semneze procesul verbal din 2 motive: 1. agentul nu s-a prezentat si avea un ton de superioritate si 2. nu era convinsa ca un agent de la pol comunitara poate aplica o astfel de amenda. In momentul cand i-a spus ca nu semneaza agentul a devenit irascibil, a amenintat-o ca daca nu semneaza va primi amenda acasa prin posta cu valoarea cea mai mare (1000 ron). Prietena mea mai era co cineva in masina, exista deci un martor. Prietena mea i-a solicitat agentului o copie a PV dar acesta a refuzat pe motiv ca nu e semant si a spus ca il va trimite prin posta si ca va completa ce doreste. Asa s-a si intamplat, a primit amenda (500 ron) acasa cu motivul parcare in loc nepermis, proces verbal nesemnat de contravenient si nici de un martor de la fata locului.
Din cate stiu un astfel de act e nul, de aceea prietena mea a contestat PV. Daca se poate sa stiu ce sanse are o astfel de contestatie. Termenul e pe 11.09. Va fi citata si cealalta pers. din masina ca martor sau cum se procedeaza? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 00:45, 16 Septembrie 2008
Calea de a desfiinta procesul-verbal de contraventie emis de Politia Comunitara e instanta de judecata.

Sunt orase in tara unde consiliile locale au emis hotarari in acest sens: de exemplu: Timisoara, hotararea 349/2002 modificata prin hotararea 542/06. Aceste reglementari prevad:" constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsxa intre 500-1000 lei savarsirea de catre pers. fizice a faptei constand in oprirea si stationarea vehiculelor pe trotuare, zone protejate de borne, spatii verzi, parcuri, statii de autobuz, troleibuz, scuaruri, spatii si locuri de joaca pentru copii.
Ma confrunt si eu cu o situatie oarecum similara.
Consiliul local Cluj-Napoca, are niste hotarari prin care se prevede interzicerea si sanctionarea, stationarii autovehiculelor cu mmta > 2t pe domeniul public al municipiului. Dar, acceste prevederi nu sunt semnalizate corespunzator la intrarea in localitate sau pe drumurile pe care le are in administrare. Mai mult decat atat accesul la spatiile de parcare, la care fac referire aceste acte normative, sunt blocate prin indicatoare de interzicere a accesului a autovehiculelor cu mmta> 3,5 sau 5t.
In fapt ,cum poate Politia comunitara sa emita procese verbale pentru oprire sau stationare in locuri care nu au semnalizare de interdictie in acest sens ( din pct. de vedere a Codului rutier ), doar pe baza hotarilor de consiliu si in lipsa semnalizarii interdictiilor care le contin aceste hotarari ?

Am fost prezent la proces. A venit un reprezentant din partea Politiei Comunitare care a depus Intampinarea. Judecatorul a intrebat-o pe pritena mea daca doreste termen pentru a-si pregati apararea, aceasta a acceptat si astfel a fost stabilit termen peste 4 saptamani. Prietena mea doreste sa introduca un martor in acest proces, e vorba de persoana cu care era in masina si a vazut si a auzit tot ce s-a intamplat. Cum ar trebui sa procedeze.
Mentionez ca PV nu a fost semnat de "contravenient" si nici nu a fost semnat de un martor (din cate stiu asa se incheie un PV - trebuie semnat de un martor care sa ateste ca nu a fost semnat de contravenient).
@ lautz
Potr. art. 16(1) din OG 2/2001, procesul-verbal de constatare a contraventiei trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu:
-data si locul unde este incheiat;
-numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
-datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului;
-descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
-indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare.
Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.
Potr. art. 17 din Ordonanta, lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal.
Nulitatea se constata si din oficiu.
Art. 19(1) Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod.

Daca procesul verbal nu cuprinde nicio mentiune cu privire la motivul pentru care contravenientul nu a semnat pv si niciun martor nu a confirmat(prin semnatura) aceasta situatie, procesul verbal este lovit de nulitate.(relativa)
Solicitati ca proba audierea in calitate de martor a persoanei care s-a aflat in masina cu prietena dvs.
Pe fondul cauzei, ar putea solicita inlocuirea sanctiunii amenzii cu avertisment, mizand pe gradul de pericol social redus.
Ordonanta 2/2001 prevede:
Art. 2. - (1) Prin legi, ordonante sau hotarari ale Guvernului se pot stabili si sanctiona contraventii in toate domeniile de activitate.
(2) Prin hotarari ale autoritatilor administratiei publice locale sau judetene se stabilesc si se sanctioneaza contraventii in toate domeniile de activitate pentru care acestora le sunt stabilite atributii prin lege, in masura in care in domeniile respective nu sunt stabilite contraventii prin legi, ordonante sau hotarari ale Guvernului.

OUG 195/2002 prevede:
Art. 2. - Îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie pe drumurile publice se fac de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, care are obligaţia să ia măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale acestora.

Se vede clar ca amenda pentru stationare intr-o statie de autobuz (chiar si privata, daca este semnalizata regulamentar) se aplica de catre politia rutiera. Consiliile locale sau judetene nu au atributiii in domeniul circulatiei pe drumurile publice.
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2008
Ioan Ciobanu, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost amendat de politia locala! metulica metulica am fost amendat de pol locala pt oprire interzisa am contestat in instanta si am pierdut din cite stiu pol locala nu are competenta de a amenda pe oug 195/2002 ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala pentru parcare neregulamentara IonutTurlea IonutTurlea Buna ziua, ma puteti ajunta cu un model mai personalizat de contestare a unui P.V. de contraventie ? detalii si argumente : Fapta savarsita este prevazuta ... (vezi toată discuția)
Proces verbal politie completat la alta data - posibilitate anulare intraveno intraveno Salut,am si o problema legata de PV Mie mi`a fost ridicata masina de la romana pe 24.07 in parcarea de la otv..au facut aia trecere chiar inainte cu cateva ... (vezi toată discuția)