avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Utilizarea unei sponsorizari pentru o alta sponsorizare
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Utilizarea unei sponsorizari pentru o alta sponsorizare

Buna ziua.

Fac parte dintr-o asociatie non-profit. Asociatia noastra a obtinut o sponsorizare in bani in vederea organizarii unui curs de formare profesionala. As vrea sa va intreb daca acesti bani pot fi folositi, in vederea organizarii cursului, pentru a face alte sponsorizari. Respectiv daca banii obtinuti dintr-o sponsorizare pot fi folositi pentru o sponsorizare, in vederea atingerii scopului prevazut in contractul prin care au fost obtinuti. De exemplu, daca ii putem justifica pentru plata taxei de participare la curs pentru unii cursanti (prin contract de sponsorizare) sau pentru a deconta cheltuieli ale lectorilor (si ce anume cheltuieli pot fi decontate).

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MihaiDD , utilizator 18:21, 1 Iulie 2011
Ca sa inteleg, dumneavostra ati primit o sponsorizare si cu acesti bani doriti sa organizati cursuri la care lectorilor sa li se deconteze anumite cheltuieli de cazare, masa, transport, sa se acopere unele cheltuieli pe care ar fi trebuit sa le suporte cursantii. Daca e asa, se poate dar exprimarea nu a fost corecta, pentru ca dumneavoastra din banii primiti ca sponsorizare nu faceti la randul dumneavoastra o alta sponsorizare si deci nu trebuie sa incheiati mai departe un contract de sponsorizare.
Atentie ca trebuie sa aveti clar stabilite conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca acei cursanti care doriti sa nu-si plateasca singuri taxa de participare.
Va multumesc pentru raspuns. Am obtinu o suma de bani prin sponsorizare, bani pe care trebuie sa ii putem justifica.
Inteleg ca se poate face o sponsorizare in bani pentru cursanti. Nu este o problema ca sponsorizarea se face in bani si nu prin furnizarea serviciului (participarea la curs)?
De asemenea, lectorii pot fi sprijiniti sa participe la curs printr-o sponsorizare, In afara de decontarea cheltuielilor de cazare, transport etc? Sau este obligatorie efectuarea unui contract de prestare de servicii?
Va multumesc.
Da. Puteti sa folositi acei bani dar va repet ce am spus si mai sus nu e vorba de sponsorizare ce faceti dumneavostra cu banii primiti prin acel contract de sponsorizare. Dumneavostra de fapt decontati cheltuielile de transport pentru lectorul care vine sa predea la curs. De asemenea decontati transportul cursantilor. Vedeti ca sunt niste limitari valorice pentru aceste decontari. Da puteti sa-i si platiti pe lectori pe baza unui contract de drept de autor cu conditia ca lectorul sa va lase o copie a materialului predat la curs, pe care dumneavostra il atasati la justificarea acelor cheltuieli. La acel contract se platesc si impozite.

Am inteles precizarile dumnevoastra in legatura cu decontarea cheltuielilor. As avea o intrebare despre perioada in care trebuie facute aceste cheltuieli.

In contractul de sponsorizare se specifica perioada cursului, care se intinde pe 2 luni. La durata contractului nu se precizeaza decat un deadline pentru viramentul banilor, nimic altceva. In aceste conditii, pot fi justificate doar cheltuielile de organizare efectuate in perioada cursului mentionata in contract (care este perioada efectiva in care au avut loc prelegerile)? Sau pot fi incluse si cheltuieli efectuate anterior/ulterior perioadei derularii cursului?
Daca nu aveti stabilit un interval calendaristic bine delimitat, puteti sa faceti cheltuieli si inainte si poate cateva si dupa(doar acolo cateva zile) dar sa aveti grija sa se refere strict la cursuri.
Atentie la documentele financiare pe care presupun ca trebuie sa la atasati , in copie, la raportarea narativa si financiara pe care trebuie s-o faceti catre cel care v-a sponsorizat(daca v-a cerut asa ceva). Acolo se va vedea clar ce cheltuieli ati decontat si data. Atentie ca aceste documente sa fie corect completate. Nu acceptati documente justificative de la participantii la cursuri care nu sunt corecte, care contin anumite cheltuieli pe care dumneavaostra sa nu le puteti deconta.
Inaintea inceperii cursului pot fi decontate unele cheltuieli de organizare(poate inchirierea unei sali, sau cheltuieli cu consumabilele, cheltuieli cu transportul caci poate cursantii vin cu o zi inainte , la fel cheltuieli cu cazarea, cu pregatirea (multiplicarea) suportului de curs). Dupa ce se termina cursul poate aveti cheltuieli cu evaluarea, raportarea, transmiterea materialelor prin posta sau curierat.
Nu faceti cheltuieli care se vede usor ca sunt exagerat trecute in afara perioadei celor doua luni de cursuri.

Alte discuții în legătură

Sponsorizare persoane fizice flemil flemil am o intrebare. Un ONG doreste organizarea unui concert caritabil in capitala, la care vor participa instrumentisti din toata tara, carora le va trebui ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile marianamoraru marianamoraru O societate comerciala din Romania achizitioneaza produse ortopedice(implanturi) de la o firma din CEE si le vinde in tara catre unitati ... (vezi toată discuția)
Sponsorizari ong pentru expeditii montane feriteglas feriteglas Buna ziua, Sa presupunem ca un ONG primeste 20.000 euro sponsorizare de la o companie pentru o expeditie montana. Cum se pot acorda acesti bani membrilor ... (vezi toată discuția)