avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la mostenire printr-o declaratie la notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la mostenire printr-o declaratie la notar

Buna ziua. Am urmatoarea "problema": dupa decesul parintilor au ramas in viata un fiu si doi nepoti ( nepotii fiind copii fratilor ( si ei decedati ) fiului ramas in viata ). suna complicat, sper totusi ca nu este. Acum trebuie facuta succesiunea. Intrebarea mea este urmatoarea: Poate fiul, sau un nepot, sau doi dintre cei trei mostenitori renunta la mostenire facind o declaratie la notar prin care renuntza la partea lui de mostenire in favoarea celorlalti. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: tm67oni , utilizator 14:50, 25 Iunie 2011
da, este foarte simplu si eu a-m facut la fel.te duci la notar si spui ce vrei si intr-o 1/2 saptamani este gata.
offtopic : @mistretu : sunteti avocat? sper ca nu va acordati de la sine putere o calitate pe care nu o aveti. In general, la admiterea la Barou se da examen sinteza, iar una dintre regulile minimale este aceea de a scrie corect romaneste.
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2011
Mihaela Enache, Avocat
Mihaela88 a scris:

.... iar una dintre regulile minimale este aceea de a scrie corect romaneste.

=D>
Ar trebui instituita si in acest forum aceeasi regula.....
tm67oni a scris:

Nu stiu daca e relevant. Fiul mare a ramas in viata, ceilalti doi copii ( decedati ) au la rindul lor cite un fiu

De aceea cu avocatul se discuta ca la spovedanie si i se arata orice inscris. Exact acel amanunt sau inscris care vi se pare dvs. irelevant s-ar putea sa fie cheia rezolvarii unui proces.

DACA cei doi fii F2 si F3 au murit inaintea parintilor, atunci IN FINAL (dupa dezbaterea celor doua succesiuni succesive) averea parintilor va fi detinuta astfel:
F1 va avea 1/3
N2 (copilul lui F1) va avea 1/3 = cat ar fi luat tatal lui daca ar mai fi fost in viata.
N3 (copilul lui F3) va avea 1/3 = cat ar fi luat tatal lui daca ar mai fi fost in viata.

DACA ordinea "inmormantarilor" (deceselor) a fost alta, de exemplu a murit mai intai F2, apoi mama, apoi F3, apoi tata ATUNCI trebui stiut daca F3 avea si sotie supravietuitoare.
Un alt amanunt relevant in succesiuni este ordinea deceselor.

Renuntarea nu e o idee buna ...daca nu stiti "cu ce se mananca" (care sunt TOATE consecintele ei).
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2011
romascanu, moderator
Este ca in cazul F1, F2 si F3

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament valiilie valiilie Buna ziua, Am si eu cateva intrebari privind urmatoarea situatie: Un barbat (B) si o femeie (F), sot si sotie, care nu au copii, au in proprietate un ... (vezi toată discuția)
Penalitati sau impozit pentru nedezbaterea succesiunii in termen de 3 ani? ela76 ela76 In anul 2008 X a decedat, mostenitorii legali ai acesteia fiind sotul supravietuitor Y si 3 fii: A, B si C. Fiul C era decedat anterior, asadar la mostenire ... (vezi toată discuția)
Succesiune parinti decedati steef steef cum se face succesiunea in situatia in care ambii parinti sint decedati? au doi copii,unul in viata celalalt decedat (are 3 copii in viata) ce cota parte ... (vezi toată discuția)