avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... date cu caracter personal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

date cu caracter personal

Buna ziua,


Intrebare scurta: Asociatiile trebuie sa se inregistreze la ANSPDCP ?

Teoretic ele prelucreaza date cu caracter personal, deci as zice ca da. Voi, alte asociatii ati facut notificarea respectiva? binenteles ca e si o taxa ca nu se putea altfel.


Multumesc.
Cel mai recent răspuns: arockz , utilizator 12:36, 28 Iunie 2011
Am postat legea in Documentatie specifica asociatiilor de proprietari pentru ca este de interes, dar si ca sa putem discuta pe text.

Problema este interesanta si cred ca poate fi lamurita.
Haideti sa punem intai intrebarile si apoi sa raspundem, avand textul legii langa noi.

1.Ce inseamna sa fii operator de date personale?
2 Ce informatii intra in intelesul de date personale?
3. Au asociatiile caracterul in sensul legii de operator de date personale?
4. Au asociatiile capacitatea de a pastra securitatea acestor date?
5. E posibil si cum ca in cadrul asociatiei sa se incalce aceasta securitate a datelor personale si deci dreptul individului la viata intima, familiala si privata?
6. E necesar ca asociatia sa se notifice (inscrie) la ANSPDCP?
7. Cand asociatia poate fi reclamata pentru "spargerea securitatii datelor?

Raspund, avand in vedere "teritoriul" asociatiei de proprietari:
1. Operator de date personale inseamna ca esti, intri, in posesia datelor personale ale unor indivizi si le pastrezi, stochezi, arhivezi, in vederea utilizarii lor in diferite evidente si situatii nominale.
Date personale = orice informatii referitoare la o persoana fizica identificata sau identificabila; o persoana identificabila este acea persoana care poate fi identificata, direct sau indirect, in mod particular prin referire la un numar de identificare ori la unul sau la mai multi factori specifici identitatii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale; - definitia data in lege.
Aici intra nume si prenume, CNP, poze, film, numar CI/BI, adresa, informatii despre actul de proprietate.
3. Asociatiile au calitatea de operator de date pentru ca administratorul are in baza de date informatiile cu caracter personal (nume, prenume, adresa) ale locatarilor.
De asemenea o mare parte din acest gen de informatii se gasesc in dosarul de infiintare a asociatiei, in special in acordul de asociere, fara sa pun la socoteala faptul ca in unele asociatii s-a accentuat foarte mult pe prezentarea copiilor actelor de proprietate a apartamentelor la momentul intrarii in asociatia de proprietari si pastrarea acestora la sediul asociatiei sau in apartamentul vreunui membru al comitetului executiv sau a administratorului.

4. Las pe fiecare sa aprecieze pentru asociatia lui.
Daca e sa ma gandesc la lege ar trebui ca aceste date sa fie incredintate unei persoane care sa isi asume responsabilitatea pastrarii confidentialitatii sub forma unui contract sau a unui paragraf intr-un contract de munca sau de mandat, sub semnatura.

5. Mai sunt cazuri cand listele poarta numele proprietarilor sau softul aparaturii video de supraveghere se afla la tanti Vasilica in casa, fara nicio responsabilitate din partea ei. Poate sa posteze imagini si pe youtube, daca ar sti si ar vrea...si ar putea..... Dosarul de infiintare a asociatie, inclusiv copiile actelor de proprietate sunt undeva intr-o debara, amestecate printre alte hartoage sau la presedinte in casa care divorteaza de nevasta si lasa de izbeliste actele asociatiei...sau la administrator in sifonier la indemana unor copii nazdravani care si-au gasit material de facut avioane sau alte jucarii..... Exagerez, dar nu prea mult :)

6. Nu, dupa parerea mea, orientandu-ma dupa textul legii:
(2) Notificarea nu este necesara in cazul in care prelucrarea are ca unic scop tinerea unui registru destinat prin lege informarii publicului si deschis spre consultare publicului in general sau oricarei persoane care probeaza un interes legitim, cu conditia ca prelucrarea sa se limiteze la datele strict necesare tinerii registrului mentionat.

Care ar fi persoanele interesate si scopurile strict legitime si necesare? Infiintarea asociatiei cu acordul de asociere fara de care nu se poate infiinta, politia de proximitate care cere tinerea la zi a cartii de imobil, sistemul de supraveghere video, mijloc modern a carui necesitate nu o mai dezvolt, dar care are un scop general valabil pozitiv pentru toti locatarii unui bloc, a unei scari etc.

7 Cand persoanele imputernicite sa detina si sa stocheze aceste informatii dau cu ele in spatiul public fara nicio justificare rationala.
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2011
elga50, moderator
Frumos punctat si perfect valabil pana cand cineva te trage de maneca. Ca deh statul ...

Voi incerca sa pun intrebare si direct lor sa vedem ce raspuns primim.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protectia datelor personale Ciubotariu_Marcel Ciubotariu_Marcel intamplator am participat la un seminar privind protectia datelor personale, la care un domn a mentionat faptul ca tabele privind calculul cheltuielilor comune ... (vezi toată discuția)
Legea 677/2001 - registrul de evidenþã a prelucrãrilor de date cu caracter p ersonal M. Gradinaru M. Gradinaru In conformitate cu prevederile Legii nr.230/2007, reprezentantii Asociatiilor de proprietari solicita proprietarilor copii ale actelor de proprietate, precum ... (vezi toată discuția)
Contradictie oug 97/2005 vs. legea 677/2001 vldstf vldstf Avem urmatorul act normativ : OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români Art. 38 (2) Cartea ... (vezi toată discuția)