avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... penalitati sau impozit pentru nedezbaterea succesiunii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

penalitati sau impozit pentru nedezbaterea succesiunii in termen de 3 ani?

In anul 2008 X a decedat, mostenitorii legali ai acesteia fiind sotul supravietuitor Y si 3 fii: A, B si C. Fiul C era decedat anterior, asadar la mostenire veneau copiii lui C, C1 si C2.

Mostenirea nu a fost dezbatuta dupa X si in anul 2012 a decedat si Y, sotul lui X.

La momentul prezentarii la notar a mostenitorilor, fiii A si B si nepotii C1 si C2, ultimii fiind copiii fiului predecedat C, notarul i-a informat ca cele 2 succesiuni (dupa X si dupa Y) se vor deschide succesiv si se va emite un singur certificat de mostenitor. Totodata, in conditiile in care fiul A vrea sa renunte la mostenire in favoarea celorlalti mostenitori legali:B, C1 si C2, va rog sa-mi spuneti care vor fi cotele acestora.

Notarul i-a informat ca se vor percepe "penalitati" pentru faptul ca succesiunea dupa X nu a fost dezbatuta in termen de 3 ani. Exista asemenea prevederi care obliga la plata unor penalitati pentru nedezbaterea succesiunii in termen de 3 ani sau este vorba despre impozitul pe succesiune, care din cate stiu se percepe daca succesiunea nu a fost dezbatuta in termen de 2 ani de la data decesului?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 14:38, 3 Iulie 2012
Daca A renunta la mostenirea parintilor fiul B va lua 1/2 iar copii lui c, adica C1 si C2 cate 1/4 fiecare adica 1/2 +1/4+1/4 =1/1.
Daca succesiunea nu este dezbatuta in termen de 2 ani de la deces se percepe un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.In cazul dvs se va percepe 1% numai dupa prima succesiune nu si dupa a doua.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masa succesorala redusa in dauna fiului din prima casatorie ionmoisil ionmoisil - bunicii a si b au avut 2 fii, x si y; - certificat de mostenitori in urma decesului bunicului a in cotele legale pentru bunica b si cei doi fii x si y ;- ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire printr-o declaratie la notar tm67oni tm67oni Buna ziua. Am urmatoarea \"problema\": dupa decesul parintilor au ramas in viata un fiu si doi nepoti ( nepotii fiind copii fratilor ( si ei decedati ) fiului ... (vezi toată discuția)
Succesiune parinti decedati steef steef cum se face succesiunea in situatia in care ambii parinti sint decedati? au doi copii,unul in viata celalalt decedat (are 3 copii in viata) ce cota parte ... (vezi toată discuția)