avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... insusire bun
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

insusire bun

am o fata de 15 si 6 luni si a gasit o cartela sim si a efectuat mai multe apeluri de pe aceasta cartela,proprietarul acestei cartele a facut sesizare la politie si acum sunt buna de plata,600 ron,pt neglijenta lui de a anunta compania respectiva de telefonie pt ca a pierdut cartela .
Cel mai recent răspuns: Dan-Sebastian Chertes , Avocat 23:25, 28 Iunie 2011
Acoperiti paguba facuta de catre fiica dumneavoastra si nu se va ajunge in instanta.
Dacă s-a făcut sesizare la organul de cercetare penală s-a întocmit în mod cert dosar penal.De fapt nici nu este nevoie de o asemenea sesizare,deoarece pentru infracțiunea prev.de art.216 organul de cercetare penală se poate sesiza și din oficiu.Valoarea de care a vorbit constituie prejudiciu civil,din punct de vedere penal având relevanță cartela SIM,bunul mobil găsit,dar cred că în speță este vorba și de telefon,caz în care situația se complică,fapta putând fi calificată ca furt.
furt? exagerati. nu mai speriati oamenii degeaba.

Doamna, platiti factura respectiva si gata. O sa se inchida dosarul, nu aveti de ce sa va faceti griji. Fiica dumneavoastra n-o sa pateasca nimic. Politia are chestii mai importante pe cap decat gainariile astea.
Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2011
Mihaela Enache, Avocat
Mihaela88 a scris:

furt? exagerati. nu mai speriati oamenii degeaba.

Doamna, platiti factura respectiva si gata. O sa se inchida dosarul, nu aveti de ce sa va faceti griji. Fiica dumneavoastra n-o sa pateasca nimic. Politia are chestii mai importante pe cap decat gainariile astea.

Offtopic...sint curios care sint treburile acelea importante ale Politiei ca vad ca numai gainarii vedeti cind de fapt ar fi vorba de o actiune a politiei.

Chiar m-ati facut curios pentru ca asta e al doilea sau al treilea post pe care il vad si in care vorbiti de treburile importante ale Politiei si gainariile de care intreaba autorii posturilor (chiar si cel prezent).

Multumesc.
Stimata doamna,
Fata dvs. poate raspunde penal pentru ceea ce a facut, deoarece a implinit varsta pentru asta (are mai mult de 14 ani). Infractiunea comisa se numeste insusirea bunului gasit si consta in nepredarea cartelei (in cazul dvs.) politiei sau persoanei de care stia ca apartine si/sau folosirea bunului gasit ca si cum ar fi fost al sau (efectuarea de apeluri telefonice).
Daca nu s-a facut o plangere penala de obicei politia nu se sesizeaza din oficiu. Daca s-a facut o plangere penala persoana care a facut-o nu o mai poate retrage. In schimb, politia poate instrumenta dosarul astfel incat fiica dvs. sa nu fie trimisa in judecata ci sa primeasca doar o amenda administrativa pana in 1000 Lei.
Nu luati situatia in gluma cum incearca sa va sugereze unii utilizatori. E adevarat ca asemenea cazuri de obicei se inchid rapid fiindca politia vrem sa credem sau nu lucreaza dupa principiul "solutii rapide cu eforturi minime". Asta nu inseamna ca fiica dvs. nu ar putea fi chemata la politie pentru declaratie.
Corect bineinteles e sa platiti paguba omului fiindca nu e vina dansului ca fiica dvs. a efectuat apelurile respective. E vina lui ca nu si-a blocat cartela, dar asta nu o exonereaza pe fiica dvs. de raspundere. E drept ca paguba o sa o suportati dvs. daca fiica dvs. nu are bani sa achite datoria.
Sper ca v-am lamurit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum fac o plangere penala impotriva unei persoane fizice? Nicoleta Alexandru Nicoleta Alexandru Buna ziua Persoana in cauza (o vecina) mi-a furat cartela SIM de Vodafone si a vorbit de pe ea cateva luni de zile. Eu avand doua, o pastram numai pentru ... (vezi toată discuția)
Penalitati la factura telefonica victor51 victor51 Mi-a fost furat telefonul mobil,am anuntat acest lucru pentru a mi se bloca cartela,iar cind am primit alta cartela am intrebat daca mi-a fost folosit ... (vezi toată discuția)
Pierdut sim telefon silviu35 silviu35 AM pierdut un sim de tel de abonament si pina lam cautat nu lam gasit,am anuntat sa mil intrerupa si cel care la gasit a vb in contul meu poate fii tras la ... (vezi toată discuția)